Annonce
Holstebro

77 familier i klemme på landet: De kan blive blandt taberne, hvis bredbånds-puljen forsvinder

Der er ikke meget internet på Vester Trabergvej, med mindre man køber dyre 4G datakort. Carsten Jensen har sammen med andre gjort et benarbejde for at få fibernet til 77 ejendomme i Borbjerg-området, men de kan nu blive ramt af, at bredbåndspuljen er droppet i forslaget til Finanslov i 2020. Her ses han med sønnen Christian på 12 år. Foto: Morten Stricker
77 familier i Borbjerg-Hvam området arbejder for at få lige så hurtigt internet som de fleste andre. De søger om penge fra den landsdækkende bredbåndspulje, men pengene er fjernet i forslaget til Finansloven for 2020.
Annonce

BORBJERG: Der er problemer med langsomt internet i et større opland mellem Borbjerg, Skave og Stendis, og det har fået 77 husstande til at gå sammen om et projekt med fibernet, hvor de vil søge penge fra den bredbåndspulje, som har fået penge fra Finansloven. Men hvor de årlige 98,5 millioner kroner er pillet ud af næste års Finanslov.

- Det er da lidt ærgerligt for os, der har disse problemer, og som i dag må nøjes med langsomt og ikke helt stabilt internet, siger Carsten Jensen, der bor på Vester Trabergvej, og som har været med til at lave benarbejdet for at få de mange husstande til at bakke op.

De fleste husstande har i dag en opkobling for eksempel fra Yousee, som er enten en 10/1 eller 15/2 Mb i download og upload, men for de fleste er det ikke nok.

- Derfor ender mange med at købe et datakort, som koster 250 kroner om måneden til hver computer, siger Carsten Jensen, som har tre børn på 10, 12 og 15 år.

En ting er, at børn bruger computer i skolen. Men computer og computerspil er også en stor del af børns hverdag med kammerater.

- Hvis de har langsomt internet, så er det håbløst for dem at være med i computerspil, hvor det næsten altid handler om at køre stærkt eller skyde først. Og så kan børnene blive sorteret fra, når kammeraterne spiller, siger Carsten Jensen.

- Det er træls at være afhængig af, men virkeligheden er, at computerspil er en stor del af børns leg og samvær, siger Carsten Jensen.

Uden hurtigt internet er det heller ikke muligt at holde et lan-party, hvor en flok drenge mødes en fredag aften for at give den hele armen på computere.

- Det er jo oplevelser, man også gerne vil give sine børn. Men det kan vi ikke holde uden et hurtigt internet - eller køb af dyre datakort, siger Carsten Jensen.

Han håber, at regeringen kommer på bedre tanker i forhold til bredbåndspuljen.

- Ellers må vi måske vente til omkring 2025 med at få hurtigt internet, konstaterer Carsten Jensen, der dog håber at nå med i dette års pulje.

19.04.2006. Midt/Vest Bredbånd ved Tørringshuse. Journalist: Benny Gade
Annonce

Rammer de voksne

Det rammer bestemt også de voksne, når et område har dårligt internet. Nogle supplerer med trådløst internet, men det er slet ikke så stabilt som fibernet.

- Man kan ikke have en hjemmearbejdsplads som andre, hvis man arbejder med tunge datakrævende systemer, siger Carsten Jensen, der selv arbejder hos Minkpapir i Borbjerg.

Der er ansøgningsfrist 23. oktober til den næste pulje penge fra bredbåndspuljen, hvor pengene fordeles efter et pointsystem. Den samlede udgift for de 77 husstande er på godt 3,5 millioner kroner, hvoraf de vil søge om godt halvdelen hos bredbåndspuljen, mens Jysk Energi også vil investere et større beløb i fibernet-projektet.

Hver husstand skal i gennemsnit betale 4200 kroner, mens Holstebro Kommune har besluttet at støtte med 500 kroner per husstand.

- Det er et kompliceret pointsystem, og hvor chancerne øges, jo flere der støtter. Derfor er jeg glad for, at kommunen nu er med, siger Carsten Jensen.

Annonce

Risiko for område

Steffen Damsgaard fra Lemvig, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, konstaterer, at bredbåndspuljen har været afgørende for etablering af hurtigt internet i mange landområder.

- Uden hurtigt internet risikerer et område at blive koblet af udviklingen. Man kan ikke have en hjemmearbedsplads, og det giver daglige gener for børn, der bruger nettet til at lave skoleopgaver og meget andet. Det gør det svært at starte virksomhed, og også landbruget er afhængig af hurtigt internet - for eksempel til en malkerobot, siger Steffen Damsgaard.

- Dårligt internet kan betyde, at familier vælger at flytte fra et område. Det gør det sværere at sælge huse, og det rammer hele bosætningen, så huse risikerer at stå tomme, siger Steffen Damsgaard, som dog ikke har givet op i forhold til bredbåndspuljen.

- Puljen er vigtig, og vi vil presse på, siger Steffen Damsgaard, som er tilfreds med, at finansministeren nu har åbnet lidt op og vil fremrykke en evaluering af puljen til før Finansloven skal vedtages.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Forsøgte at bryde døre op

Annonce