Annonce
Holstebro

84 har skrevet under: Vil have omstridt kloakering sat i bero

Husejere i Hvam Mejeriby er frustrerede, og nu har de samlet underskrifter, hvor 88 procent har skrevet under på, at de ønsker projekt sat i bero og undersøgt nærmere. De skal have kloaksepareret på en ny måde, hvor al tagvand afleveres over jorden - og løber på fortovet eller i render på vejen. Foto: Morten Stricker
I Hvam har 88 procent skrevet under for at få hel ny slags kloakseparering sat i bero og undersøgt nærmere - og torsdag kommer natur- miljøudvalget på besøg.

HVAM: Der er store frustrationer i landsbyen Hvam over en ny slags kloakseparering, som kommunen og Vestforsyning vil gennemføre, og som betyder, at borgerne skal aflevere vand fra tagnedløb i fortovshøjde - og ikke som normalt i rør under jorden.

Nu har en borgergruppe i Hvam været samlet underskrifter for at få projektet sat i bero, og her skrev 84 under af de 96, som de traf hjemme. Der er 104 huse i byen.

- Der er store frustrationer over forløbet - og mange synes ikke, at de får svar fra Vestforsyning. Så de er glade for, at vi forsøger at gøre noget, siger Jørgen Ahler, der er en af de berørte beboere.

Annonce

Annie Jensen har været rundt hos 44 husstande, hvoraf 39 skrev under.

- De fleste er utilfredse, fordi de ikke ved, hvordan de skal komme af med deres tagvand. Enkelte, som har fået en løsning, har alligevel skrevet under, fordi de utilfredse med forløbet, siger Annie Jensen.

Borgerne kan få en del af deres kloakbidrag tilbage, hvis de vil nedsive regnvand i en faskine på egen grund. Men ler i undergrunden gør det svært at nedsive vand - og kun cirka 15 har taget imod tilbuddet. Det betyder, at der komme til at løbe vand på vejen og på fortove fra mange flere huse end forudset.

- Og det, har mange svært ved at se, kan fungere med al den vand, siger Jørgen Ahler.

Kan ende med pumper

Mange har svært ved at få vand fra tagnedløb ført rundt om huset og afleveret i overfladen. Andre har i forvejen omlagt rør på egen grund, så regnvand og spildevand havner i hver sin brønd.

- Vi ender måske med 30 eller 40 pumper, som skal pumpe regnvandet op. Det koster vedligeholdelse og strøm, og det er heller ikke særlig grønt, siger Jørgen Ahler.

Kloakseparering

I ældre byområder blev kloakerne lavet, så spildevand og regnvand blev blandet sammen i ét rørsystem. Når det regner meget, kan kloakrør og renseanlæg ikke følge med, og så bliver fortyndet spildevand ledt urenset ud i vandløb.

Alle nyere boligområder er kloaksepareret med ét rør til spildevand, som ledes til et renseanlæg. Og et andet rør til regnvand, som typisk via en overløbssø - og til et vandløb.

Ved kloakseparering af en ældre bydel graver man typisk de eksisterende rør op og lægger et nyt rør til spildevand og et andet til regnvand.

I Hvam Mejeriby vil Vestforsyning renovere de eksisterende rør, som fremover kun skal bruges til spildevand, mens regnvand skal løbe i grøfter og rende over jorden.

Beboerne ville også gerne have set en tilsvarende by, hvor der er lavet noget tilsvarende.

- Det ville være rart at se, det fungerer, hvis det er lavet andre steder. Det har vi efterlyst, siger Jørgen Ahler.

Annonce

Politikere på besøg

Han har aftalt med Karsten Filsø (SF), formand for natur- og miljøudvalget, at udvalget  kommer til Hvam på torsdag for at se på forholdene og modtage underskrifter.

- Når beboerne er så utilfredse og uforstående, så er vi nødt til at snakke med dem. Og jeg synes ikke, vi skal vente til udvalget mødes næste gang efter sommerferien, siger Karsten Filsø (SF), som forventer, at det meste af udvalget er med i Hvam.

Politikerne var ikke klar over systemet, da de sagde ja til spildevandsplanen i Hvam.

- Vi tager en snak med dem, og så må vi se på, om der er noget, som bør undersøges nærmere. Problemer bliver sjældent større af, at man snakker sammen, siger Karsten Filsø.

Aksel Gade (V), der er næstformand i udvalget skal også til Hvam.

- Det er en uheldig sag, og vi bør kunne finde en løsning. Nu skal vi ud at høre, hvad borgerne har at sige, og så håber jeg på en god løsning, siger Aksel Gade.

Han er også opmærksom på, at beboerne ikke gjorde indsigelse, da spildevandsplanen var i høring.

- Mange opdager det ikke, når høringer bliver lagt på kommunens hjemmeside. Det bør vi kunne gøre bedre, siger Aksel Gade.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Sport

Klavs Bruun i ny bog: Ensomheden i Holstebro førte til usund livsstil og for meget alkohol

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce