Annonce
Mærkedage

70 år: Den spinkle Twiggy er blevet en rigtig Dame

Lesley Hornby Lawson, bedre kendt som Twiggy, da hun fik sin orden 14. marts i år ved en ceremoni på Buckingham Palace. Hun fylder den 19. september 70 år. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Lesley Hornby Lawson var kun en splejs, da hun slog igennem. Men hun blev en af verdens førende fotomodeller. Måske den førende i 1960'erne. Nu fylder hun 70.

70 - Officielt er det Dame Lesley, men kald mig Dame Twiggy. Jeg synes, at Dame Twiggy lyder bedst.

Sådan sagde den tidligere fotomodel Lesley Hornby Lawson, da hun i marts i år havde været på Buckingham Palace, hvor den britiske tronfølger, prins Charles, havde slået hende til ridder. Hun bærer herefter titlen "Dame".

Den dengang 69-årige Twiggy, som blev hendes kunstnernavn i 1960'erne, konstaterede bagefter ifølge avisen The Independent, at prins Charles er en venlig mand.

- Jeg har mødt ham før. Han sagde "tillykke, det er på tide, at du får denne her".

Twiggy er blevet en moden kvinde nu. Hun fylder 70 år torsdag 19. september, men hun er en kvinde, der for 50-55 år siden satte sig på nethinden hos alle, og hun huskes stadig.

Hun slog igennem som 16-årig, da hun blev hentet ind i modelverdenen fra en anonym tilværelse i Neasden i England. Lesley Hornby hed hun, og der gik ikke længe, før de første fotografier af teenageren bredte sig. Det var hendes helt specielle ansigt med nogle utroligt store og fascinerende øjne, der fængede. Hun var også tynd og vejede blot 41 kilo. Hendes kælenavn var Twiggy.

Hun blev den førende model på et helt nyt marked, nemlig salget af teenagetøj. Hun blev så populær, at hun skabte sin egen trend inden for tøj og makeup. I 1966 lancerede legetøjsfirmaet Mattel en særlig Twiggy-dukke.

Som 20-årig besluttede hun at satse på en karriere som skuespiller og sanger. Også her havde hun evner. Hun har indspillet en række film, teaterforestillinger, musicals, tv-serier og har haft egne tv-programmer i både Storbritannien og USA.

Hun vandt i 1971 to Golden Globe-priser for sin medvirken i Ken Russels filmversion af Sandy Wilsons musical "The Boy Friend".

Hun giftede sig i 1977 med den amerikanske skuespiller Michael Witney, og året efter fik de datteren Carly. Michael Witney døde i 1983 som 52-årig af et hjertetilfælde. Senere mødte Twiggy skuespilleren Leigh Lawson, som hun giftede sig med i 1988.

I 2005 var hun en af de fire dommere i det amerikanske tv-show "America's Next Top Model", og samme år genoptog hun sin karriere som fotomodel - denne gang for det britiske stormagasin Marks & Spencer.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

112

Mand løb nøgen rundt

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

Lemvig

Minister afkræves svar om Høfde 42

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce