Annonce
Danmark

Øjenvidne om grænsepatruljer: De standser intet

Nej, dette billede er ikke arrangeret. Lorens Bo Nielsen (stående) bor tæt ved grænseovergangen ved Skomagerhus. Han fortæller, at mange hver dag krydser grænsen - som på billedet - selvom politiet patruljerer 12 gange i døgnet i området. "Bommen" er sat op med strips, og så er der suppleret med to politibånd nedenunder. Foto: Bo Nielsen
Politiets patruljering ved grænseovergangen ved Skomagerhus ved Flensborg Fjord lader meget tilbage at ønske, mener Lorens Bo Nielsen, som er nærmeste nabo. Der er en livlig trafik, men politiet gør intet, lyder det, så brug ressourcerne andetsteds, foreslår han. Politiet svarer på kritikken.
Annonce

Skomagerhus: 12 gange i døgnet patruljerer politiet ved Skomagerhus og grænseovergangen dér. 12 gange i døgnet ræser politiet med høj hastighed ad de smalle grusveje uden at tage kontakt til nogle af de mange, der åbenlyst krydser grænsen.

Det mener i hvert fald Lorens Bo Nielsen, der bor på Skomagerhusvej. Ikke blot med udsigt til Wassersleben og Flensborg Fjord, men også til ordensmagtens gøren og laden.

- Hvis man kører den vej op, forklarer Lorens Bo Nielsen, mens han peger mod grusvejen.

- Så vil man opdage, at vejen er hullet. Mange (af politifolkene, red.) tror, de er med i et rallyløb i Finland. Det er politiet, der kører hurtigst hernede. Og de standser intet, uanset hvad de møder. Jeg har aldrig set dem standse nogen. De kører hen til grænsen og holder der et ganske kort øjeblik, inden de kører igen, siger Lorens Bo Nielsen.

Annonce

Et latterligt spild

Han anslår, at mellem 30 og 50 mennesker hver dag benytter sig af den ”lukkede” grænseovergang ved Skomagerhus. Kort efter Skomagerhus-broen, inde på den tyske side, er der en smal træbro, så man kan ikke køre i bil over Skomagerhus-grænsen, men hundeluftere, cyklister og andre, som vil nyde den smukke skov og naturen ved Flensborg Fjord, vader uhindret mellem Danmark og Tyskland, mener han.

- Det er latterligt at spilde skattekroner på at bevogte en grænse, man ikke bevogter. Så lad da være. Brug pengene, hvor de hører hjemme. Til kontrol de steder, hvor kontrol er vigtig, fastslår Lorens Bo Nielsen.

Og vil man ikke dukke sig under afspærringen på broen ved Skomagerhus, kan man benytte nogle af de mange ulåste låger i vildsvinehegnet få meter væk, hvilket mange ifølge Lorens Bo Nielsen også gør. JydskeVestkystens udsendte så da også ved selvsyn fire ældre mennesker behændigt krydse grænsen gennem vildsvinehegnet i skoven.

Annonce

Sådan svarer politiet

Det er Udlændingekontrolafdelingen (UKA) Vest under Syd- og Sønderjyllands Politi, der er ansvarlig for grænsepatruljeringen. Den har JydskeVestkysten spurgt til frekvens og strategi for patruljeringen.

- Vi har sektorpatruljer, der kontrollerer i grænseområdet, inklusive de lukkede grænseovergange, men af operative årsager oplyser vi ikke, hvor mange gange i døgnet vi patruljerer. Vores strategi er at føre tilsyn og forhindre, at borgere krydser grænsen i strid med covid-indrejsereglerne, lyder det fra vicepolitiinspektør Allan Dalager, UKA Vest, i et skriftligt svar sendt fra en kommunikationsmedarbejder.

- Alle borgere i Danmark har lov til at færdes langs grænserne. Så vores patruljer kan udelukkende undersøge, om borgere måtte have krydset grænsen i strid med covid-indrejsereglerne, hvis betjentene har et konkret mistankegrundlag, uddyber Allan Dalager.

Og ræser betjentene afsted på de smalle grusveje? Det mener UKA Vest ikke.

- Når et patruljekøretøj kører på en skovsti, kan det godt virke som om, at bilen kører hurtigt., men vores betjente er meget rutinerede bilister og er vant til at køre efter forholdene - også på grusstier, slår Allan Dalager fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Annonce