Annonce
Holstebro

1600 skolebørn skal testes hver dag - men hvem skal føre vatpinden?

Hvis de ældste børn skal tilbage i skole, så skal de testes to gange ugentligt - men hvem skal gøre det? Det er der langt fra enighed om. Arkiv/genrefoto: Johan Gadegaard
Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ser ikke noget til hinder for, at lærere kan covid-19 teste deres elever. Det kan til gengæld de nordvestjyske lærere og deres forbund.
Annonce

Holstebro: Enten en lyntest eller en PCR-test to gange om ugen. Det ser ud til at blive prisen for at genåbne skoler og ungdomsuddannelser for de ældste elever.


Jeg har svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, og det skal slet ikke være lærerne, der skal stå og pille eleverne i næsen eller tage slagsmålet med de elever, der ikke vil. Jeg husker, hvilket hyr vi havde med fluorskylningen.

Torben Voss, formand for Vestjysk Lærerforening


Men er det overhovedet realistisk, at skolerne i Holstebro Kommune hver dag skal kunne teste i omegnen af 1600 elever - altså 600 mere end, der i øjeblikket testes hver dag ude på Idrætscenter Vest.

- Jeg har svært ved at se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, og det skal slet ikke være lærerne, der skal stå og pille eleverne i næsen eller tage slagsmålet med de elever, der ikke vil. Jeg husker, hvilket hyr vi havde med fluorskylningen, siger Torben Voss, der er formand for Vestjysk Lærerforening.

Han tilføjer:

- Og hvem skal kontrollere det, og hvad gør vi med de elever, der ikke vil testes - skal de sendes hjem? spørger Torben Voss.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ser til gengæld ikke så mange problemer og intet til hinder for, at lærerne godt kan pode deres elever, så længe det er frivilligt - udtalte hun her til aften i Go' Aften Live på TV2.

Hvorfor kan du slet ikke se lærerne som podere?

- Det er at gå meget tæt på en person - og noget helt andet end at undervise i eksempelvis matematik, siger lærerkredsformanden.

Annonce

Halvdelen takker nej til test

Hans holdning er klar - vil regeringen kræve to test per skolebarn per uge som led i den nye teststrategi og genåbningen, så må myndighederne sørge for at få uddannet folk, som kan sendes ud på skolerne og teste børnene på samme måde, som det for øjeblikket sker med personalet.

Det er dog langt fra alle lærere, der lader sig teste. Ifølge deres fagforbund er det cirka halvdelen.

- Ud fra de foreløbige meldinger, jeg har fået, virker vurderingen af antallet ikke urealistisk. Jeg hører også, at mange ansatte benytter andre testmuligheder og -typer, siger skole- og rådgivningschef Peter Fogde Mikkelsen, men understreger, at han ikke kender det præcise tal endnu, idet medarbejderne skal melde ind for perioder på to til tre uger.

Holstebro Kommune afventer efter onsdagens pressemøde om den nye teststrategi de nærmere retningslinjer og følger tæt, hvordan de influerer på både børn, unge og ansatte.

- I øjeblikket har vi ansat et podeteam, der tilbyder kvik-test til de ansatte på skolerne to gange om ugen. Men jeg har ikke flere kommentarer nu, da vi afventer nærmere fra sundhedsmyndighederne, siger Peter Fogde Mikkelsen.

Regeringen har indgået en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner om, at flere borgere skal testes to gange om ugen, for at genåbningen af samfundet kan ske. Åbner alle folkeskoler og ungdomsuddannelser igen, vil det kræve 160.000 tests om dagen. Det er derfor urealistisk, at de ældste børn vil få lov til at vende tilbage til skolerne allerede fra 1. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce