Annonce
Rejser

Ø-luksus på Strandgaarden på Læsø: Det gode liv på badehotellet

Få minutters gang fra Strandgaarden ligger den fineste sandstrand, som familien også selv benytter, når de holder fri midt på dagen. Her er det Siri og Helene Damgaard Frette, som er på vej fra værelset med en fyldt strandkurv.
Et par dage på Strandgaarden på Læsø er et afslappende og opløftende møde med strand, gourmetmad og uforgængelighed

Den udendørs bruser er velplaceret på anneksets gavl, der vender ud mod Kattegat. Få skridt derfra begynder stien ned til den hvide sandstrand. Stien bliver smallere efter nogle meter mellem fyrretræerne og ender i en fods bredde, inden klitterne skal forceres. Så venter smult vande for enden af den sortmalede trappe gennem klitterne: Lavt vand på en bund af blødt sand så langt øjet rækker og benene kan løbe på en varm sommerdag. I det fjerne nærmer Læsøfærgen sig sit leje i Vesterø, mens strandgæsterne nyder deres leje i læ mellem klitterne.

Flere af strandgæsterne har medbragt den samme flettede strandtaske med to hanke og den typiske bund, så tasken kan stilles i det lune sand uden at vælte. De har alle taget turen ned ad den sortmalede trappe fra et af de 22 værelser, hvor strandtasken er fast udstyr. De bor på Strandgaarden, som er Læsøs badehotel.

Kaffe og strandtur

Strandgaarden med det sorte bindingsværk og stråtag kan føre sin historie tilbage til 1727, men vi skal 200 år frem i tiden, før der begyndte at komme badegæster. Dengang var gården et sommerpensionat, men meningen med, at de bedrestillede kunne betale sig til strand, ”kraftig kost”, som det hed i ”Hvor skal vi bo i sommer?” fra Skandinavisk Vejviser, og afslapning, er fortsat op gennem årene.
Det holder også i dag, hvor opholdet på badehotellet bliver indledt i haven under de gamle frugttræer, hvis kroner ikke helt kan beskytte mod eftermiddagens skarpe stråler, men det er tilstrækkeligt til, at kaffen kan nydes med et stykke hjemmelavet lagkage, hvor friskplukkede jordbær ligger i lag mellem hjemmebagte lagkagebunde og et tykt lag af ægte pisket flødeskum. 100 kroner, og lagkagen er ad libitum.

Selv om kaffen i stempelkanden må formodes at kunne holde sig varm under solens stråler, er den udstyret med et af Strandgaardens kuriositeter: en kaffevarmer i mørkebrunt stof med hvide vifteformede blade med en rød plet formet som en elefant komplet med snabel og hale og et par turkise knapper som øje. Et hurtigt kig på de øvrige borde afslører, at der er tale om en hel elefantflok med både børn og voksne alt afhængigt af kaffetørsten.

Så er det tid til en strandtur, inden den treretters gourmetmenu med velvalgte vine venter i den lavloftede restaurant i de gamle stuer. I løb kan man nå ned på stranden og ud i vandet i løbet af to minutter, hvis man bor i annekset tættest på stranden. I annekset, hvor hvert værelse har eget bad og toilet, er der en komfortabel dobbeltseng med elevation foruden en hems, hvor gæsterne selv skal kravle op ad hønsestigen. Sådan var det også på Strandgaarden i gamle dage, hvor ejeren, Oda Mortensen, der var kendt vidt og bredt som værtinde, i sommerhalvåret med alle værelser belagt selv boede i det mindste værelse over stuerne, hvortil der kun var adgang ad en hønsestige og derefter en tur på alle fire.

Annonce

Kulinarisk ørejse

Efter en dukkert på et par timer skylles saltvandet og sandet af under den udendørs bruser, men følelsen af velvære bliver i kroppen, og det er tid til et bad og efterfølgende omklædning til middagen om aftenen.

Strandgaardens restaurant er lige som haven om eftermiddagen åben for andre end hotellets gæster, og derfor er det en god idé at reservere et bord i en af de to lavloftede stuer. Her mødes man af friske buketter eller en enkelt rose og mindst ét levende lys på bordet, ja flere borde har en kandelaber, hvor det hvide stearins flamme næsten når op til loftet. Sådan synes det i hvert fald.
Indretningen er gammeldags i de to stuer, hvor den største af dem, der fylder hele længen, huser restauranten. Stuerne har hverken været udsat for tidens modeluner gennem mange år eller en emsig stylist. Atmosfæren er hyggelig og bærer præg af, at man vil gæsten det bedste og ved, hvad der virker. Derfor holder man fast i det. Det understreger uforgængeligheden, som er så attraktiv og efterspurgt i disse tider. Næsten lige siden Oda Mortensen selv stod i køkkenet og kræsede for sine gæster, har Strandgaarden været kendt for sin gode mad - den kraftige kost, som man dengang kiggede i vejviseren efter.

Især morgenbuffeten er uovertruffen, men det er gourmetmenuen på tre-syv retter tilberedt af Læsøs forhåndenværende råvarer til lands, til vands og i luften, som fuldender opholdet.
Den kulinariske ørejse indledes med en appetitvækker i form af en friskfanget kammusling, der med held kan bides over i to, så nydelsen forlænges, medmindre man vil have munden fuld.

Annonce

Øens dyr

Forretten må naturligvis bestå af øens ”nationaldyr”, nemlig jomfruhummeren, hvor denne kommer i pillet tilstand sammen med lidt tomat dækket af en tyk og cremet sauce af brunet smør med lidt fløde i. Smagen er kompliceret, men kompetent udført af kokken Rasmus Klitgaard og hans team af unge kokke.

Og selv om det bliver sent med så mange retter og gæster, så står de op tidligt og har været i køkkenet og rigget morgenbuffeten til. Faktisk frembringer de hele tiden nye forsyninger til buffeten, efterhånden som gæsternes morgensult får buffeten til at svinde ind. Der er rift om de sidste hjemmelavede kanelsnegle med et tyndt lag hvid glasur, som var de fornemme stykker kransekage. Der er kun de seks retter at få om aftenen, og der er ingen børneretter.

Faktisk er børn under seks år forment adgang til den store stue med restauranten om aftenen og kan kun få plads i den mindste af stuerne. Børn mellem 6 og 12 år er velkomne og spiser til halv pris. Vinmenuen er en rejse rundt til de klassiske vinproducerende lande Frankrig, Østrig, USA og Spanien, hvor man igen ikke er i tvivl om, at man ved, hvad der virker, og det er der ingen grund til at lave om på.

Annonce

Totalteater

Læsø er kendt for sit kødkvæg, der i foråret bliver transporteret ud til strandengene, hvor kreaturerne græsser, indtil vandet kommer tilbage i efteråret og oversvømmer engene, og de må tage turen hjem i den trygge stald igen. Et gavmildt stykke kød har følgeskab af nyopgravede kartofler og det mere eksotiske palmekål og ristede valnødder samt en kraftig sauce, der bliver doseret af kokken.

Desserten er flere af de søde, lokale jordbær, som også var en vigtig ingrediens i eftermiddagens lagkage. Her om aftenen er de ledsaget af kærnemælk og en god gang knas, som trækker den danske sommer ind på tallerkenen og ned i maven.

Nu er det tid til at lande den kulinariske ørejse, og det gøres selvfølgelig bedst med en tur ad stien til vandet. Denne gang foregår det ikke i løb, men i adstadigt tempo af hensyn til den fyldte mave. Stående på hvid sandstrand på en ø midt ude i Kattegat og med fyldt mave fremstår solnedgangen ekstra dejlig.

Det er forståeligt og særdeles heldigt her 73 år senere, at pensionatgæsterne var meget vedholdende og insisterede på, at Oda Mortensen skulle lade Strandgaarden fortsætte som pensionat og hverken satse på vaskeri eller kalkunopdræt, som hun ellers havde til hensigt. Sidstnævnte foregik endda på loftet. For lige der på stranden med solnedgangen som totalteater rammer følelsen af uforgængelighed en i panden som de sidste solstråler og fylder kroppen med ro. Kroppen bliver tung og er fyldt op med solskin og bølgebrus. Nu er det tid til at bevæge sig gennem klitterne og finde sin seng og forhåbentlig sove sig til at have appetit til morgenbuffeten. Ellers må man jo en tur i bølgerne fra morgenstunden.

Strandgaarden

Strandgaarden er opført i 1727 og ligger i få minutters gåafstand til Vesterø Havn, hvor færgen fra Frederikshavn lægger til. Der er cirka 150 meter til øens fineste badestrand. Stedet blev allerede fra 1926 drevet som sommerpensionat, men det var først, da Oda Mortensen købte gården i 1947, at Strandgaarden efter nogle års lukning blev landskendt som badehotel. Oda Mortensen drev stedet frem til 1993, da hun døde 80 år gammel. I begyndelsen nægtede hun at drive pensionat og forsøgte sig med blandt andet kalkunproduktion på loftet, men gæsterne insisterede på at komme. Og så blev det sådan, hvor Oda Mortensen gik i køkkenet og kræsede for sine gæster.
I dag driver Ole Lind på 21. sæson badehotellet. Der er 22 værelser af meget forskellig karakter fra et lille loftsværelse i hovedbygningen med toilet og bad på gangen til annekset, hvor værelserne er med hems og badeværelse. Strandgaarden er lukket i vinterhalvåret.
www.hotel-strandgaarden.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce