Annonce
Holstebro

Alt det vand - det er noget gylle ...

En almindelig gåtur i marken vidner om, hvor meget vand der ligger i jorden. Og så er det endda tørvejr på netop dette tidspunkt. Foto: Benny Gade
Det regner. Og regner. Og regner. Derfor kan landmændene ikke komme af med deres gylle, der allerede fylder gylletankene rundt om. Eivind Madsen leder efter alternative løsninger
Annonce

Bøvlingbjerg: 2019 blev det vådeste år i mands minde, og foreløbigt fortsætter regnen ind i 2020. Jorden er mættet af vand, og det gør det umuligt for landmændene at køre på deres marker, og derfor står gylletankene nu og truer med at svømme over af gylle. Og regnvand.

- Vi måtte begynde at køre gylle ud på vore marker 1. februar, men vi er ikke i stand til at køre på markerne, siger Eivind Madsen, Bøvlingbjerg, der har problemet tæt inde på livet.

Han har en produktion med 400 søer, der producerer grise til videresalg. Men de producerer også gylle.

Bag Eivind Madsen løber Flynder Å gennem hans eng. For blot et par dage siden var engen oversvømmet i en grad, så selv det visne græs lå under vand og alt lignede en stor sø. Foto: Benny Gade
Annonce

10 procent mere vand

Mere præcist har Eivind Madsen 4500 kubikmeter gylle, som han hvert år skal have kørt ud på sine marker. Hen over vinteren har han samlet det op i de tre gylletanke, han har stående ved sine ejendomme. De kan rumme 3500 kubikmeter gylle, og de er fyldte. Meget fyldte.

Og det er ikke kun gylle, der fylder tankene. Den megen regn har også sat sig præg på de åbne gylletanke, så Eivind Madsen vurderer, at der i år er 10 procent mere vand i gyllen, end han normalt har. Det giver ham kapacitetsproblemer samtidigt med, at han ikke kan få gyllen kørt ud. Han har derfor været på lejemarkedet for at finde plads i en ledig gyllebeholder.

- Jeg gik i gang med at ringe rundt for at høre, om der var ledig plads hos andre, og det lykkedes mig at finde en gylletank i Skalstrup, hvor jeg har lejet mig ind, fortæller han.

Annonce

30 ture

Derfor blev maskinstationen hyret til at køre 800 kubikmeter gylle til tanken i Skalstrup, hvor det nu venter på at blive kørt ud. De 800 kubikmeter svarer til, at maskinstationen kørte næsten 30 ture mellem gylletankene. Eivind Madsen venter stadig på regningen, men han forventer, den løber op i 20.000 kroner.

Selv om der nu er ledig kapacitet i hans egne gylletanke, fortsætter grisene med at producerer dråberne i en lind strøm, og Vor Herre fortsætter med at lade regnen falde oven fra. Resultatet er, at tankene vil løbe fulde igen.

- Lige nu kan jeg klare mig til midt i marts, men derefter har jeg ingen plan, siger Eivind Madsen.

Annonce

Nye overvejelser

Og det kan meget vel være, han igen må i gang med at ringe rundt til kollegerne. Foreløbig lover vejrmeldingerne fortsat ustadigt vejr frem til månedskiftet. Skulle det derefter blive tørvejr, vil der alligevel gå nogle uger, inden de tunge gyllevogne kan køre på markerne.

- Jeg vil tro, der skal bruges 14 dages tørvejr. En uge vil ikke batte noget, siger Eivind Madsen og fortæller, hvordan regnen forleden fyldte Flynder å i en grad, så den løb langt ud over engene bag hans gård og skabte oversvømmelser, som han ikke mindes at have set før.

Derfor føler han sig presset og udfordret af den megen regn. Debatten om klimaforandringer og tilsvarende fugtigere vejr kan bidrage til pessimismen.

- Hvis dette vejr skal til at være normen, så må jeg jo overveje, hvad jeg skal gøre. Om jeg skal overdække tankene, eller måske bygge en helt ny for at få plads til gyllen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce