Annonce
Navne

25 år med noget nyt hver dag

Henning Frostholm. Pressefoto
Henning Frostholm har 25 års jubilæum som planterådgiver hos SAGRO.
Annonce

25: Planterådgiver Henning Frostholm, Krejbjerg, kan 1. oktober fejre 25 års jubilæum som planterådgiver hos SAGRO.

Han er vokset op på en lille gård i Salling og fik således interessen for landbruget ind fra lille af. Efter en naturfaglig studentereksamen, værnepligt ved søværnet og en uddannelse som driftsleder og landbrugstekniker var vejen rettet ind mod en karriere som rådgiver i landbruget.

Han startede som assistent i 1983 i det daværende Ikast-Bording Landboforening, og efter et par år her fortsatte han som produktchef i korn- og foderstoffirmaet, Superfos Korn i Skive. Efter cirka ti år i korn- og foderstofbranchen kom han 1. oktober 1995 til Hjem-Ginding Herredets Landboforening i Holstebro, der gennem flere fusioner er blevet til SAGRO.

Annonce

Udvikling hele tiden

Gennem årene har rådgivningen omkring planteavl gennemgået en stor udvikling. Siden starten af firserne er udbytterne i planteavlen steget år for år. Trods utallige reguleringer fra myndighedernes side, er det fortsat lykkedes at øge udbytterne ved hjælp af forædling og bedre udnyttelse af ressourcerne. Alt dette har gjort det fortsat spændende at være oppe på beatet for at følge med.

- Der er jo ikke to dage, der er ens, siger Henning Frostholm.

De forskellige kunder har forskellige afgrøder, jordbundsforhold, muligheder for vanding og strategier for deres bedrift, så der er hele tiden variationer i den rådgivning, der skal gives.


Jeg havde en kunde, der gik med en blodtryksmåler på døgnet rundt. Og da lægen så på resultaterne, spurgte han, hvad der skete onsdag klokken 14, for da var blodtrykket meget højt. Landmanden kunne så forklare, at det var den dag, der kom en kontrollant fra Landbrugsstyrelsen forbi.

Henning Frostholm


En stor del af udviklingen inden for faget har også været på det teknologiske, hvor senest satellitter, droner og avanceret kamera-teknologi har givet langt mere nøjagtige og valide data at træffe beslutninger og lægge planer efter. Med naturen som blind makker må man dog bare altid erkende, at planer kun holder et stykke af vejen. Og det er stadig kun et fåtal af landmændene, der har alt det avancerede grej til rådighed. Mange af de ældre landmænd holder stadig fast i de mere traditionelle løsninger og deres rådgiveres viden og erfaring.

Annonce

Blodtrykket steg

Planteavlen har gennem årene også medført mere administration – for ikke at sige bureaukrati - for landmænd og rådgivere.

- Det har begrænset friheden for både landmændene og os, siger Henning Frostholm, der påpeger, at stive regler kan ramme planteavlerne, fordi vejret og temperaturen ikke kan lægges ind i en kalender, ligesom naturen også kan være med til at ødelægge aldrig så velovervejede planer, siger Henning Frostholm.

- Noget af det værste, landmænd ved, er kontrol. Jeg havde en kunde, der gik med en blodtryksmåler på døgnet rundt. Og da lægen så på resultaterne, spurgte han, hvad der skete onsdag klokken 14, for da var blodtrykket meget højt, fortæller Henning Frostholm.

Landmanden kunne så forklare, at det var den dag, der kom en kontrollant fra Landbrugsstyrelsen forbi.

Annonce

På egen krop

Henning Frostholm købte i 1985 selv en mindre gård i Krejbjerg på Salling – blandt andet for at afprøve noget af det, han rådgav om. Det gav ham gode erfaringer, som han kunne bruge, når han skulle rådgive andre. De senere år har jorden dog været bortforpagtet, da Henning har måttet erkende, at han ikke altid kunne finde tiden til at gøre det rigtige på det rigtige tidspunkt.

Bygningerne bruges i dag i stedet til ”Tingfinderiet” – en loppe- og genbrugsbutik, som hans kone Tina driver. Sammen har de tre børn, som alle er flyttet hjemmefra.

Dagen markeres hos SAGRO Holstebro sammen med kolleger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Kommune er giftig

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce