Annonce
Vestjylland

10 personer tiltalt i kvotesag

En stor del af de danske kvoter var koncentreret på få fiskeres hænder. Arkivfoto: Morten Stricker
232 millioner kroner kræves konfiskeret i kvotesagen. Fisker, advokat og revisor er blandt tiltalte.
Annonce

Thyborøn/Skagen: Storfisker Henning Kjeldsen, en advokat, en revisor samt flere påståede stråmænd er blevet tiltalt i den såkaldte kvotesag. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kendt som Bagmandspolitiet - der har rejst tiltalen.

SØIK sætter ikke navn på de tiltalte, men flere medier erfarer, at det blandt andet drejer sig om Henning Kjeldsen.

I alt er ti personer blevet tiltalt i sagen, hvor anklagemyndigheden kræver en bødestraf, samt at 231.998.771,69 kroner skal konfiskeres. Det er altså det beløb, som anklagemyndigheden mener, at der er kommet ud af den påståede forbrydelse. Anklagemyndigheden ønsker endnu ikke at fortælle, hvor stor en bøde den vil kræve.

Annonce

Kvotekoncentration

Sagen går tilbage til 2002, hvor Folketinget vedtog en ny lov, der giver fiskerne mulighed for at købe og sælge kvoter af hinanden. I 2017 afdækkede Rigsrevisionen imidlertid, kvoterne imod intentionerne med loven var blevet koncentreret på få hænder. 16 fiskere ejede halvdelen eller mere af nogle af de vigtigste fiskearter. Det fik SØIK til at gå ind i sagen, som nu har ført til tiltale mod ti fiskere.


"Det har været personer, som efter anklagemyndighedens opfattelse har været indsat i selskaber, som har ejet fiskekvoter"

Per Fiig, fungerende statsadvokat i SØIK


SØIK mener, at reglerne er omgået ved at oprette en række selskaber, som fiskeren har været den reelle ejer af, selv om de er registreret i andre navne og med andre direktører - såkaldte stråmænd.

- Det har været personer, som efter anklagemyndighedens opfattelse har været indsat i selskaber, som har ejet fiskekvoter. Men de har været indsat som ledende medlemmer i selskaber, som de reelt ikke har haft nogen indflydelse på, siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat i SØIK.

Annonce

Krav om frakendelse

Der er krav om, at tre af de tiltalte frakendes retten til at drive og udøve deres erhverv som henholdsvis fisker, advokat og revisor.

Per Fiig fortæller, at der har været en omfattende efterforskning i sagen.

- Vi har haft en længerevarende efterforskning i SØIK, som begyndte i 2018. Vi har indhentet et omfattende materiale, som har været med til at belyse, om fiskekvotereglerne kunne være overtrådt.

- Det er så vores vurdering, at der nu er grundlag for at rejse tiltale i sagen, siger Per Fiig.

Sagen er endnu ikke berammet ved retten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce