Lodsejere samler sig i kabel-sagen

Advokat Søren Nørgaard Sørensen (til højre) diskuterede med de fremmødte lodsejere på et informationsmøde i Ulfborg i november. Foto: Benny Gade

Lodsejere samler sig i kabel-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lodsejerne vil ikke uden videre acceptere de klausuler, som Energinet.dk beder dem underskrive for at trække kabler hen over deres jord. Hovedparten har samlet sig omkring advokat Søren Nørgaard Sørensen, der fører deres sag.

Lemvig: Energinet.dk får ikke uden videre lov til at trække de store kabler gennem Vestjylland for at få strømmen fra de to, kommende havmølleparker ført i land. Lodsejerne har på landboforeningernes opfordring samlet sig omkring advokat Søren Nørgaard Sørensen, der skal repræsentere lodsejerne.

- Jeg har også allerede skrevet til Energinet.dk, og vi er i gang med at få sat et møde op, som vi håber at kunne holde inden jul, siger Søren Nørgaard Sørensen.

Det springende punkt for mange lodsejere er det såkaldte gæsteprincip. Energinet.dk beder alle lodsejere underskrive en deklaration, hvor lodsejerne frasiger sig gæsteprincippet. Det betyder, at hvis lodsejerne en dag får en vægtig grund til at få flyttet kablet, skal det ske for lodsejerens egen regning. Det vil i givet fald blive en regning på adskillige millioner. Derfor har især de lokale landboforeninger frygtet, at kabelføringen kan give flere lodsejere problemer, hvis de efterfølgende ønsker at udvide deres bedrift.

Derfor inviterede landboforeningerne i Holstebro-Struer, Ringkøbing og Lemvig alle de lodsejere, der bliver berørt af kabelføringerne, til et informationsmøde 20. november i Ulfborg, hvor advokat Søren Nørgaard Sørensen forklarede konsekvensen ved at underskrive deklarationen. Det førte efterfølgende til, at hovedparten af lodsejerne har bedt ham om at forhandle en ny aftale på plads med Energinet.dk.

- Omkring 60 lodsejere er gået med, og det er langt hovedparten af de berørte lodsejere, vurderer Søren Nørgaard Sørensen.

Han har ikke overblik over, hvor mange lodsejere der bliver berørt af kabelføringen, da Energinet.dk har ikke ønsket at udlevere kontaktoplysningerne.

- Mit bedste bud er, at det drejer sig om 75-90 lodsejere, siger Søren Nørgaard Sørensen.

Det er dog vidt forskelligt, hvor lange strækninger de enkelte lodsejere bliver berørt af de nye kabelføringer. Det er hans indtryk, at det hovedsageligt er de mindre lodsejere, der ikke er gået med i gruppen.

- Hvis vi taler om, hvor mange procent at strækningen, jeg skal repræsentere, vurderer jeg, at det er langt størsteparten. Og det er særdeles tilfredsstillende, siger Søren Nørgaard Sørensen.

De kommende forhandlinger får ikke ud på at stoppe kabelføringen, men udelukkende om at skabe en bedre aftale om de vilkår, som kablerne bliver gravet ned under.

Lodsejere samler sig i kabel-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce