Vi bruger cookies!

folkebladetlemvig.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.folkebladetlemvig.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Lav gratis mad til 150 personer

Der har været fuld fart på i denne uge for Kristina Rosengren Larsen (til venstre), der har stået for at koordinere indsamlingen af den mad, de 150 HF-studerende skulle spise ved en fest fredag aften. Foto: Johan Gadegaard
Foto: Johan Gadegaard

Lav gratis mad til 150 personer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folk og virksomheder har stået i kø for at donere gratis mad til projekt på seminariet i Nørre Nissum.

Nørre Nissum: Skolekøkkenet på seminaret i Nørre Nissum summer.

I et hjørne står der alt fra rødvin over småkager til agurker, tomater og andre grønsager. Og med telefonen til øret forsøger en af HF-eleverne at koordinere, hvordan de gerne vil modtage endnu en sending grønt, de har fået doneret.

Alle HF-studerende har i denne uge haft temauge om entrepreneurship og innovation, og eleverne har været delt ind i forskellige grupper, hvor de har fået en ansvarsområde, der skulle munde ud i en fest fredag aften.

I køkkenet skulle der laves mad til 150 personer, og det måtte ikke koste en krone. Den udfordring tog omkring 40 af de studerende op, og dagen før festen var det mundet ud i, at koteletter og pasta var stablet om i masser af foliefade og pakket ind i staniol.

Strømmen gik

Andre steder i køkkenet er der blevet lavet kager og is, men det er ikke kun i seminariets skolekøkken, der har været gang i aktiviteterne. Det har der også været i forskellige køkkener på kollegierne, hvor der blandt andet er blevet bagt flutes. Og det var der en god grund til.

»Vi opdagede, at strømmen gik flere gange, når alt var i gang her i køkkenet. Så vi valgte i stedet at flytte lidt ud for ikke at belaste køkkenet her for meget,« siger Kristina Rosengren Larsen.

Der var ellers lange udsigter til at kunne kaste sig over den store madproduktion, da temaugen begyndte mandag morgen, hvor grupperne blev fordelt, og arbejdet skulle sættes i gang, siger Kristina Rosengren Larsen.

Hun er en af de studerende, der har koordineret indsamlingen af maden.

»Det er helt vildt, hvad vi har fået af mad, og det har både været fra private og fra forretninger. Faktisk har vi fået så meget, at der er for meget til os, og derfor har vi givet noget af det videre til hjemløse i Lemvig,« siger hun i en stille stund, hvor nogle af kammeraterne er i gang med de sidste af dagens madforberedelser.

100 kg mad

Hun vurderer, at madgruppen har samlet op mod 100 kilo mad sammen, som de kunne bruge til festmiddagen.

Mandag morgen begyndte temaugen med et foredrag omkring innovation og entrepreneurship, og under foredraget fik Kristina Rosengren Larsen ideen til via facebook at spørge, om der var nogle, der kunne være interesserede i at donere mad til festen.

Og interessen for at donere til de studerende har været stor.

»Alene fra Ausumgaard har vi fået 30 kilo kød, som vi har lavet koteletter af. Fra andre har vi fået seks-syv kasser med kød samt frugt og grønt. Vi har også fået en del mad fra private og Bjarne's Fisk i Lemvig har givet os en del fiskefars,« siger Kristina Rosengren Larsen, der hovedsageligt har stået for at koordinere at få styr på den megen mad.

Det har dog ikke kun været donationer, der er kommet i hus. Nogle af eleverne har arbejdet for at skaffe midler til mad, andre har samlet flasker og en lille gruppe har skraldet for at finde kasseret mad ved forretninger.

Gode til at hjælpe

Alligevel er Kristina Rosengren Larsen overrasket over, hvor meget mad det er lykkedes at få samlet sammen i løbet af knapt fire dages intenst arbejde.

»Men jeg synes, at vi er gode til at hjælpe hinanden her i Danmark. Og det er fedt, at vi har kunnet samle så meget mad sammen, at vi også har haft mulighed for at hjælpe andre,« siger Kristina Rosengren Larsen, der har brugt tre-fire timer ud over den almindelige skoledag på at tjekke opslag på facebook og tale med forretninger for at koordinere indsamlingen af maden.

I et hjørne af køkkenet står Thomas Pinderup Jensen og hælder vand i en spand med snittede æbler. De skal senere blive til en ingrediens i en karrysauce.

Han meldte sig oprindeligt til madgruppen med et håb om at kunne komme til at stå i baren ved festen.

»Men jeg var syg den dag, opgaverne blev fordelt, så jeg har været medredaktør på den bog, vi laver om projektet,« siger han.

»Til gengæld synes jeg, det har været fedt at arbejde med. Folk har været engagerede i at arbejde med projektet, og jeg synes, det har været fedt, at folk har villet hjælpe os, selv om vi bare har været en flok HF'ere, der skal holde fest,« siger Thomas Pinderup Jensen, der går i gang med æblerne.

Socialt udbytte

Andre steder i køkkenet bliver der ryddet op. Skoledagen er ved at være et overstået kapitel, men der venter endnu en dag i køkkenet, inden resultatet af en lille uges anstrengelser kan præsenteres for skolekammeraterne.

Ud over at få et indblik i, hvordan man har skullet starte et projekt op fra bunden, har Kristina Rosengren Larsen også fået et socialt udbytte ud af temaugen.

»Inden jeg begyndte her, kendte jeg ikke halvdelen af dem, der er med i gruppen. Det gør jeg nu, og der er mange flere, man nu snakker sammen med,« siger hun.