Annonce
Lemvig

Ønsker plads i gruppe der skal følge oprensning af Høfde 42

Bjarne Hansen har fulgt arbejdet omkring giftdepotet høfde 42 i årtier. Nu vil han gerne følge arbejdet til dørs. Benny Gade
Fortidens spor skræmmer, så nu håber Bjarne Hansen at få tilbudt en plads i den følgegruppe, der skal følge oprensningen af høfde 42.
Annonce

Thyborøn: Hvis Bjarne Hansen skal bestemme, så bør han eller Høfde 42-gruppen være repræsenteret i den følgegruppe, der skal følge de kommende års arbejde med oprensningen af giftdepotet Høfde 42.

- Jeg tror såmænd ikke, vi kan bidrage med det helt store. Ikke noget teknisk eller noget. Men mit største ønske er at se, hvad pengene går til. Jeg er faktisk meget bekymret for det, siger Bjarne Hansen.

Tidligere på måneden afsatte Folketinget 630 millioner kroner til oprensning af generationsforureninger i Danmark, og umiddelbart efter fulgte Cheminovas tidligere ejere, Århus Universitets Forskningsfond op med en pulje på yderligere 125 millioner kroner øremærket en oprensning alene af høfde 42-depotet. Fonden betingede sig dog, at der bliver oprettet en følgegruppe, hvor den bliver repræsenteret. Millionerne gør, at både Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund ventes at blive oprenset i løbet af de nærmeste år.

Annonce

Smuldrer bort

Miljøforkæmperen Bjarne Hansen er glad for, at millionerne nu er til stede, men er bange for, at de vil smuldre bort.


Når der kommer penge til forurenings-bekæmpelse, sker der ofte det, at pengene går til konsulenter og andre ting. Jeg vil være enormt ked af det, hvis det kommer til at ske her

Bjarne Hansen, miljøforkæmper


- Når der kommer penge til forureningsbekæmpelse, sker der ofte det, at pengene går til konsulenter og andre ting. Jeg vil være enormt ked af det, hvis det kommer til at ske her. Tænk, hvis vi står om nogle år, og alt ikke er fjernet, siger han.

Det er sket før, mener han, og nævner blandt andet 1981, da det blev lovet, at høfde 42 skulle tømmes. Dengang kom man aldrig i bund, og resultatet er de rester, der ligger i vandkanten i dag. Han ser situationen blive gentaget i 80'erne, hvor der også blev arbejdet på at tømme den gamle fabriksgrund. Da forskningsfonden solgte Cheminova i 2015, forhindrede fundatsen, at fonden kunne afsætte penge til en oprensning. Derfor blev det diskuteret, om fonden måske kunne bidrage til en egnsudviklingspulje i stedet for en oprensning.

- Ikke én af forslagsstillerne nævnte forureningsbekæmpelse med et eneste ord, siger Bjarne Hansen.

Annonce

Nye konsulenter

Nu er det igen kommet bag på ham, at Region Midtjylland har brug for et konsulentfirma til at beskrive udbudsmaterialet, når oprensningen skal i udbud.

- Jeg troede, de var langt med det arbejde. Er der flere overraskelser i det her, spørger Bjarne Hansen sig selv.

- Vi kan måske komme i den situation, at de nuværende millioner overhovedet ikke er nok. Ud fra den betragtning vil vi gerne med i en følgegruppe. Ikke for at bestemme, men for at følge, hvad der foregår. Vi kan også give folk mulighed for at høre, hvad der sker indefra, siger Bjarne Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce