Annonce
Debat

Ældreplejen: Hvad nu?

Læserbrev: Vi har vidst det længe, nu står det i neonlys, at vi har en gigantisk velfærdskrise. Det være sig inden for sygehusvæsnet og ikke mindst inden for ældre- og plejeområdet.

Således er eksemplerne på fejlslagen omsorg og pleje af vores ældre begyndt at hobe sig op. Det seneste eksempel er, at Styrelsen for Patientsikkerheden har lukket Berit’s Hjemmepleje i Århus. Sidstnævnte er en privat hjemmepleje, som har til opgave at servicere 1300 ældre. Man kan ikke lade være med at tænke på, hvordan disse mennesker bliver tilset og passet i den kommende tid, når Århus Kommune, som, i lighed med alle andre kommuner, er presset i forhold til bl.a. personale.


Annonce

Den konklusion, vi må drage her og nu, er ikke privat eller offentligt ældrepleje. Den diskussion kan vi tage senere, når de mest basale behov er tilgodeset. Nej, den konklusion vi må drage er, at uanset om der er tale om privat eller offentlig ældrepleje, så fungerer den ikke, som vi ønsker, hverken for brugerne og de ansatte.


Det er nærliggende at fare ud med mudderkastning, her mod den private virksomhed og dernæst at få mudderet tilbage af blå blok, som trækker Elsesagskortet, som et usædvanligt grelt eksempel på svigt fra offentlig side.

Den konklusion, vi må drage her og nu, er ikke privat eller offentligt ældrepleje. Den diskussion kan vi tage senere, når de mest basale behov er tilgodeset. Nej, den konklusion vi må drage er, at uanset om der er tale om privat eller offentlig ældrepleje, så fungerer den ikke, som vi ønsker, hverken for brugerne og de ansatte.

Det giver sig selv, at når man år efter år har måttet reducere udgifterne med 2 procent, samtidig med at vi får flere ældre, så bliver resurserne til den enkelte mindre. Det kunne man måske have rådet bod på i nogen grad, i og med der står flere og mere effektive aflastende maskiner til rådighed.

Men en af de største hurdler er minuttyranniet, som Anders Fog Rasmussen allerede i 2001 ville et opgør med. Her annoncerede han, at hjemmeplejen skulle være fleksibel og de ældre skulle have valgfrihed.

Men fakta er, at der først blev brugt millioner af kroner ude i kommunerne på at opfylde regeringens krav om, at realisere valgfriheden. Dernæst er det et faktum, at mindre kontrol blev til meget mere kontrol, hvor kvalitetsstandarder i kommunal regi umuliggør en omsorgsfuld pleje fra de ansattes side.

Selv inden for det private er minuttyranniet ikke blevet sløjfet, for det er det privates væsen, at det frie valg fordrer minutiøs måling af pleje- og omsorgsopgaver. Uden disse er det ikke muligt at prisfastsætte opgaverne for de private leverandører.

Tilbage står et fagområde, der er blevet ukendeliggjort i forhold til det, der burde have været dets primære opgave: omsorg – nærhed – og kompetent pleje. Et fagområde, som i sagens natur har fået det svære og svære ved at tiltrække arbejdskraft og endnu sværere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft ikke mindst, fordi kvalifikationer og ekspertise ikke får lov til at udfolde sig.

Hvem ønsker at forblive i et fag, hvor man umyndiggøres og fratages sin selvbestemmelse og indflydelse på arbejdsopgaverne?

Derfor må vi have iværksat en kovending, hvis vi vil undgå en yderligere afvandring fra faget. Alle sejlene må sættes til for at få et opgør med at tænke omsorgs- og plejeområdet i skemaer og tabeller, der dikteres oven- eller udefra. Er det muligt? Ja, hvis de involverede parter, og her tænker jeg ikke kun på personalet, men hele det kommunale system, er parate og vil medvirke til at forandre den fremtidige ældrepleje. Man kan også spørge. Kan vi lade være?

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce