Annonce
Navne

100-årige Stinne bor fortsat i eget hjem: Satte køerne ud og kørte Europa rundt med campingvogn

Fem generationer af kvinder/piger i Stinne Sørensens familie. Den snart 100-årige Stinne Sørensen sidder til højre. Det er hendes datter, Karin Bjerre, der sidder med tipoldebarnet Ellinora. Til højre bag Karin Bjerre står hendes datter Hanne, og til venstre står Hannes datter Nanna. De fem kvinder er ikke i "lige linje" - det er Hannes søn Rasmus, der er far til Ellinora. Pressebillede
Stinne Sørensen i Møborg kan 18. januar fejre sin 100 års fødselsdag. Hun bor stadig på den ejendom, hun købte sammen med sin nu afdøde mand i 1945. Da de satte køerne ud i 1986, rejste de Europa rundt med en campingvogn, og i en periode byggede de huse om sommeren.

Møborg: - Ja, vi var jo nok ikke et helt almindeligt landmandspar, siger Stinne Sørensen.

Hun bor på ejendommen Stenbrohus på Kattenhøjvej i Møborg. Det har hun gjort siden 1945, hvor hun købte ejendommen sammen med sin nu afdøde mand, Alfred Sørensen.

Tirsdag 18. januar fylder Stinne Sørensen 100 år.

Annonce

- Jeg er dårligt gående, men ellers fejler jeg ikke noget. Jeg kan følge med i de ting, der sker i samfundet, og jeg synes ikke, at tiden er lang. Den flyver nærmest afsted. Jeg håber, at jeg kan blive boende her, og jeg har også fået at vide, at jeg er for rask til at komme på plejehjem, siger Stinne Sørensen, der tilbringer en stor del af dagen ved spisebordet i stuen og nyder udsigten ud over det flade landskabs vidtstrakte marker.

Det med at følge med sker blandt andet via Folkebladet Lemvig, som hun har holdt siden 1945. Vi letter på hatten for en trofast abonnent.

Takket være hjemmeplejen kan hun klare sig i eget hjem - de kommer flere gange om dagen.

Stinne Sørensen - der rigtigt hedder Kristine til fornavn, men aldrig har heddet andet end Stinne - er født på Mors i en søskendeflok på ti. Hendes forældre havde den store sorg at miste hele fire børn, mens de var små.

Stinne Sørensen var cirka 10 år gammel, da familien i begyndelsen af 1930'erne flyttede fra Mors til Bur, og da Stinne var konfirmeret, kom hun - som hovedparten af hendes jævnaldrende på landet - ud at tjene.

Dramatisk optakt

Det var på en gård i Fabjerg, at hun mødte sin kommende mand, Alfred Sørensen, som hun blev gift med i 1945. Og det skete under ganske dramatiske omstændigheder.

- En ko fik en dødfødt kalv, og den ville gårdmanden bruge i husholdningen, hvilket var strengt ulovligt og farligt. Det medførte, at alle fire karle på gården sagde op på stedet, og min kommende mand var blandt dem, der blev ansat i stedet. Det var sådan, vi mødtes. Den dødfødte kalv blev dog aldrig brugt til menneskeføde - den blev smidt i ajlebeholderen, siger Stinne Sørensen.

Stinne og Alfred Sørensen købte Stenbrohus cirka en måned efter Danmarks befrielse i 1945.

Annonce

Æg og kartofler

- Det var en hård tid med mangel på mange varer. Men vi fik en god start på vores lille gård. Vi dyrkede blandt andet kartofler, og allerede fra begyndelsen havde vi en god avl. Der var masser af hårdt arbejde, men vi var jo unge, så det betød ikke noget, siger Stinne Sørensen.

Der var både køer og grise på ejendommen, og så var der ikke mindst høns. Sidstnævnte var nemlig en god forretning.

- Vi fik 100 kyllinger ad gangen. Vi beholdt hønsene og solgte æg til den daværende Brugsen her i Møborg. Æggene kunne betale for vores købmandsregning hos Brugsen, siger Stinne Sørensen.

I 1986 blev de cirka 20 køer sat ud, og det gav Stinne og Alfred Sørensen en anderledes frihed.

Annonce

Stor udlængsel

- Vi købte en campingvogn og kørte rundt i det vestlige Europa i en måned. Vi så det meste af Europa. Det var nok især min mand, der havde en stor udlængsel, men jeg ville også gerne med. Min mand var blandt andet interesseret i arkæologi, siger Stinne Sørensen.

Nu kunne sproget rundt i Europa jo godt være en udfordring, så derfor tog Stinne Sørensen et engelskkursus og hendes mand et tyskkursus, inden de begav sig ud på de europæiske landeveje.

I øvrigt var Stinne og Alfred Sørensen allerede begyndt på rejselivet tilbage i 1969, hvor de var på ferie på Gran Canaria. Her stod svigersønnen for pasningen af besætningen. Og de fortsatte også med at rejse efter deres store Europa-rundtur.

Annonce

Byggede huse

I indledningen blev Stinne og Alfred Sørensen betegnet som et ualmindeligt landmandspar, og det var nok ganske rammende for de kommende års aktiviteter. Her byggede de nemlig huse om sommeren. Først byggede de en villa i Mejrup, som de havde planer om at flytte ind i. Men Stinne Sørensen ville ikke væk fra Møborg, hvor hun stadig den dag i dag har gode naboer, som hun udtrykker det.

Stinne Sørensen med tipoldebarnet Ellinora, der blev født i april sidste år. Pressebillede

Så blev huset i Mejrup solgt. De følgende år byggede de tre sommerhuse i det vestjyske.

- Min mand var god til at bygge huse. Han har også selv bygget vores stuehus. Han byggede, mens jeg hentede materialer på byggemarkedet og passede ham op. Vi byggede huse om sommeren og holdt grise i vinterhalvåret, siger Stinne Sørensen, der samtidig tog et kursus som ejendomshandler, så hun selv kunne sælge husene.

Hun mistede sin mand i 1995, og hun har desuden haft den store sorg at miste den ene af sine to døtre.

Jeg kan følge med i de ting, der sker i samfundet, og jeg synes ikke, at tiden er lang. Den flyver nærmest afsted

Stinne Sørensen

I dag står hun selv for udlejningen af ejendommens 21 hektar, og som hun siger, så holder hun selv styr på regnskabet, der altid stemmer. Hun bruger tid på slægtsforskning og vil gerne læse historiske bøger - gerne lokalhistoriske bøger.

Nu er hendes egen slægt også kommet op på fem nulevende generationer. Det er der ikke mange, der oplever. I april sidste år kom tipoldebarnet Ellinora til verden.

Annonce

Ikke røget eller drukket

Fødselsdagen skal fejres med den nærmeste familie på hjemadressen, da Stinne Sørensen ikke længere har så nemt ved at komme rundt.

Når journalister besøger 100-årige, forventes det nærmest, at vi spørger om opskriften på et langt liv.

- Det ved jeg ikke, men jeg kan give, at jeg aldrig har hverken røget eller drukket. Det er ikke af religiøse grunde, men jeg har aldrig drukket hverken øl, vin eller spiritus. Jeg bryder mig ikke om det. Min mand gik meget op i vin, og når vi var ude at spise, bestilte vi altid hver et glas vin, fordi det tog sig bedst ud. Men det var min mand, der drak min vin, siger Stinne Sørensen.

I øvrigt har Stinne Sørensen stadig en søster tilbage. En storesøster, der bor i Holstebro. Hun fylder 102 år senere på året, og hun bor såmænd også stadig i eget hjem.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Thyborøn får nyt maritimt museum - Kystcentret er solgt til folkene bag Sea War Museum

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Lagt på is: Det er slut med Heidis friske fisk

Leder For abonnenter

Det er helt oplagt: Selvfølgelig skal de unge på plejehjem

Navne

Lotte vil hjælpe dem, der ikke er der, hvor de gerne vil være i livet

Holstebro

Søren Gade har selv prøvet at være gruppeformand, og han har store forventninger til Danielsen

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Lemvig For abonnenter

Leder om ny ungarbejder: Mathilde er med til at skabe stjernestunder for de ældre

Navne For abonnenter

BK Hertz' mangeårige ejer og manufakturhandler med stort M er død: Bent Kærgaard blev 78 år

Holstebro For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Erhverv

Karsten opfandt berømt slogan for 30 år siden: - Jeg fik en flaske gammel dansk og et diplom

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Lemvig

Coronasmitte eksploderer i Lemvig: Krydser markant milepæl for første gang

Lemvig For abonnenter

15-årige Mathilde arbejder på plejehjem: Jeg kan mærke jeg gør en forskel for dem her

Lemvig

To nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til forfatterpar

Annonce