Annonce
Mærkedage

95-års fødselar er lige flyttet i lejlighed i byen

Svend Aage Handrup har været chauffør i en stor del af sit liv. Han har kørt med alt muligt forskelligt, også dyr. Senere kørte han lillebil, datidens taxa, inden han blv portør på sygehuset, der også gav en del kørsel, blandt andet med vasketøj. Og så har han kørt lidt turistfart - bus for ældre til Tyskland for Dynesens Buslinier i Herning. Foto: Johan Gadegaard
På tirsdag bliver Svend Aage Handrup 95. Og vel vil han da møde journalist og fotograf, selv i disse coronatider, for han har mange historier at fortælle.
Annonce

95 - Du kan ikke møde mig i byen uden slips...

Siger Svend Aage Handrup og viser så sit klædeskab frem. Her hænger nydeligt tøj af god kvalitet, blandt andet en mørkeblå habitjakke med blanke knapper på manchetten.

- Jeg kan lide godt tøj. Kvalitet, Det er mig, siger Svend Aage og viser så også lige den nye vaskemaskine frem, som både kan vaske og tørretumble.

Dyr var den. Men der var heldigvis god rabat hos Skousen, for en vaskemaskine, det måtte Svend Aage Handrup have, da han per 1. maj flyttede ind i en visiteret lejebolig i Danmarksgade.

Lejligheden har nemlig adgang til vaskekælder, men som Svend Aage Handrup siger: "Jeg er jo en smule handikappet", så i kælderen kommer han altså ikke.

En blodprop for 15 år siden gjorde Svend Aage meget gangbesværet. Han bruger rollator rundt i hjemmet og har også et elektrisk handikapkøretøj til, når han skal i byen.

- Og så mistede jeg jo den her i 1962, siger han og holder højre hånd op, så fotograf og journalist kan se, at han mangler ringfingeren.

Dengang arbejdede Svend Aage for vogn- og flyttemandsfirmaet Alfred Andersen, og en dag hang hans vielsesring fast, da han hoppede af lastbilen. Fingeren blev revet af.

Svend Aage Handrup fylder 95, men mobiltelefonen kan han sagtens betjene. "Jeg er jo ikke skør oveni" som han siger. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Skarp hukommelse

Men selv om Svend Aage Handrup mangler finger og går dårligt, er der ikke noget galt med hovedet trods de snart 95 år.

- Jeg er altså ikke skør oveni, siger han med et stort smil, og nej, det er Svend Aage Handrup bestemt ikke.

Hukommelsen er skarp, og selvom han fumler lidt med at åbne sin smarte mobiltelefon, der er en hel del bedre end journalistens ditto, så kan han betjene den. Lige nu mangler han internet og håber, at det kan lade sig gøre at få det installeret i den visiterede bolig.

Tirsdag den 26. maj runder Svend Aage Handrup 95 år.

Du er slet ikke nervøs i disse coronatider for at lukke journalist og fotograf ind i lejligheden?

- Nej da! Og jeg vil gerne snakke med jer - hvem ved, om jeg bliver 100, smiler Svend Aage og stryger lidt forfængeligt over håret.

- Ja, jeg er jo blevet lidt tynd i toppen. Da jeg var ung, havde jeg fine lyse lokker, sagde pigerne. Der var en af mine venner - han er død nu, det er de fleste - der sagde, at jeg da bare havde søgt arbejde for mange gange. Hvorfor? Jo, fordi så siger formanden: "Kom igen i morgen" og stryger én over håret, fortæller Svend Aage Handrup og ler af sin egen vits.

Annonce

Bare en lille pind

Svend Aage er født og opvokset på Djursland. Men moderen kom fra Aulum, så da farfaren på Djursland døde, flyttede familien først til et husmandssted i Resen og siden ind til Holstebro. Da krigen brød ud, var Svend Aage 15 og gik og ventede på drømme-lærepladsen som mekaniker.

- Men så kom tyskerne og ødelagde det hele for mig, siger han, stadig lidt bitter.

Der var ingen lærepladser at få, så i stedet måtte Svend Aage arbejde hos sin morbror, der havde overtaget sin fødegård i Aulum. Men i 1944, hvor Svend Aage var 19, begyndte der at ske ting og sager indenfor modstanden mod tyskerne, også i Aulum og i Holstebro.

- Jeg var jo ikke en af de store fisk, bare en lille pind, siger Svend Aage Handrup.

I 1945 blev han CB'er (medlem af et korps under Statens Civile Luftværn, som løste forskellige opgaver inden for civilbeskyttelse under og efter Danmarks besættelse, red.) i Karup, hvor man havde samlet over 20.000 tyske flygtninge.

- Jeg blev der indtil den 12. november 1946. Dagen efter skulle jeg stille til aftjening af min værnepligt i Aarhus, fortæller Svend Aage Handrup.

Den 1. maj 1947 - "det var et fantastisk vejr hele den sommer" husker han - sejlede han fra Aarhus til Kalundborg og tog videre til Holbæk, fordi han var udtaget til at være korporalelev.

Annonce

Fra lussing til ægteskab

Det var i Holbæk, i kantinen, at Svend Aage, mødte Sigrid igen. Hun var også fra Vestjylland, og Svend Aage havde været i nærkontakt med hende før - men ikke på den gode måde.

- Min kammerat og jeg så en dag to unge piger, der var på vej ud fra konditoriet Karoline i Holstebro, og så rakte vi hånden ud og ville hjælpe dem ned ad trappen. Men så smak de os hver en lussing! De ville ikke have hjælp, husker Svend Aage.

Heldigvis havde Sigrid mere blik for de gyldne lokker i 1947 og uddelte ikke lussinger mere, så parret blev kærester og senere gift. Ægteskabet varede i 36 år, indtil Sigrid døde i en alder af kun 58 år. Svend Aage, der var gået på efterløn for at kunne være mere hjemme ved Sigrid, flyttede efter dødsfaldet til Herning "for at få det hele lidt på afstand". Der blev han engageret i fagforeningen FOA's klubarbejde for ældre - og traf Tove, der også havde mistet sin ægtefælle.

I 1992 flyttede Svend Aage ud til Tove i skønne omgivelser på Sir Lyngbjergvej, hvor Tove havde hus og dejlig have. Der levede de sammen i 27 år, indtil Tove den 1. april i år døde efter længere tids sygdom.

Svend Aage søgte om at blive visiteret til en lejlighed inde i Holstebro, og nu bor han så - stadig med få uåbnede flyttekasser - i Danmarksgade.

Annonce

Så går dagen med det

- Min 90 års fødselsdag blev holdt på den der gode restaurant lige ved campingpladsen udenfor Lemvig, siger Svend Aage Handrup, og fotografen forslår Hotel Nørre Vinkel?

Det mener Svend Aage godt kan passe.

Men meget er anderledes nu, og fødselsdagen på tirsdag bliver bare noget med kaffe og kage hjemme hos Svend Aage i lejligheden.

- Der kommer nok fire-seks personer, blandt andet Toves søn, mener Svend Aage Handrup.

Han har ikke selv børn.

- Så nu går jeg og klarer meget selv, siger han.

Der kommer hjælp fire gange om dagen, middagsmaden kommer fra TKC i Skive, skraldet bliver båret ned, og der bliver gjort rent hver 14. dag.

- Ja, så går dagen jo med det. Og så ser jeg da lidt tv, siger Svend Aage Handrup, der både har spillet på keyboard, harmonika og savblad i sit liv.

Det gør han ikke mere.

- Men så er der så mange andre ting, jeg interesserer mig for, siger han.

Tove havde holdt Dagbladet i 54 år, men Svend Aage har ikke et abonnement. Han er heller ikke helt sikker på, at han skal have et...

- Med mindre en 95-årig kan få det gratis?, spørger han med et filursmil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Håndværkere kom i gang før tid

Lemvig

29-årig ny præst i Lemvig

Lemvig

Lægehus med nye læger

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Lemvig

Vi er ude på naturens præmisser

Annonce