Annonce
Navne

71 år og stadig svømmetræner: Jeg kommer aldrig til at trille tommelfingre

- Det eneste tidspunkt, jeg tænker på min alder, er, når jeg ser mig selv i spejlet, siger 71-årige Flemming Poulsen, der fire dage om ugen kører til Thisted fra Holstebro - dels for at arbejde i Thisted Svømmeklub og dels for arbejde med i teambuilding i et firma i byen. Foto: Johan Gadegaard
Fra 1975 til 1996 var han træner i Holstebro Svømme Club og motiverede sit hold til at tage den ene medalje efter den anden. Nu er han og hustruen, Annette, flyttet tilbage til det vestjyske - og Flemming Poulsen har sagt ja til endnu et trænerjob, denne gang i Thisted.

Holstebro: Man skal ikke kalde Flemming Poulsen "københavner". Så er han oppe at markere og præciserer, at han er "amarkaner". Født og opvokset på Amager.

Men nu er han og hustruen Annette netop flyttet til Holstebro - igen. De boede her også fra 1975 til 1996.

- Der er jo en grund til, at vi er vendt tilbage, og det er, at vi havde det godt her. Annette er uddannet fysioterapeut her, vores børn er født og opvokset her, og vi kender mange mennesker. Vi har ofte talt om, at når vi blev pensionister - eller deltidspensionister - ville vi tilbage hertil. Det var naturligt for os. Holstebro er en dejlig by, og vi kan lide den vestjyske natur og at gå lange ture ved Vesterhavet, forklarer Flemming Poulsen, der trods sine 71 år ikke er rigtig pensionist endnu.

Annonce

- Jeg dur simpelthen ikke til at trille tommelfingre. Det kommer jeg aldrig til - med mindre jeg ikke kan bevæge andet engang i fremtiden...

Holder sjælen ung

To dage om ugen kører han fra hjemmet på Østervang i Holstebro klokken 06.00 for at nå at ramme morgentræningen i Thisted Svømmeklub, hvor han er assisterende træner, fra klokken 7.30 til 9.30. Fra 9.30 og til dagens anden træning begynder 15.30, udarbejder han træningsplaner sammen med Thisted Svømmeklubs cheftræner, Mads Bjørn Hansen, og vender så næsen mod Holstebro ved 18-tiden. To dage om ugen kører han desuden nord på for at bruge fire til seks timer på at arbejde med teambuilding i et firma i Thisted.

- Hvorfor? Fordi jeg synes, det er sjovt, at jeg kan bidrage med noget, og fordi jeg selv får noget ud af det. Det, at have med unge mennesker at gøre, holder ens sjæl ung. Og jeg er jo stadig selv en ung mand, så det betyder ikke noget at stå op så tidligt for at komme på arbejde, smiler han.

Annonce

Holstebro ved en tilfældighed

Flemming Poulsen var netop stoppet i Jægerkorpset, da kæresten Annette besluttede sig for, at hun ville læse til fysioterapeut i Holstebro. Det var i 1975, og da Flemming ikke havde noget job, kunne han lige så godt følge med.

- Sådan er livet. Det var en tilfældighed. Og det var det vel også, at jeg kunne få et livredderjob ved friluftsbadet i Ikast. Efter en uge blev jeg spurgt, om jeg også ville være svømmetræner. Jeg havde ingen erfaring, men dog en træneruddannelse, så jeg sprang ud i det, fortæller han.

Det gik godt. I fire-fem måneder, mens friluftsbadet var åbent, stod han på bassinkanten - og så kom der en forespørgsel fra Holstebro Svømme Club (HSC), om ikke han ville arbejde for dem?

Det, at have med unge mennesker at gøre, holder ens sjæl ung. Og jeg er jo stadig selv en ung mand, så det betyder ikke noget at stå op så tidligt for at komme på arbejde


Det var i 1975, og det blev starten på 20 år med svømmere i Holstebro og opbygningen af et hold, der ragede masser af medaljer til sig ved ethvert DM, og som endda fik svømmere med til EM, VM og OL.

Annonce

Til Schweiz

I 1983 blev Flemming Poulsen tilknyttet juniorlandsholdet i svømning som træner - ved siden af sit arbejde i Holstebro - og i 1985 skiftede han juniorerne ud med seniorerne på landsholdet, stadig ved siden af sit klubtrænerjob.

I 1992 blev han landsholdstræner på fuld tid. Han var dog i Holstebro ind imellem, fordi han også stod for Team Danmark-træningen i Holstebro og Aarhus.

Men i 1996 var det slut - både med Holstebro og med landstrænerjobbet.

- Jeg var utilfreds med landsholdssystemet. Man havde anlagt et nationalt træningscenter i Ishøj, men jeg mente, at hvis der var et Center Øst, burde der også være et Center Vest, forklarer han.

Han og Anette begyndte at tale om andre muligheder. Australien var inde i overvejelserne, men det endte med Schweiz, ikke mindst fordi Annette var og er schweizisk statsborger.

- Jo, jeg har kontakt med flere af de gamle svømmere fra Holstebro Svømme Club (HSC). Det er derfor, jeg er på Facebook, forklarer Flemming Poulsen. Foto: Johan Gadegaard

Annette er født og opvokset i Danmark, har taget sin studentereksamen og er uddannet her. Indtil hun blev 18, havde hun dobbelt dansk-schweizisk statsborgerskab, men så skulle hun vælge - og valgte det schweiziske, fordi hun troede, hun ville studere i landet. Det blev dog aldrig til noget.

- Nu søger hun så om at få genopfrisket sit danske statsborgerskab, men hun skal til en danskprøve først. Det virker lidt vildt, mener Flemming.

Annonce

Syv gange OL

Men tilbage til slutningen af 1996, hvor Annette, Flemming og deres tre børn slog sig ned i Zürich. Som Flemming siger: "Man kan blive svømmetræner alle steder, og det samme gælder fysioterapeut, så det var nemt".

Han byggede klubben i Zürich op til blandt andet at levere svømmere til OL-landsholdet, og da man ikke havde en decideret landstræner, var det klubtrænere - blandt andet Flemming Poulsen - der tog med.

Det var ikke hans første OL. Og heller ikke det sidste. I alt har han været med til OL syv gange - fra første gang i 1988 i Seoul og senest i 2016 i Rio.

- Det bedste? Det første! Ingen tvivl om det. Og det dårligste var det i Rio. Brasilien burde aldrig have haft det OL. Med al den armod, de havde, burde de ikke have brugt så mange penge på OL. De fattige blev deporteret væk, så gæsterne ikke så dem - lige som ved VM i fodhold i Sydafrika. OL bliver mere og mere kommercielt, og der er flere og flere penge involveret. Det begyndte vel i 1984 i Los Angeles, og så er det ellers bare eskaleret siden, mener Flemming Poulsen.

Hvorfor er det egentlig så fantastisk at være til OL?

- Fordi det er så kæmpe stort. Én ting er EM og VM, hvor der "bare" er svømmere. Men ved OL  oplever du pludselig folk, som du ellers kun har set på tv - for eksempel en af basketballstjernerne - stå ved siden af dig i kø til maden.

Annonce

Danmarks bedste

Flemming Poulsen var i Zürich, indtil han i 2005 fik en henvendelse fra svømmeklubben Sigma Nordsjælland. Man ville gerne have ham som cheftræner, og da Sigma på det tidspunkt var Danmarks bedste klub, kunne han ikke sige nej. Han tiltrådte den 1. september 2005 og var i klubben i fem år.

Faktisk var det mere besværligt for Annette at komme "hjem" til Danmark. På grund af sit schweiziske statsborgerskab kunne hun ikke tage ophold i Danmark, "bare" fordi hun var Flemmings hustru. Men fordi Danmark og Schweiz har en aftale om fem-års arbejdstilladelser, fik hun sådan én.

Flemming Poulsen

71, født og opvokset på Amager.

Uddannet ved militæret og var ved Jægerkorpset, indtil han og hustruen Annette flyttede til Holstebro i 1975.

1975: Livredder ved friluftsbad i Ikast og siden svømmetræner samme sted.

1975-1992: Fuldtids svømmetræner i Holstebro Svømme Club (HSC).

1983-1985: Juniorlandsholdstræner ved siden af klubtræner-arbejdet

1985-1992: Seniorlandsholdstræner ved siden af klubtræner-arbejdet

1992-1996: Fuldtids seniorlandsholdstræner - i den periode stod han for Team Danmark-træningen i Holstebro og Aarhus

1996-2005: Svømmetræner i Zürich (Schwimmverein Limmat)

2005-2010: Cheftræner i Sigma Nordsjælland.

2010-2016: Svømmetræner i Zürich (Schwimmclub Uster Wallisellen).

2017-2021: Assisterende elitetræner i Sigma Nordsjælland.

2021- : Assisterende træner i Thisted Svømmeklub.

Gift med Annette, 68, der er uddannet fysioterapeut.

Parret er bosat i Holstebro siden den 1. august 2021.

De har tre døtre. Micha, 43, der bor i London og har to børn. Nicola, 38, der bor i Schweiz og har ét barn. Og Marielle, 36, der bor i Holstebro og venter sit første barn.

I 2010 forlod Flemming Poulsen Sigma - og smækkende med døren. Ikke over for klubben, som han var glad for, men endnu engang over for det danske landsholdssystem.

- Paulus Wildeboer (hollænder, dansk landsholdstræner 2008-2012, red.) tvang mine bedste svømmere ind på det nationale træningscenter, der nu lå i Farum, og det gad jeg ikke. Jeg vidste aldrig, hvilke svømmere jeg havde. Jeg mistede måske otte af de bedste, blandt andre Lotte Friis, og hvis man tager stjernerne, mister man også vandbærerne. Det supergode miljø, vi havde, blev mere eller mindre smadret, husker han og tilføjer:

- Hvis ikke jeg kan arbejde 100 procent med de svømmere, jeg har, og kan sende dem videre til et system, jeg tror på, så kan jeg ikke være i det.

Annonce

Thisted Svømmeklub

Han og Annette snakkede frem og tilbage, om han skulle droppe svømningen helt, men det endte med, at han takkede ja til at vende tilbage til klubben i Zürich i Schweiz, hvor han tog endnu en tørn i over seks år.

I slutningen af 2016 vendte han tilbage til Sigma Nordsjælland, denne gang som assisterende træner, men stadig på fuld tid, og der blev han, indtil han meddelte, at han gik på pension per 1. august 2021.

Den beslutning holdt ikke så længe.

- Vi flyttede jo til Holstebro, og så ringede først træneren og siden et bestyrelsesmedlem i Thisted Svømmeklub for at høre, om jeg havde lyst til at være en del af deres team. Jeg synes, det lød spændende. De havde allerede én OL-svømmer, Caroline Sørensen, og her per 1. november har de to, idet Tobias Bjerg er flyttet fra det nationale træningscenter til Thisted, fortæller Flemming Poulsen med samme begejstring som en pensioneret cirkushest, der lugter savsmuld.

Annonce

HSC - måske engang

Følger du med i, hvad der sker i HSC?

- Ja, Holstebro har jo lige sendt seks af deres bedste svømmere videre til Aarhus eller Aalborg, fordi de skal læse videre. Hvis man vil beholde svømmerne, er man nødt til at lave noget online-studie-aftale med uddannelsesstederne, så svømmerne ikke behøver møde op hver dag. I Sigma havde vi en en pige, der læste medicin, men passede sin træning 100 procent og så var til forelæsninger, når det passede ind i hendes skema. Men det er svært for klubberne, det ved jeg godt. Og i Holstebro har svømmehallen så ovenikøbet været mere eller mindre lukket længe.

Kunne man forestille sig, at du kunne komme til at arbejde med HSC igen?

- Det er tænkeligt , men i første omgang skal klubben finde sig selv efter en gennemgribende ombygning.Annonce
Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Vejen spærret i to timer: Væltet bus er tilbage på vejen, og der skulle hjælp til helt fra Vejle

Lemvig For abonnenter

Klimatorium vil være verdensførende: ansøgning for millioner er afleveret

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Struer For abonnenter

Efter bølge af indbrud tog Tina sagen i egen hånd: - Det var bare et spørgsmål om tid, før de også ville komme her

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Leder For abonnenter

Lange testkøer er en hån mod de pligtopfyldende borgere

Navne

Jan tiltrak masser af udlændinge: Han gjorde en stor indsats for dansk landbrug

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Sport For abonnenter

Fra andenviolin til førsteviolin for Thomas Damgaard: - Det er det jeg spiller håndbold for

Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Lemvig For abonnenter

Flyttede fra København til Ferring og i fuld vigør: - Jeg egner mig ikke til at sætte mig hen og være pensionist

Annonce