Annonce
Debat

Åh nej, ikke min helt, John Wayne...

Statuen af John Wayne i John Wayne Airport, Orange County, Santa Ana, Californien skal fjernes og navnet på lufthavnen ændres, mener demokrater i Californien. Foto: Mario Tama/Scanpix
Annonce

Debat: Og nu selveste John Wayne?!! Jamen det kan man da ikke, the Duke himself.

Må han nu ikke stå dér, stolt og poserende med selvfølgelig værdighed på vegne af os alle, som gennem mange år har glædet os over de westerns, han har været med i?

Han er jo selve indbegrebet af western-genren, John Ford, Howard Hawks, alle de film, hvori han siden min tidlige ungdom var helten. Når bare John Wayne viste sig i saloonen, blev slynglerne usikre i blikket og måtte fortrække. Alle de film, hvor han med jordbunden humor slog sig sammen med et par andre dristige og fik ’ryddet op’! Jo, han var min helt, så meget, at når jeg derefter gik ud af min barndoms biograf, tog jeg mig i at gå ligesom Wayne, samme elegance!

Men nu er det slut! Nu må han ikke mere stå på sin sokkel i ’John Wayne Airport’, California. For var han da ikke noget af en racist? Han har da vist engang sagt noget om white power, og så...

Tiden er til renhed, og når tidens fanatiske fejlfindere finder lidet flatterende sider af vore helte, så... ja, så skal fejlene frem i lyset og heltene selv ned af piedestalen!

Man får lyst til at citere Hal Koch: ’Plager Fanden jer’, som han sagde til de meget rethaveriske politikere efter besættelsen, da landssvigere blev dømt til døden. Hvorfor denne rasende trang til udrensning og bortskaffelse af billeder, monumenter og statuer, som måske ikke lige kan leve op til idealet af det fejlfrie menneske?


Nu må han ikke mere stå på sin sokkel i ’John Wayne Airport’, California. For var han da ikke noget af en racist? Han har da vist engang sagt noget om white power, og så...

Erik Vedsten


Det vidunderlige er så, at han i sin måske bedste film, ’Forfølgeren’ faktisk spiller en racist, Ethan Edwards, som slet ikke kan udholde i sit sind, at hans niece, Debbie, som blev bortført af comanche-indianere og i flere år nu har levet sammen med indianerhøvdingen, i mellemtiden er blevet indiansk! Derfor skal hun dræbes. Dette er han inderste rasende forsæt, som gør ham blind for alt andet. Men filmens helt store højdepunkt er hans hidsige ridt efter hende, til han griber hende og løfter hende op: ”Let´s go home, Debbie!”, et magisk øjeblik, uforglemmeligt, livet vinder over meningerne, da han står med den unge kvinde i armene. Stor filmkunst! Og dog skal John Wayne ned, bort!

Og herhjemme: Hans Egede, Grønlands apostel, og flere... Joh, der er nok at gøre for den rene i denne ak, ak så syndefulde verden.

Annonce
Annonce
Lemvig

Nu kan du få øje på "Iris"

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Magiske koncerter på plænen

Lemvig

Det er så typisk vestjysk...

Annonce