Annonce
Kultur

6000 kubikmeter beton

Det tomme kanontårn er imponerende, og lyssætningen gør det nærmest til en katedral. Foto: Mike Bink.

Den gamle Tirpitz-bunker husede det tidligere museum. Nu er bunkeren tømt for alt inventar, men det gør på en eller anden måde bunkeren endnu mere imponerende.

Den er i sin tid støbt af 6000 kubikmeter beton. Modsat mange af de andre bunkere, man kan se langs med Vestkysten, er den opført cirka 500 meter fra kysten og godt gemt i klitterne.

Den blev opført af danske og russiske arbejdere, der blev indkvarteret i lejre ved Blåvand.

Der var to Tirpitz-bunkere, og de var en del af et større projekt med i alt 15 bunkere, der skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg. Og Hitlers feltmarskal Rommel havde en endnu større plan.

Forsvarsværkerne ved Esbjerg var bare en lille del af det, Rommel kaldte Atlantvolden - et forsvarsværk langs med hele Europas vestlige kyst.

Tirpitz skulle være en svært bevæbnet kanonbunker med en rækkevidde på omkring 50 kilometer. Den blev påbegyndt i sommeren 1944, men nåede ikke at blive færdig inden krigens afslutning.

Det tomme kanontårn er imponerende, og lyssætningen gør det nærmest til en katedral. Foto: Mike Bink.
Annonce

Kanontårn

Og nu står den der som et vidnesbyrd om Hitlers og Rommels store planer.

De 111 ton tunge og 19 meter lange kanonrør blev aldrig installeret, så kanontårnet midt i bygningen står tomt fra grundplan til anden sals højde. Rund og katedrallignende.

Og "museumslydene", der flyder ud i rummet, hjælper fantasien med at danne et billede af, hvordan det ville være at arbejde i den enorme bunker - med lyden af kanonen, der blev indstillet, af de elevator, der bragte granaterne op til affyring, og af ordrerne fra officerer til menige.

Der er adgang til bunkeren gennem en underjordisk tunnel fra det nye Tirpitz-museum.

Selv om alt inventar er fjernet, kan man få et godt indtryk af, hvordan bunkeren var indrettet.

I alle rum kan man læse beskrivelser af, hvad de blev brugt til.

Krigens uhyrligheder rykker lidt nærmere, når man går rundt i den gamle bunker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storken er en del af vores dna

Annonce