Annonce
Erhverv

Åben fisker-krig om de gyldne skaller: - Vi må have det afgjort

Muslingefiskerne på Jegindø vil ikke frivilligt afgive halvdelen af fiskeriet efter hjertemuslinger i Limfjorden til østersfiskerne. Foto: Morten Stricker
Muslingefiskernes formand fra Jegindø mødes med fiskeriminister Rasmus Prehn (S) tirsdag eftermiddag for at fremskynde en afgørelse på årelang strid om retten til at fiske efter hjertemuslinger.

Jegindø: De seneste ti-tolv år har fiskerne på Limfjorden været i åben krig om retten til at høste hjertemuslinger.

Muslingefiskerne fik i 2003 tilladelse til at hente hjertemuslingerne hjem som bifangst, når de var ude på det traditionelle fiskeri efter blåmuslinger.

Siden da er værdien af hjertemuslingerne blevet større og større, og medlemmerne af Limfjordsfiskernes Østersforening har længe lagt billet ind på en bid af kagen.

Annonce

Den første ansøgning om at få adgang til et fiskeri af hjertemuslinger blev indsendt af østersforeningens formand, Reinhardt Schmidt fra Thyborøn i 2012.

Afvist i 2012

En ansøgning som blev afvist, men østersforeningen ønsker stadigvæk at få fiskeriet efter hjertemuslinger anerkendt som et særskilt fiskeri, og når det sker, er det deres ønske, at halvdelen af kvoterne skal stilles til rådighed for østersfiskerne.


Vi må have det afgjort. Det er et spørgsmål om fiskerierhvervets overlevelse i de små Limfjordshavne.

Bo Husted Kjeldgaard, formand, Centralforeningen for Limfjorden, Danmarks Fiskeriforening


- Vi må have det afgjort. Det er et spørgsmål om fiskerierhvervets overlevelse i de små Limfjordshavne , mener formanden for Centralforeningen for Limfjorden, som er en del af Danmarks Fiskeriforening, Bo Husted Kjeldgaard fra Jegindø.

Tirsdag vil han derfor være koblet op på et virtuelt møde med minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S).

Her vil repræsentanter fra Danmarks Fiskeriforening forsøge at overtale fiskeriminister Rasmus Prehn til at fremskynde processen.

- Nu har vi ventet på en afgørelse i næsten ti år, konstaterer Bo Husted Kjeldgaard.

Annonce

Tre gange så dyre

Hans helt klare mål er at få politikerne overbevist om, at fiskeriet efter hjertemuslingerne skal blive ved med at være koblet op på en licens til at fiske efter blåmuslinger.

- Hvis østersfiskerne så ønsker at få andel i fiskeriet efter hjertemuslinger, kan de jo byde ind på de licenser, der bliver til salg. Det kan de allerede gøre i dag. Men som det bliver fremlagt i deres ansøgninger, vil de have halvdelen af det, vi skal andre skal overleve på, forærende, mener Bo Husted Kjeldgaard med opbakning fra Danmarks Fiskeriforening, som er på muslingefiskernes side i den langstrakte kamp om de gyldne skaller.

I Danmark vil hjertemuslinger være en ukendt delikatesse for de fleste. Langt de fleste, som bliver landet af muslingefiskerne på Jegindø, ender på et middagsbord i sydeuropæiske lande som Italien, Spanien eller Franring.

Men falder man over et net med hjertemuslinger hos en fiskehandler i Danmark, vil prisen være op mod tre gange så høj, som for en tilsvarende mængde af blåmuslinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Stak af med båd og trailer

Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Lemvig

Taske med dyrt indhold blev stjålet

Annonce