Annonce
Kultur

Alt udsolgt i hele landet: Fejringen af Poul Krebs' "Små sensationer" er et tilløbsstykke

Den næste måned fejrer Poul Krebs og band, at albummet "Små sensationer" fylder 25 år. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
For 25 år siden udkom Poul Krebs' 10. studiealbum "Små sensationer". Det solgte flere end 200.000 eksemplarer, blev nomineret til seks Grammyer og bød på årets P3-hit med "Sådan nogen som os". Jubilæet fejrer Poul Krebs og band ved at spille albummet i dets fulde længe til en række komplet udsolgte koncerter.

Jubilæum: Da Poul Krebs i 1995 udsendte albummet "Små sensationer", havde han ikke forestillet sig, i hvilken grad det ville forandre og forme hans karriere. Men sange som "Sådan nogen som os", "Morrison, Dylan og Elvis" samt "Prinsessen af Ålborg" ramte plet i en tid, hvor mange havde fået nok af danske bands, der sang på engelsk og stræbte efter et perfekt lydbillede.

- "Små sensationer" er beviset på, at man ikke kan kalkulere sig frem til noget som helst. Albummet udkom på et tidspunkt, hvor der er uransagelige årsager ikke blev udgivet særlig megen dansksproget musik, fordi mange drømte om at kopiere især de svenske popbands og skabe en eksportsucces. Derfor tror jeg, mange så "Små sensationer" som en lise. Som en modvægt. Fordi det er så legende, umiddelbart og fuld af små sjove fejl, siger Poul Krebs.

Han tror, at en anden grund til, at albummet blev så vellykket, var, at sangene er skrevet uden for Danmark. De kom nemlig til verden i Holland, hvor Poul Krebs og hans kæreste - nu kone - boede et år og fik deres første datter, Anna.

- Et par år efter udgivelsen tænkte jeg, at jeg havde set tingene mere klart, fordi jeg fik dem på afstand. At jeg fik bedre øje på de værdier, der var i den danske model. Det kom i virkeligheden ind i ret mange af sangene, og jeg tror, at det var det, der ubevidst ramte så mange i 1995, siger Poul Krebs.

Blå bog

Poul Krebs er født 28. maj 1956 i Aarhus. Han bor sammen med sin familie i Risskov.

Han fik sit gennembrud med albummet "Små sensationer" (1995), som bl.a. indeholdt hittet "Sådan nogen som os".

Siden begyndelsen af 1990’erne har Poul Krebs været flittig på koncertscenerne og i pladestudierne.

Hans album nummer 25, "Ingen grænser for kærlighed", udkommer fredag 28. februar.

www.poulkrebs.dk

Flere sange får live-debut

Albummets popularitet er vokset støt siden, og Poul Krebs har gennem årene fået mange henvendelser fra fans, der har spurgt - nogle næsten tigget, om han ikke ville lave en koncert, hvor han spillede hele albummet fra start til slut. Det gør han så 14 gange fra 27. februar i Horsens frem til 22. marts i København.

- Vi har planlagt 14 koncerter, og de sidste har netop solgt ud, hvilket understreger, hvor stor interessen er, siger Poul Krebs imponeret.

Han kalder det en fornøjelse at have finpudset albummets 12 sange, fordi de havde været så nemme at tage fat på, da originalversionerne er meget live og udadvendte.

- Selv om "Sådan nogen som os" er den mest kendte sang, har flere af de andre sange en stor plads hos mange. Jeg synes eksempelvis, det var sjovt at tage fat på albummets sidste sang, "Transistor", som jeg aldrig har spillet live. Næstsidste nummer, "Den sidste tamburin", har jeg faktisk heller aldrig haft med til koncert, og derfor startede vi med at øve de sange og arbejde os gennem albummet bagfra. Der gik det op for mig, at de numre også kan noget, siger Poul Krebs.

Han har ikke tal på, hvor mange gange han har spillet "Sådan nogen som os" live. Det er med garanti mange hundrede, men det betyder ikke, at Poul Krebs er blevet træt af den ikoniske kærlighedshymne.

- "Sådan nogen som os" er en døråbner for mange andre sange, og da den er så elastisk og fungerer i mange forskellige versioner, holder jeg stadig af at spille den. På denne turné er vi vendt tilbage til udgangspunktet, så den ligger meget tæt på originaludgaven, siger Poul Krebs.

Denne artikels forfatter hørte Poul Krebs optræde med flere af sangene fra "Små sensationer" i sensommeren 1995. Ved den lejlighed smed en begejstret ven en lånt Levi's-strikketrøje på scenen. Den kom aldrig retur.

- Jeg har stadig trøjen. Jeg har faktisk tænkt mig at spille i den i Odense. Vi har fået nogle rigtig fine T-shirts, så må du få en af dem i stedet, siger Poul Krebs og ler.

Annonce

Stadig på rette vej

Selv 25 år efter udgivelsen kommer der stadig mails eller håndskrevne breve fra folk, der har behov for at udtrykke deres begejstring for især "Sådan nogen som os". Det varmer hver gang.

- Det giver mig til stadighed en god fornemmelse i maven, at jeg har skrevet en sang, som mennesker har fundet hinanden til. Måske er nogen også gået fra hinanden på grund af sangen, men så har de ikke skrevet det til mig ... Når jeg hører, at folk har sat den sang på år efter år, understreger det, hvad sange kan, når de slipper bedst af sted med det. "Sådan nogen som os" er vokset lige siden udgivelsen, så den er mere populær i dag end i årene efter udgivelsen, siger Poul Krebs.

I sangen handler et omkvæd om at være "lige ved at lære det" og være "på rette vej" som en stifinder. Derfor er det oplagt at spørge manden bag ordene, om han efterhånden har lært det. Og fundet den rette vej.

- Når man ikke har fået noget bevis i sit voksne liv på, at man er uddannet, giver det en indre følelse af, at man er nødt til at lære noget hele tiden. Det tror jeg, er min redningsplanke. At jeg aldrig tænker, at jeg er færdiguddannet eller lige ved at være der ... Jeg har en klar fornemmelse af, at jeg er på rette vej, men jeg er så nysgerrig som nogensinde i forhold til ny sangskrivning, og hvordan mit liv og min karriere skal forme sig, siger Poul Krebs.

Poul Krebs har gennem årene fået adskillige opfordringer om at spille hele "Små sensationer" live. Det ønske opfylder han nu med 14 koncerter i februar og marts. Alle sammen udsolgt. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Fangede sangene perfekt

"Små sensationer" var Poul Krebs' 10. studiealbum, og det kom til at danne skole for måden, han siden har skrevet sange på.

- Sangen "Leidse Plein", der er opkaldt efter en plads i Amsterdam, indledes med en beskrivelse af en forhutlet jonglør, som jonglerer med tomme flasker. Den karakter, der er i den sang, optræder efterfølgende i flere af mine sange. Faktisk helt op til i dag, hvor en ny sang med titlen "Hus forbi" er beslægtet med samme personkarakteristik. "Leidse Plein" sendte mig videre i sangskrivningen og gav mig lyst til at grave dybere, siger Poul Krebs.

Siden "Små sensationer" har han forsat udgivelsesfrekvensen og udgivet yderligere 10 albummer. Dermed tæller listen over studiealbummer hele 21 plader siden 1979, hvor han debuterede med "Efter stormen". Når han fremhæver "Små sensationer" som en af sine favoritudgivelser, handler det ikke kun om albummets efterfølgende succes.

- For mig handler det i høj grad om processen omkring albummet. Den var ekstremt vellykket med "Små sensationer", fordi vi fangede sangene på en ekstrem god måde. Lige i det øjeblik, de foldede sig ud. I min rangering af mine albummer står det derfor enormt højt, siger Poul Krebs.

Annonce

Et magisk hold

Det er en speciel oplevelse at skulle turnere og kende sætlisten på forhånd. Den indledes overraskende nok med "Nat i Oslo" og rundes af med "Transistor". Og formodentlig et par eviggrønne Krebs-sange som ekstranumre.

- Normalt bruger jeg ekstremt megen tid på at sammensætte sætlister. Når vi laver lydprøver, forsøger vi at putte nye sange ind og hele tiden justere. På denne turné ligger det hele fast, fordi vi har lovet publikum, at vi spiller albummet fra ende til anden. Det, jeg glæder mig mest til, er derfor at opleve gensynsglæden fra publikum. Med det hold af musikere, jeg har sat sammen til opgaven, synes jeg faktisk, at sangene har mere liv end dengang, de blev indspillet, siger Poul Krebs.

Ud over sine efterhånden tro følgesvende Palle Hjorth på hammond, Troels Skjærbæk på bas og Rasmus Valdorff på trommer, har han de to guitarister Andreas Käehne og Mads Reinholdt på holdkortet.

- Det er længe siden, jeg har spillet med to guitarister, men det kræver det lidt for at bære "Små sensationer" live. Det glæder jeg mig vanvittigt til at opleve, fordi det har en helt anden klangflade end den tradition, jeg er vokset op med. Jeg tror, at det bliver et magisk hold at spille de her sange med, siger Poul Krebs.

Han håber, at han sammen med sine musikere og publikum kan skabe en stemning i de respektive koncertsale, der berettiger bruger af ordet "sensation" i anmeldelserne.

- Jeg tror, at vi kan skabe en fælles vibe om et album, der har betydet meget for mange mennesker på deres vej. Jeg tror, det bliver stort. Man kan aldrig vide, om man kommer til at stivne eller lukke sig inde i sig selv. Men min ambition er at komme ud og spille det her album, så det på ingen måde bliver en skygge af, hvad det var, da det udkom.

Poul Krebs og band spiller "Små sensationer" i blandt andet Horsens, Herning, Odense, Aarhus, Struer, Holstebro, Grenaa og Esbjerg. Samtlige koncerter er udsolgt.

Annonce
Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Lemvig

Fiskedagen i Thyborøn er igen i år spredt ud på flere dage

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Lemvig For abonnenter

Udvalgsformand i Lemvig Kommune: Savner en debat om sygeplejerskernes arbejdsvilkår

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Kø til museet: Drage-udstilling sørger for publikumsrekord

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

Lemvig For abonnenter

Måske får de en tredje stemmeseddel i Thyborøn: Menighedsrådsvalg bliver senest afgjort sammen med byrådsvalget

Leder For abonnenter

Dødsulykken på Idomlundvej: De lukkede døre i retten er et problem

Lemvig

Aamøllen på Remmerstrand: Mangler en rig onkel med de sidste 300.000 kroner

Annonce