Annonce
Livsstil

1000 år gamle kalkgruber: Tag på rejse til Jordens indre

Hvert år strømmer tusindvis af flagermus til Mønsted Kalkgruber for at overvintre. Den konstante temperatur på otte grader og luftfugtigheden, der altid er på 98 procent gør stedet ideelt for flagermus. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Et besøg i de 1000 år gamle kalkgruber i Mønsted ved Viborg giver mulighed for at opleve et stykke Danmarkshistorie og få stillet sin eventyrlyst ved at gå på opdagelse i de mørke grubegange på egen hånd.

Med en fast temperatur på otte grader og en konstant luftfugtighed på 98 procent er Mønsted Kalkgruber i de kolde måneder hjemsted for tusindvis af flagermus, der søger mod gruberne for at overvintre.

Men de 1000 år gamle huler under jorden er også åbent for besøgende, og alene i år har mere end 70.000 gæster lagt vejen forbi Mønsted Kalkgruber, der ligger lidt vest for Viborg.

De underjordiske huler er hugget ud ved håndkraft med hakker, når minearbejderne gennem århundreder har gravet efter kalk.

- Man kan finde små hulegange, mørke hulegange og gange så høje som domkirketårne. Der er flade gange, hvor man kan komme af sted, selv om man er bevægelsesbesværet, og så er der gange, der virkelig er ujævne, hvor man kan gå på opdagelse og fornemme, hvordan der er blevet arbejdet i gamle dage, fortæller Rikke Friis, der er direktør for Mønsted Kalkgruber.

Der er i alt 60 kilometer gange, og fire af dem er åbne for offentligheden. Kun to af de fire kilometer er oplyste, så det er en god idé at medbringe en lommelygte, hvis man har lyst til at gå på opdagelse på egen hånd.

- Der er også flere underjordiske søer og kilder. Det er ret fascinerende at gå under kalken og flintestenen, fortæller Rikke Friis og sammenligner kalkgruberne med drypstenshuler, man ofte ser i udlandet.

- Det er den slags attraktion, vi ikke tror, vi har i Danmark, men som man altid efterspørger, når man er i udlandet. I min optik er vi helt oppe i den kaliber, og det er også det, vi hører folk sige, siger hun.

Der er fire kilometer gange, man må bevæge sig rundt på. To af de fire er oplyste, så det kan være en god idé at have en lommelygte med, hvis man vil på opdagelse. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Græskarlygter og flagermus

Mønsted Kalkgruber har også et museum og et kalkværk, hvor kalken blev brændt i gamle dage. Derudover er der en underjordisk biograf nede i gruberne, hvor man kan få stedets historie fortalt på 10 minutter.

- I 2017 fik vi lavet hele udeområdet om, så der nu er lavet en flot natursti gennem det åbne kalkbrud ned til indgangen. Vi har vundet arkitekt- og havepriser for projektet, og vi har også vundet tilgængelighedspriser, fortæller Rikke Friis.

I efterårsferien er der mulighed for at komme og skære græskarlygter. Man kan enten tage græskarret med hjem eller lade det stå og lyse i de mørke gange.

Derudover er der en quiz, hvor man skal svare på spørgsmål om flagermus, og der bliver også mulighed for at komme på guidet rundvisning i gruberne, hvor guiden viser hvor flagermusene holder til.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Få overblikket: Disse grupper skal vaccineres i april

Annonce