Annonce
Mærkedage

80 års fødselar: Savnet af et professionelt arbejdsliv opvejes af foreningsarbejde

Frans Pærregaard er på billedet her - der er taget i 2018 i anledning af Nordvestjysk Musikkreds' 50 års jubilæum - fotograferet sammen med studiekammeraten Lonni Gelsdorf, der gik hen og blev hans kollega på Holstebro Gymnasium og HF samt nær veninde, rejsekammerat og samarbejdspartner i musikkreds såvel som filmklub. Arkivfoto: Morten Stricker.
Forhenværende lektor Frans Pærregaard fylder 80 år på mandag - og er stadig særdeles aktiv i Holstebros kulturliv.

80 - Nu er jeg jo kommet i den alder, hvor mine tidligere elever begynder at gå på pension, siger forhenværende lektor ved Holstebro Gymnasium og HF, Frans Pærregaard.

Han fylder 80 år på mandag den 10. februar - og begyndte at undervise på gymnasiet i 1971. Så de ældste af de tidligere elever er netop sidst i 60'erne nu.

Frans Pærregaard er vaskeægte københavner - født og opvokset i Ordrup i den nordlige del af hovedstaden - og han tilbragte sin egen gymnasietid på Sorø Akademi. Herefter aftjente han sin værnepligt, begyndte at læse jura - og dumpede ved eksamen efter første del. Han besluttede sig for at skifte fag, blev uddannet cand.mag. i engelsk og latin ved Københavns Universitet - og slog til, da han som nyuddannet opdagede, at Holstebro Gymnasium og HF i det vestjyske søgte lærere.

I 1971 slog han derfor følgeskab med studiekammeraten Lonni Gelsdorf - begge søgte og fik job i Holstebro, og ingen af dem har set sig tilbage siden.

- Holstebros mange kulturtilbud har været en afgørende livsfaktor for mig her i byen, og jeg har ingen planer om at flytte tilbage til min fødeby København, siger Frans Pærregaard.

Han og Lonni Gelsdorf har dog gennem årene jævnligt besøgt familie, venner og bekendte i hovedstaden - og ikke mindst fulgt levende med i det kulturelle udbud i København.

Annonce

Den svære pension

I 2007 gik Frans Pærregaard på pension. Han fortsatte dog et stykke tid med at have tre dobbelttimer hver 14. dag i sit hovedfag engelsk, lige som han også sprang til, når der manglede en vikar.

- Jeg fortsatte faktisk med at undervise frem til 2011 - det var sværere at holde op, end jeg havde ventet, erkender han.

Så i stedet intensiverede han sit engagement i det lokale kultur- og fritidsliv.

- Ja, det frivillige foreningsarbejde, som jeg også tidligere havde påtaget mig, er efter min pension kommet til at fylde mere, end jeg før gav det lov til. De mest tids- og arbejdskrævende er i Holstebro Filmklub og Nordvestjysk Musikkreds, i fast, nøje afprøvet samarbejde med Lonni Gelsdorf. Arbejdet i de to foreninger er meget tilfredsstillende på grund af de talstærke, engagerede og trofaste medlemsskarer – i begge foreninger har jeg faktisk været med til at afholde 50-års jubilæum. Så savnet af et professionelt liv opvejes af de arbejdsopgaver og et velovervåget og (indtil videre) velfungerende helbred, fortæller Frans Pærregaard.

Han er i øvrigt også formand for Ejerlauget Offenbachsvej 1A-105 samt medlem af bestyrelsen for Holstebro Valgmenighed.

Hans store interesser er sprog, litteratur, musik (han spiller selv klaver), rejser og fugle.

80 års fødselsdagen fejres uformelt sammen med flok gode venner på selve dagen - der er en god veninde samt en hund, der har fødseldag samme dag, så det hele slås sammen i én lykkelig pær(r)evælling - og mere formelt næste weekend med en frokost for de nærmeste på restaurant Under Klippen i Holstebro.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce