Annonce
Danmark

Alkoholforbud avler ikke ansvarlighed hos ungdommen

Annonce

Debat: Hen over sommeren har debatten om unges alkoholvaner kørt på ny. Vi hører om en generation der ikke kan styre sit alkoholindtag. Og om en generation der har en førsteplads i Europa, når det kommer til at drikke flest genstande. Nogle steder fremlægges det nærmest som om, at ungdommen lever for at drikke og gerne gør det i store, ustyrlige mængder.

Det har ført til en række erklæringer som, at salg af alkohol skal forbydes for unge under 18 år og andre restriktioner, der skal forhindre unge i at indtage alkohol.

Men når man beskriver den danske ungdom som europamestre i druk og samtidig tager sig til hovedet, så glemmes det ofte, at den nuværende generation af unge i Danmark drikker mindre end før.

Chris Preuss

Sundhedsstyrelsen skriver selv, at danske unge drikker mindre, end ungdommen gjorde 10 år siden. Og ikke nok med det, så begynder ungdommen også at drikke senere, end de foregående generationer gjorde.

Men nu har nogle af landets gymnasier  meldt sig ind i kampen mod unges alkoholkultur ved at ville forbyde udskænkning af alkohol til skolernes fester, mens Danske Regioner vil forbyde salg af alkohol til unge under 16 år generelt.

Men vil vi virkelig være et land, hvor man ikke udviser tillid til ungdommen?

Gymnasieelevernes talerør - Danske Gymnasieelevers Sammenslutning - har selv været ude og sige, at indføres der et forbud mod alkohol til gymnasiefester[4], så vil unge finde alternative fællesskaber i stedet, hvor der ikke er forbud mod alkohol, og derved rykkes det fra trygge rammer og ud i ukendt farvand, hvor der ikke er opsyn og tryghed.

Sandheden er blot, at vi ikke kommer nogen vegne med at forbyde unge mennesker at drikke. Forbud avler nemlig ikke ansvarlighed.

I stedet for at have en målsætning om at Danmark skal have en drukfri ungdom, så bør vi arbejde for, at det er mere sikkert at drikke som ung. Det betyder ikke, at vi skal opfordre ungdommen til at drikke – tværtimod. Blot at det gøres forsvarligt.


I stedet for at have en målsætning om at Danmark skal have en drukfri ungdom, så bør vi arbejde for, at det er mere sikkert at drikke som ung. Det betyder ikke, at vi skal opfordre ungdommen til at drikke – tværtimod. Blot at det gøres forsvarligt.


Det vil sige, at vi skal sikre, at unge mennesker er i trygge omgivelser, når unge drikker. Hvis et forbud bliver en realitet, risikerer vi, at det gøres i smug – og uden kontrol. Samtidig vil det være sværere at få hjælp, hvis en i vennekredsen skulle have indtaget for meget. Ungdommen vil gerne have frihed under ansvar, men det kræver, at vi også har en tillid til dem.

Derudover skal vi sikre, at ungdommen lærer om alkohols påvirkning på kroppen, og at vi kender konsekvenserne af et for højt alkoholforbrug og -misbrug.

Og så er det særligt vigtigt at sætte fokus på, at det er helt okay at melde, at man ikke er interesseret i at drikke alkohol, både en enkelt aften, men også helt generelt.

Så i stedet for at trække et forbud ned over unge, så bør vi give os de bedste forudsætninger for selv at have en forsvarlig omgang med alkohol.

Ungdommen i dag tager et stort ansvar for egne handlinger og for samfundet som helhed. Valgdeltagelsen skød op ved sidste Europarlamentsvalg fordi du unge valfartede til stemmeurnerne. Unge har været med til at tage ansvar og føre an i kampen for et bedre klima.

Så når vi ikke mener, at forbudsvejen er vejen frem, så skyldes det, at den danske ungdom grundlæggende er ansvarlig, og at forbud fjerner ansvarsfølelsen.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Efterårsmarked er også aflyst

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Annonce