Annonce
Vestjylland

Alu Parts gør design-drømme til virkelighed

Alu Parts er en af de mange lokaler virksomheder, som er vokset ud af B&O's skygge. Her er man fortsat underleverandør, men virksomheden har formået at sprede sig ud til flere brancher - blandt andet også med egen webshop med alu-designerting til hjemmet. Foto: Morten Stricker
Man kan lave næsten alt i plastik, men aluminium er ”verdens bedste materiale”, mener de hos Alu Parts i Struer.

STRUER: Forskellen på et ”stereoanlæg” og et ”hifi-anlæg” handler ikke kun om lyd.

Prøv engang at løfte din forstærker og mærk vægten - eller tag ved volumen-knappen og drej på den, hvis der da overhovedet er en knap. Hvis forstærkeren eller pladespilleren står på fødder af aluminium, eller hvis volumen-knappen er en alu-knap, som ligger godt i hånden, så ved man, at det er kram.

Og så er det ikke utænkeligt, at knapperne er fremstillet hos Alu Parts i Struer.

- Vi rådgiver om design af produkter, og ellers konstruerer vi og er nogle gange også med hele vejen til montage og helt frem til at sætte stregkode på den færdige vare, fortæller Jesper Kristensen.

Sammen med Per Jensen driver han Alu Parts, som de to har ejet, siden de i 2008 overtog fabrikken. Og før da var de kolleger samme sted, hvor de arbejdede som industriteknikere – det, som i gamle dage blev kaldt ”maskinarbejder”.

Det er da også maskinerne, som fylder mest på fabrikken, der beskæftiger 10 mand. Avancerede CNC-styrede maskiner snurrer lystigt, mens skinnende alu-spåner bliver boret, slebet og snittet af emnerne i maskinen.

- Vores typiske rolle er at være underleverandør, og ofte til kunder inden for hifi. I begyndelsen var B&O en af de største kunder. Vi er stadig glade for at have dem som kunde, men i dag har vi formået at sprede os mere ud til flere forskellige kunder, og vi leverer blandt andet til nogle hifi-producenter, som også har varer i en prisklasse, der ligger et stykke over B&O, siger Per Jensen.

Alu Parts

Alu Parts er specialist i at bearbejde aluminium. Det meste af arbejdet foregår på CNC-styrede maskiner, ofte i mindre serier på op til et par hundrede ens emner.

En del af kunderne er i hifi-industrien, blandt andet også Bang & Olufsen, men også endnu mere eksklusive mærker for hifi-entusiaster, der sætter pris på, at eksempelvis pladespilleren har flotte, stabile alu-fødder, eller at volumen-knappen på forstærkeren er i et lækkert materiale.

Virksomheden blev oprindeligt – som så mange andre virksomheder i Struer – stiftet af en tidligere B&O-medarbejder.

I 2008 solgte stifteren virksomheden til de nuværende ejere Jesper V. Kristensen og Per H. Jensen.

Alu Parts er på Struer Kommunes top 10-liste over virksomheder med vækstpotentiale. Også Dansk Industri ser muligheder og har inviteret Alu Parts med på messe i Tyskland for at fremme eksporten.

Senest offentliggjorte regnskab viser et relativt beskedent bruttoresultat under en million kroner. Til gengæld er maskinparken betalt, og Alu Parts har en meget sund økonomi med en solid egenkapital.

Alu Parts sælger også egne produkter til både private og virksomheder, for eksempel designer-lysestager samt docking-stations og forskellige holdere og standere til telefoner og iPad. Se mere på www.aluparts.dk.

Kæler for detaljerne

Når man arbejder med feinschmeckere, så skal der være styr på sagerne. Hos Alu Parts regner de ikke kun i millimeter, men ofte også i my – altså tusindedele millimeter – når der skal måles på alu-dimserne.

- Aluminium er verdens bedste materiale. Det giver mulighed for at lave nogle stærke konstruktioner, som er meget lettere end andre metaller, for eksempel stål. Men aluminium kan også være udfordrende at arbejde med. Det kan være svært at ramme den præcise farve og legering. Så vi lægger stor vægt på, at materialerne skal være i orden, og når det bliver sendt her fra, så skal se fornuftigt ud; det må ikke ligne noget, der er lavet på et smedeværksted, siger Jesper Kristensen.

Evnen og viljen til at kæle for detaljerne har givet mange spændende og sjove opgaver for Alu Parts. En af dem kom fra en kunde i Spanien.

- Han sælger møbler til eksklusive hjemmebiografer, så han bad os om at lave en fjernbetjening, som kan skjules i armlænet på en biograf-lænestol. Vi måtte fortælle, at nogle af de detaljer, som arkitekten havde designet, var fysisk umuligt at udføre, så vi gav noget feedback på designet, og så fik vi det løst, siger Jesper Kristensen og fremviser med slet skjult stolthed en prototype:

Et kuglerundt ”joystick”, som popper op fra armlænet ved et let tryk, så man kan betjene videofremviseren, slukke lyset og alt muligt andet.

Og ja. Den kan faktisk godt lave kaffe. I hvert fald kan den starte kaffemaskinen…

Håber på mere vækst

Det er ikke ualmindeligt, at Alu Parts går ind i en tæt dialog med kunderne og er med til at justere lidt i designet. Og enkelte gange må man også takke nej til en opgave, fortæller Per Jensen.

- Vi bliver af og til kontaktet af iværksættere, som har en rigtig god idé. Som regel kan vi hjælpe dem, selv om det kan være vanskeligt at omsætte deres drøm til aluminium. Men vi har altså også rådet nogle få til at undersøge muligheden for at anvende plast i stedet, fordi det ville blive for dyrt for dem at få det fremstillet i aluminium, siger Per Jensen.

Alu Parts blev sidste år optaget på Struer Kommunes liste over 10 udvalgte virksomheder, som har særligt potentiale for jobvækst. Håbet er, at de nuværende 10 mand hos Alu Parts skal få selskab af mindst to flere.

- Vi købte en ny maskine sidste år, som kan håndtere større emner end de fleste andre. Det har givet os nogle nye opgaver, også fra kolleger, som enten har brug for ekstra kapacitet, eller som mangler den store maskine, som vi har. Det er nogle dyre maskiner, så vi vækster på den vestjyske måde, hvor det helst ikke skal gå stærkere, end at vi kan følge med. Det er faktisk også lidt af en udfordring at finde kvalificeret arbejdskraft lige nu. De folk, der søger job, kommer fra andre stillinger, siger Jesper Kristensen, som helst vil undgå, at industrien kommer til at ”stjæle” faglært arbejdskraft fra hinanden.

Manglen på faglært arbejdskraft har dog ikke noget med geografien at gøre. Det er et brancheproblem, lyder det fra Alu Parts, som er glad for sin beliggenhed i Struer.

- Vores placering er selvfølgelig et stykke vej fra hovedstadsområdet, men det betyder faktisk ikke så meget for kunderne. Når man sender noget med fragtmand, så er det fremme næste dag, uanset om vi ligger i Struer, Vejle eller Odense, siger Jesper Kristensen.

Den går ikke, hvis man lige ta'r den på øjemål - i hvert fald ikke hos Alu Parts, hvor der bliver regnet i my (tusindedele millimeter), når emnerne bliver bearbejdet. Foto: Morten Stricker
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Lemvig

Klagenævn gav kommunen medhold

Mest læste

Annonce