Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Skal du snart renovere nogle ting i dit hjem? Så kan du med fordel benytte dig af håndværkerfradraget!Det kan dog godt være lidt tungt og vanskeligt at sætte sig ind, hvorfor du med fordel kan læse videre i denne guide og få helt styr på håndværkerfradraget.
Hvad er et håndværkerfradrag?
BoligJobordningen, som i daglig tale kaldes håndværkerfradraget, er et skattefradrag, og det hører dermed til i det skattetekniske domæne. Håndværkerfradraget er en hjælpende økonomisk hånd til service- og håndværkerydelser, såsom rengøring og udskiftningen af døre og vinduer.
Hvem kan få håndværkerfradrag?
Der er række betingelser, som skal være opfyldt for at kunne få håndværkerfradraget. Du skal først og fremmest være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet er udført. Derudover skal du have almindelig skattepligt i Danmark. Du kan dele fradraget med din ægtefælle eller samlever, uanset hvem der har betalt. I 2021 kan hver ægtefælle eller samlever få fradrag for op til 25.000 kroner for både håndværkerydelser og serviceydelser, som i 2020 var på henholdsvis 12.500 kroner og 6200 kroner for håndværkerydelser og serviceydelser. Dette skyldes, at håndværkerfradraget midlertidigt er blevet udvidet i forbindelse med Finanslovens vedtagelse for 2021.
Hvad kan du få håndværkerfradrag for?
Du kan desværre ikke benytte håndværkerfradraget for hvilket som helst arbejde. Håndværkerfradraget er tiltænkt forbedringer og gælder hovedsageligt grønne byggeprojekter, tiltag og renoveringer, som eksempelvis kan give energibesparelser. Du kan dermed ikke få håndværkerfradrag ved nybyggeri. Du kan derimod trække håndværkerens arbejdsløn fra til eksempelvis montering af nye vinduer og døre, idet det er med til at forbedre din eksisterende bolig og spare på varmen. Derudover kan du blandt andet få fradrag til følgende:
- Grøn vedligeholdelse
- Energiforsyning
- Energirenovering
- Klimatilpasning
- Rengøring
- Havearbejde
- Børnepasning
Kan du få håndværkerfradrag for fritidsboligen?
Alle fritidsboliger, hvor du skal betale ejendomsværdiskat, er omfattet af håndværkerfradraget. Det vil sige, at både sommerhuse, fritidsboliger og ferieejerlejligheder, uanset om de ligger i Danmark eller i udlandet, er omfattet af håndværkerfradraget. Du får dog kun et årligt samlet fradrag for serviceydelser og håndværkerydelser, selvom du både har en helårsbolig og en fritidsbolig. Derudover kan du ikke få fradrag for serviceydelser, hvis fritidsboligen har været udlejet en del af året.
Kan du få håndværkerfradrag som lejer?
Der er mange, som ikke ved, at de også kan benytte håndværkerfradraget, selvom de bor til leje. der er dog nogle særlige betingelser, som skal være opfyldt for at benytte fradraget for personer, der bor til leje eller har en andelsbolig eller ejerlejlighed.I alle tilfælde skal arbejdet være omfattet af listen over godkendte ydelser med håndværkerfradrag, men derudover er betingelserne følgnde:
- Du skal selv betale for arbejdet - enten direkte eller via dit depositum, så indbetalinger til en vedligeholdelseskonto er ikke omfattet - og din egenbetaling skal kunne dokumenteres
- Du skal have ret til at vedligeholde boligen. Det skal altså tydeligt fremgå af din kontrakt, at du må rumstere i de indre og ydre rammer
- Du skal have bopæl i boligen, mens arbejdet bliver udført
Sådan indberetter du håndværkerfradraget
For at indberette håndværkerfradraget skal du gøre følgende:
- Log ind på SKATs tastselv
- Vælg "Indberet håndværkerfradrag" på forsiden
- Vælg boligtype
- Vælg hvilken type arbejde, som du har fået udført
- Indtast din håndværkers CVR-nummer
- Indtast dine udgifter til arbejdsløn - uden moms
- Indtast dato for betaling
- Godkend betingelser og indberetning
Oplysningerne bliver herefter brugt til at give dig et fradrag på årsopgørelsen.
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.