Struer

100-årig har haft et godt liv - men slå det nu ikke for stort op

Hilda Henriksen indvilger i at stille sig ud i døren, når journalisten nu insisterer på at ville have et foto af lørdagens fødselar. Foto: Allan Damgaard

Hilda Henriksen fra Hvidbjerg fylder 100 år lørdag den 2. marts. Hun kan se tilbage på et godt liv, hvor hun sammen med sin mand drev en gård i Floulev i mange år. I dette interview kommer vi også ind på at værdsætte kvinders arbejde, men hun vil helst ikke have skrevet så meget om sig selv.

Hvidbjerg: - Nu skal du ikke slå det for stort op. Der er ingen grund til at skrive ret meget om, at jeg bliver 100 år. Det er ikke noget særligt, siger Hilda Henriksen fra Hvidbjerg.

Lørdag den 2. marts fylder hun 100 år.

Hun havde helst set, at avisen slet ikke omtalte det runde hjørne. Hun har dog - efter pres fra både datteren og avisen - indvilget i at stille op og fortælle lidt om sit liv. Lidt.

Hun stammer fra Vestervig som nummer fem i en søskendeflok på otte. Familien havde en større ejendom.

- Jeg havde en god barndom. Vi var ude at hjælpe til, så snart vi var gamle nok til det. Vi hjalp med at hakke roer og høste, siger Hilda Henriksen.

De fire yngste i søskendeflokken lever stadig, og Hilda Henriksen er dermed den ældste. Den næstældste er 96 år.

- Jeg tror ikke, der findes nogen opskrift på at blive gammel, men jeg tror, vi har gode gener i vores familie, siger Hilda Henriksen.

Hun blev gift i 1944 med Carl Henriksen, og de købte samme år gården Fjordlyst i Floulev - beliggende på Nissumvej med en strålende udsigt over Limfjorden.

- Vi havde en skøn udsigt. Fjorden er forskellig fra dag til dag, og den kunne også være barsk, siger Hilda Henriksen.

I begyndelsen var der seks køer på gården.

- Gården var lidt forfalden, da vi overtog den. Vi fik bygget en ny stald og købt lidt mere jord, så vi havde 12 køer og 16 hektar, men lad nu være med at skrive for meget om det, siger Hilda Henriksen.

Hun passede hus og have og hjalp til i marken.

- Der var nok at se til, siger Hilda Henriksen.

I 1960 slog mekaniseringen for alvor rod på Fjordlyst - som i mange andre landbrug landet over. Her blev de to heste afløst af den legendariske grå Ferguson-traktor.

Jeg tror ikke, der findes nogen opskrift på at blive gammel, men jeg tror, vi har gode gener i vores familie.

Hilda Henriksen, fylder 100 år den 2. marts

Kvinders arbejde

Hilda og Carl Henriksen har tre børn, der alle fik en studentereksamen, hvilket var noget usædvanlig for den tid. To af dem gik på gymnasiet, mens den sidste gik på handelsskolen.

- De ville alle gerne i realen og læse videre. Der er sket meget med uddannelse, siden jeg selv var barn og ung. Mulighederne er langt bedre i dag. Det er en udvikling, der kun har været til det gode, siger Hilda Henriksen.

Hendes tre børn er i dag bosat på Bornholm samt i Odense og Spørring ved Aarhus.

Hun er også glad for udviklingen omkring anerkendelsen af kvinders arbejde.

- I min tid blev kvinders arbejde på landet ikke værdsat. Det var ikke noget særligt, at en kvinde gik derhjemme og passede hus og børn og samtidig hjalp til ude på gården. Det blev ikke regnet for noget, hvilket var uretfærdigt. Det blev til gengæld bedre, da kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet i 1960'erne og 1970'erne. Så blev kvindernes arbejde værdsat. Det er også en udvikling, der har været til det bedre, siger Hilda Henriksen.

Hun indskyder dog hurtigt: Lad nu være med at skrive for meget om det...

Hendes mand blev syg, og derfor var de nødt til at sælge gården i 1981 og flytte ind til Hvidbjerg. Til huset på Kildevænget, hvor Hilda Henriksen stadig bor. Hendes mand døde i 1985.

Godt at holde sig i gang

Hun holder selv hus og have med begrænset hjælp.

- Jeg har lidt hjælp til huset og haven, men jeg kan stadig en hel del selv. Det er jo godt at holde sig i gang, siger Hilda Henriksen, der understreger, at hun har haft et godt liv.

Hun ser ikke længere så godt, men hun kan dog stadig selv handle ind hos købmanden i Hvidbjerg. Så går hun af sted med rollatoren som sin trofaste følgesvend. Med hjælp fra et forstørrelsesapparat kan hun også læse Dagbladet Struer, som hun får hver dag. Til gengæld er det slut med håndarbejdet.

- Der er ikke mange butikker tilbage i Hvidbjerg. Det er gået ned ad bakke de seneste år. Til gengæld er der mange aktiviteter i byen, siger den snart 100-årige.

Festen skal holdes på selve dagen hjemme hos hende selv. Her bliver de familien, der foruden de tre børn tæller tre børnebørn og fire oldebørn.

Og nu har vi allerede skrevet alt for meget. Beklager Hilda. Men stort tillykke med dagen.

0/0
Annonce
Struer For abonnenter

Tidligere stemmesluger for DF vil tilbage som socialdemokrat: Jeg tror, jeg var gået uanset hvad

112

Knallert-razzia på Limfjordsskolen: - Jeg går fuldstændig amok, hvis I piller ved dem

Erhverv For abonnenter

Først tabte de selv 85 kilo - nu har de hyret manden bag til hele virksomheden

Erhverv

Dyb frustration: Nej til ny vej ind på Gimsinglundvej

Struer For abonnenter

Det mener vælgere om valgkampen - indtil nu

112

Mand fundet død ud for Venø

Struer For abonnenter

Signe blev ramt af stress i skolen: Jeg overvejede, om det var det hele værd

Struer For abonnenter

Han glæder sig til at udvikle Struer Energi Park

Struer

Skoleelever fejrede det nordiske samarbejde

Annonce