Annonce
Danmark

130 andre lande gør det: Skal vi i Danmark bære mundbind?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er bred uenighed om, hvorvidt vi i Danmark skal bære mundbind som i mange andre lande verden over. Enhedslisten vil indføre mundbind i tog og busser, mens eksperter ikke mener, det er nogen god idé. Tirsdag morgen satte Radio4 fokus på problemstillingen.

Mandag var Radio4 forbi rutebilstationen i Aarhus for at tale med passagerer til togbusserne om, hvorfor de ikke brugte mundbind.

- Det stod der ikke nogen steder, at man skulle, lød det fra Johan Slicher, der var på vej til Vejle.

- Jeg er barn af flokkulturen, så hvis der bliver sat nogle regler ovenfra, så retter jeg bare ind efter det. Og så tænker jeg nok ikke så vildt meget over det selv, for at være helt ærlig.

Annonce

Johan Slicher var ikke den eneste passager, der ikke selv havde overvejet, om mundbind kunne være en god idé i en bus, hvor mange mennesker sidder tæt i lang tid. Flere andre svarede også, at hvis Sundhedsstyrelsen ændrede retningslinjerne, ville de formentlig bære mundbind.

I Danmark har vi nemlig ikke regler om brug af mundbind i øjeblikket – til forskel fra mange andre steder i verden. I alt er der 130 lande, der anbefaler borgere at bære mundbind blandt andre mennesker eller i offentlige rum.

Nu mener Enhedslisten, at vi også bør indføre regler i Danmark. Ifølge partiet bør vi sætte krav om at bære mundbind i netop offentlig transport, hvor fyldte busser og tog kan gøre det svært at holde afstand. Argumentet lyder, at særligt udsatte borgere ifølge Sundhedsstyrelsen bør holde to meters afstand til andre mennesker, hvor alle andre kan nøjes med en meters afstand, og disse to meter er endnu sværere at overholde, når man er passager i en bus eller et tog. Radio4 talte tirsdag morgen med partiets sundhedsordfører Peder Hvelplund.

- I forhold til den offentlige transport er der et ligebehandlingsperspektiv, som bør gælde, så vi kan sikre, at de borgere, der er særligt udsat for smitte, de kan benytte sig af noget så basalt som det at kunne transportere sig til for eksempel arbejde, indkøb eller sociale arrangementer.

Vi har styr på smitten

Thomas Benfield, der er professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, mener dog ikke, at mundbind er nødvendigt nogen steder i Danmark i øjeblikket.

- Det ville være en god idé i offentlig transport, hvis der var udbredt smittespredning, at man så benyttede masker, fordi man ikke ville smitte andre, hvis man selv var smittet. Men vi er bare ikke lige der i øjeblikket, og derfor synes jeg, at der er mere grund til at holde fast i de to ting, som vi har vist er meget effektive, nemlig afstand og hygiejne.

- Der er så godt styr på det i Danmark og har været det i et godt stykke tid nu. Vi har kunnet se gradvist med genåbningen i flere trin, at der ikke har været en voldsom udvikling i smittespredning, så at bruge masker lige nu tror jeg ikke vil give yderligere end det, vi allerede har gjort.

Ifølge Thomas Benfield er smitten i Danmark så lav lige nu, at mundbind ikke vil gøre nogen forskel. Han vil dog ikke udelukke, at det kan blive relevant på et senere tidspunkt.

- Til efteråret forventer vi, at der er en opblusning i smittespredningen, og så kan vi gøre det på det tidspunkt. Lige i øjeblikket kan man godt i udvalgte situationer synes, at det her kan gavne, men at brede det ud til de helt store befolkningsgrupper som fx offentlig transport ville være, det synes jeg er at gå for vidt lige i øjeblikket.

Lyt til reportagen fra Aarhus Rutebilstation herunder, hvor flere passagerer fortæller om, hvorfor de ikke bærer mundbind – og hvorfor to kvinder er undtagelsen, der gør.

Herunder kan du lytte til det fulde interview med professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, Thomas Benfield.

Lyt herunder til interviewet fra Radio4 Morgen med Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund.

Annonce
Annonce
Lemvig

Politi: Kig efter Oline i udhuse og haver

Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Kultur

Storskærmen bliver alligevel tændt til kampen mod Wales: Vi har fået politiets ord for, at vi intet ansvar har for tilskuere uden for hegnet

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

EU-lande presser Ungarn i LGBT-debat

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Annonce