Annonce
Navne

Advokaten kæmpede for sin fars ventilationssystem lige til det sidste

Fhv. chefredaktør Erik Møller, Sir, skriver følgende nekrolog over advokat Thorbjørn Aaberg, Frederikshavn.

Advokat Thorbjørn Aaberg, Frederikshavn, er død i en alder af 75 år.

Thorbjørn Aaberg var født i Holstebro som søn af Ruth Aaberg og fabrikant Carl Peter Aaberg. Han blev student fra Holstebro Gymnasium og juridisk kandidat fra Århus Universitet i 1976. Samme år blev han fuldmægtig i et advokatfirma i Frederikshavn.

Annonce

Thorbjørn Aaberg etablerede sig som selvstændig advokat i Frederikshavn i 1980. Året efter blev hans ægtefælle, advokat Lisbeth Pahl, som han havde mødt i Frederikshavn, medejer af advokatfirmaet, som herefter og de næste 40 år hed Pahl & Aaberg. I 2020 fusionerede Pahl & Aaberg med Advokatfirmaet Vingaardshus i Ålborg.

Thorbjørn Aaberg var en stor personlighed og et engageret og kreativt menneske. Han var kendt for at gøre alting på sin egen måde. Som advokat fandt han løsninger, der muliggjorde forlig i situationer, hvor alt ellers så fastlåst ud. Thorbjørn Aaberg beskæftigede sig med alle slags sager, men især juridiske tvister for mindre erhvervsdrivende og voldgiftssager havde hans store bevågenhed.

Især når Thorbjørn Aabergs retfærdighedssans blev krænket, blev alle sejl sat til for at hjælpe klienterne. Det var også tilfældet i Aaberg-sagen, som kom til at fylde meget i hans liv. Hans far konstruerede et ventilationssystem, som kunne fjerne forureningen direkte fra forureningskilden i svinestalde. Anlægget blev opsat i mere end 800 stalde, og besætningerne blev efter kort tid sygdomsfrie. Selv om dyrlæger og konsulenter ønskede systemet godkendt af myndighederne, lykkedes det aldrig, selv om myndighederne gennem årene måtte indrømme en række fejl og forkerte konklusioner i deres sagsbehandling.

Daværende statsminister Poul Schlüter ønskede at få vendt hver en sten i Aaberg-sagen for at få en afklaring, men den landsdommer, der stod i spidsen for en kommissionsdomstol i sagen, fik drejet kommissoriet, så kun myndighedernes administrative behandling blev undersøgt.


Daværende statsminister Poul Schlüter ønskede at få vendt hver en sten i Aaberg-sagen for at få en afklaring, men den landsdommer, der stod i spidsen for en kommissionsdomstol i sagen, fik drejet kommissoriet, så kun myndighedernes administrative behandling blev undersøgt. Det teknisk faglige, der var det unikke i ventilationssystemet, blev aldrig genstand for en seriøs offentlig afprøvning.

Thorbjørn Aaberg havde skrevet en bog om Aaberg-sagen, og han nåede også at færdig-redigere en web-version, som nu er lagt ud på internettet under navnet Aabergsagen.dk.

Thorbjørn Aaberg og Lisbeth Pahl havde for få år siden den store sorg inden for få måneder at miste to voksne døtre til den samme sygdom.

Thorbjørn Aaberg efterlader sig sin livsledsager gennem 42 år, advokat Lisbeth Pahl, og tre børnebørn.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Navne

Nyuddannede teknisk designere

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce