Annonce
Navne

Advokaten, der blev chauffør - og 70 år: Fornærmelse er en følelse, jeg ikke kan svinge mig op til

Claus Bjerrum fylder i dag 70 år og nyder fortsat hverdagens små opture som den faste skolebusrute i Bur/Vemb-området. Foto: Johan Gadegaard
Claus Bjerrum - advokat, chauffør og i dag 70 års fødselar - har haft kræft tæt inde på livet - hans kone døde af sygdommen og selv har han været ramt flere gange. - Men jeg har valgt at være positiv, siger han.
Annonce

Holstebro:Hvordan har du det med at fylde 70 år?

Helt fint! Man kan jo vælge at ”falde hen” over at måtte konstatere, at man efter al sandsynlighed har levet mindst halvdelen af sit liv, eller bruge tiden på i stedet at glæde sig over de gode ting i livet. Henset til, at jeg over en periode på de seneste otte-ni år har overlevet tre forskellige kræftsygdomme, har jeg valgt at være mest muligt positiv. Men ellers bruger jeg nu ikke megen tid på at spekulere over det. I stedet kører jeg skolebus på skoledage, engang i mellem store lastbiler i ferie, spiller golf (prøver i hvert fald) og kører både på racercykel om sommeren og mountainbike om vinteren. Og det skulle også gerne blive til nogle ture i LOOP, når det bliver for koldt eller vådt at cykle.

Hvad må man ikke udsætte dig for på din fødselsdag?

For eksempel tåbelige practical jokes, elendige, færdigkøbte festsange, genbrugt, så bare navnet er udskiftet, og tåbelige taler. Men det bliver næppe et problem denne gang, da gæsterne er inviteret til brunch.

Dit livs optur?

Dem synes jeg, jeg har haft en del af. Lad mig nævne et par stykker: Den klassiske med, da jeg fik mine børn, der begge er ønskebørn og dertil de seneste 2,5 år, hvor jeg har fået tre børnebørn. Og så min nuværende kone! Et sandt livstykke - og så kan hun ”holde mig ud”. Men der er da mange mindre opture året rundt. For eksempel min faste skolebusrute i Bur/Vemb området med dejlige børn hører absolut til i kategorien ”Mindre opture”.

Dit livs nedtur?

Dem har der også været flere af, men øverst på listen må nok være dengang i 1995, da jeg mistede min første kone, mine børns mor, til kræften. Det var en hård tid - en periode på næsten fem år forud for, og en del år efterfølgende.

Beskriv dig selv med tre ord?

Vil hellere vælge tre ting, som jeg ikke er: Sur, uhæderlig, misundelig.

Claus Bjerrum

Claus Bjerrum fylder i dag mandag 70 år. Han er født og opvokset i Skive. Bor i dag i Holstebro.

Familie: Gift med Vivian. Har to børn: Sønnen Christian, 39 år, udd. skuespiller fra Aarhus Teater, gift med Nathalie - de har en nyfødt dreng, endnu ikke navngivet, og to bonusbørnebørn (piger). Datteren Anne, 35 år, kandidat fra RUC, ansat i forsikringsselskab, gift med Thorbjørn, to piger på henholdsvis 2 ½ år og 5 ½ mdr. Til daglig kører han skolebus på skoledage, engang imellem store lastbiler i ferie, spiller golf og kører både på racercykel om sommeren og mountainbike om vinteren - samt fitness i LOOP, når det bliver for koldt eller vådt at cykle.

Uddannelse og jobs:
HHX
Speditør/Bildisponent
Cand.jur./advokat
Selvstændig vognmand
Lastbilchauffør – i DK/EU
Skolebuschauffør


Hvad lærer man mest af - succes eller fiasko?

Begge dele. Jeg har bestræbt mig på i rigtig mange år, ofte at se tilbage på mit liv – kort og langt. Det handler vel i bund og grund om selverkendelse, at være ærlig over for sig selv. Det synes let, når man har gjort noget godt (måske især over for andre mennesker), at klappe på egen skulder og sige til sig selv: ”Ih, hvor er/var jeg god”. Det bliver straks en sværere øvelse, hvis man har kvajet sig, og foran spejlet - reelt eller imaginært - må se sig selv i øjnene og erkende: ”Det slap du ikke heldigt fra”. Og måske endda erkende, at man må sige undskyld til en eller flere personer.

Hvis du kunne møde dig selv som 10-årig, hvad ville du så sige til ham?

Jeg ville nok finde en passende oversættelse af følgende engelske sætninger: ”Always be yourself because the people that matter don’t mind… And the ones that mind don’t matter”. Jeg ville så bede ham huske på det resten af sit liv, og måske finde “sedlen” frem med mellemrum, især når han møder modstand resten af sit liv.

Er der nogen, du har lyst til at sige undskyld til - og hvorfor?

Der er ikke umiddelbart nogen på listen, men jeg tænker, der kan være op til flere personer, der vil mene, at de burde have en undskyldning fra mig. Det er i mange tilfælde folk, der er blevet fornærmede, en følelse, jeg ikke selv kan svinge mig op til, og derfor har ringe respekt for. Hvis man føler sig ”jokket på”, må man jo - gerne på en stille og rolig måde - gøre synderen opmærksom på det, i stedet for at gå rundt i dage-, uge-, måneds- eller årevis at huske på, hvem man er fornærmet på. Jeg fik engang afslag på en jobansøgning - efter at have været til jobsamtale - med begrundelsen, at jeg var for ”kontant”. Det bør vel nævnes, at jeg selv bad om begrundelsen. Men respekt for den person, der var ærlig.

Når du lukker øjnene og tænker på et helt vidunderligt sted - hvor er du så henne?

Endelig et let spørgsmål! Chia, få kilometer nord for sydspidsen af Sardinien (middelhavsø, der hører med til Italien). Jeg har været der adskillige gange, og det vil være et af de første steder, jeg vil genbesøge, når vi engang er sluppet af med Corona/Covid-19. Ikke mange udenlandske turister, og meget sjældent et møde med danskere. Man tager, efter min mening, ikke så langt væk for at sidde på en campingplads med alle vennerne hjemme fra vejen, og spise de optøede frikadeller, man har haft med hjemmefra. I stedet får man en masse kulturoplevelser med sine dejlige, italienske venner. Men jeg anerkender selvfølgelig andres ret til - også i den sammenhæng - at gøre, som de har lyst til. Der er mange andre steder, som jeg også gerne vil besøge/genbesøge, men Chia overgår dem alle.

Annonce

Hvad kan irritere dig?

Lad mig bare være ærlig: Jeg tror, jeg irriterer antalsmæssigt væsentlig flere personer, end jeg lader mig irritere af. Men nogle ting, der umiddelbart falder mig ind, må være smålighed, fornærmelse og manglende humoristisk sans. Måske især personer uden humor kan være anstrengende at være sammen med. Jeg vil drive det så vidt som til at mene, at personer uden humoristisk sans burde kunne godkendes direkte til invalidepension. (Til personer uden humor: Humor kan forekomme flere steder ovenfor)


Lad mig bare være ærlig: Jeg tror, jeg irriterer antalsmæssigt væsentlig flere personer, end jeg lader mig irritere af.

Claus Bjerrum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce