Annonce
Lemvig

Vil fjerne forureningen ved Høfde 42: Bjarne Hansen får økonomisk håndsrækning

Bjarne Hansen arbejder hårdt for at få nogen til at tage ansvar for at få ryddet op i de store forureninger på Harboøre Tange, og nu får han også en økonomisk håndsrækning for sin indsats. Foto: Johan Gadegaard
Støtter samler penge ind for at bakke op om Bjarne Hansens arbejde med at få fjernet de voldsomme forureninger på Harboøre Tange
Annonce

Thyborøn: En ny indsamling har set dagens lys, og den går tilsyneladende godt. Lige nu står der nemlig knap 14.000 kroner på kontoen, og de luner hos Bjarne Hansen, der modtager de penge, der bliver samlet ind.

- Indsamlingen betyder en hel del. Nu har vi pludselig mulighed for at få dækket de udgifter, vi har, siger Bjarne Hansen, der i mange år har kæmpet for at få ryddet op efter de store forureninger på især Høfde 42.

Det er det tidligere folketingsmedlem for Alternativet, Rene Gade, der har startet indsamlingen. Den foregår over internetplatformen Liberapay, der gør det muligt at støtte personer eller projekter med regelmæssige bidrag. Indsamlingen blev startet 20. oktober og har som mål at støtte Bjarne Hansens arbejde for at oplyse om og få fjernet forureringerne omkring Høfde 42, men også andre generationsforureninger i landet.

Annonce

Ukendt med Høfde 42

- Da jeg kom ind i Folketinget for godt fire år siden, var sagen om Høfde 42 fuldstændig ukendt for mig, og jeg havde ikke sat mig ind i problemstillingen, fortæller René Gade.

Derfor kom han i ilden allerede første gang, han var til debatmøde på Lemvig Gymnasium, hvor der blev spurgt ind til Høfde 42.

- Dengang måtte jeg erkende, at jeg ikke anede en pind om det, siger René Gade.

Men det var også på mødet i Lemvig, han første gang mødte Bjarne Hansen og lærte den idealisme at kende, som både Bjarne Hans og hans far, Rav Aage, lagde for dagen. Det førte efterfølgende til flere besøg hos Bjarne Hansen, hvor René Gade blev klædt på til at arbejde med Høfde 42-sagen.

Annonce

Dagen kom

- Bjarne Hansen trækker meget og præger meget, men det sker for egne midler. Derfor bestemt jeg mig for at gøre noget den dag, jeg gik ud af politik, for det skulle være på tværs af partier, siger René Gade.

Den dag kom efter det seneste valg, hvor René Gade ikke var opstillet. Hen over sommeren har han desuden meldt sig ud af Alternativet, og han har endnu ikke meldt sig ind i et andet parti. Derfor var der nu en mulighed for at stille sig i spidsen for en indsamling, uden at den blev farvet af partipolitik. Han søgte opbakning til indsamlingen på Facebookgruppen omkring Høfde 42 samt naturligvis hos Bjarne Hansen selv, der dog ikke ønskede at stå i spidsen.

- Han havde ikke lyst til at gå rundt med en kop og samle ind til sit eget projekt. Derfor spurgte jeg Bjarne, om jeg måtte lave indsamlingen uden om ham, hvilket han accepterede. Og det blev så denne metode, siger René Gade.

Indsamlingen er godkendt af Indsamlingsnævnet og kører foreløbigt ét år af gangen - begyndende fra 20. oktober 2019.

Annonce

En flad 20'er

- Jeg lagde op til at donere en 20'er om måneden. Bjarne har jo ikke brug for voldsomme summer, men en 20'er om måneden er jo ikke ret meget for de fleste af os. Det er crowdfunding i sin reneste form, siger René Gade.

Det fremgår af indsamlingssiden, at der lige nu er 54 faste bidragsydere, der sammenlagt giver 542,5 kroner om ugen til arbejdet. Andre har dog valgt at indbetale over Mobilepay, og derfor er beløbet på kontoen lige nu væsentligt højere end det ugentlige beløb udtrykker.

- Jeg er vildt duperet over det her. Det er et fantastisk godt tilskud til arbejdet, siger Bjarne Hansen, der gennem årene har haft mange udgifter. Indsamlingen skal netop være med til at dække udgifter i forbindelse med informationsmøder, udgive bøger, lave materiale og informere.

- Vi har hen ad vejen været bremset af, at vi kun har en pension til rådighed. For eksempel har vi ligget lidt stille, efter vi i september var i København til nogle møder. Det kan vi tillade os at gøre nu igen - eller deltage i andre møder rundt i landet, siger Bjarne Hansen.

Annonce

Skattepligtig

De indsamlede penge er ikke til fri disposition. Bjarne Hansen skal både svare skat af beløbet og aflægge regnskab for forbruget.

- Men i hvert fald er økonomien ikke længere en hæmsko for os. For eksempel forventer vi, at der inden jul bliver en debat om generationsforureninger i landet. Nu kan vi godt bruge nogle penge på at rejse til København for at deltage og måske lave vores egen høring, siger Bjarne Hansen.

Ulempen er, at der skal betales skat af det indsamlede beløb, men til gengæld er metoden enkel at håndtere.

- Det kunne være bedre, hvis man lavede en fond eller en organisation, så det kunne give en skattefritagelse. Men nu er tanken skabt, og har nogen lyst til at bære den videre, så er det bare fint. Jeg har dog trukket mig fra det videre arbejde, men jeg assisterer stadig omkring det tekniske, så indsamlingen bliver holdt i gang, siger René Gade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce