Annonce
Sport

Se videoanalysen: Da fodbold blev inderlig ligegyldig

Da Christian Eriksen faldt omkuld blev den største fodboldkamp i flere år på dansk grund helt uden værdi. Danmark gik i sort mod undertippede finner og tabte i øvrigt 1-0 efter en pause undervejs på syv kvarter.

FODBOLD: Det skulle have været en af de helt store dage for dansk fodbold og for det danske samfund i det hele taget.

Man var ekstra rørt under nationalsangene, fordi man i snart halvandet år har været forment adgang til at være sammen om noget og føle noget af det der udefinerlige, der sker ved store sportsbegivenheder.

Det var Danmarks første EM-kamp på eget græs og finnernes første EM-kamp overhovedet og lige på et splitsekund blev det hele så inderligt ligegyldigt.

Annonce

Reporteren kiggede væk lige i de sekunder, hvor Christian Eriksen faldt livløs forover efter at have fået et blødt indkast i brystet. Mange års rutine gør, at man bliver god til at skrive lidt og kigge væk i milli-sekunder, når bolden er ufarlige steder henne på banen.

Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Der var vist to minutter tilbage af den ordinære tid af første halvleg, men det lå i baghovedet, at der ville blive lagt mange minutter til, fordi der havde været et hav af afbrydelser. Især havde finnerne fået mange skader, der skulle tilses.

Der var absolut intet tegn på, at Eriksen fejlede noget lige, da han løb ud mod bolden.

Men så gik det stærkt.

Et par danske spillere og især Simon Kjær drejede hurtigt om og vendte sig over mod udskiftningsbænken og vinkede desperat efter hjælp. Flere spillere gjorde det samme. På tv kunne man se, at Eriksen vendte det hvide ud af øjnene.

I løbet af få minutter var Parken midt i årets måske største fest forvandlet til fortvivlelse og usikkerhed.

Slog ring om Eriksen

Spillerne dannede ring om Christian Eriksen, men mange af dem græd og det samme gjorde de finske spillere. Paulus Arajuuri gik væk og over mod bænken helt utrøstelig og Kasper Hjulmand foldede hænderne om nakken.

Lars Høgh gik hovedrystende over mod bænken og et hvidt klæde blev holdt op omkring det sted ved modsatte tribune, hvor Eriksen lå og fik hjertemassage. En båre kom ind og et par minutter før, han blev kørt væk udbrød der kortvarig jubel fra nogle tilskuere, der var tæt på og kunne se optrinnet.

En ung kvinde var pludselig løbet fortvivlet ind på græsset. Det var Eriksens kæreste Sabrina Kvist Jensen - og Simon Kjær og Kasper Schmeichel tog sig af hende.

På storskærmen kunne man se danske og finske tilskuere græde og med et var græstæppet tømt for spillere. De 16.000 tilskuere var efterladt i uvished.

Men folk fandt hurtigt opmuntrende billeder på Twitter, hvor Christian Eriksen var afbilledet ved bevidsthed og en læge havde givet "thumbs up" på vej ud.


En ung kvinde var pludselig løbet fortvivlet ind på græsset. Det var Eriksens kæreste Sabrina Kvist Jensen - og Simon Kjær og Kasper Schmeichel tog sig af hende.


Fynboen blev kørt væk med ambulance uden udrykning, hvilket i første omgang fik uhyggen til at krybe ind over Parken. Men det var gode tegn.

- Eriksen, Eriksen, Eriksen, begyndte de finske fans at råbe ned mod de danske fans, der takkede med klapsalver og selv istemte hans navn.

Det var rørende men også dybt tankevækkende.

Efter lang ventetid kunne også stadionspeakeren annoncere, at Christian Eriksen var stabil. Jublen brød løs, selv om langt de fleste havde erfaret det via deres smartphones.

Minutterne gik. Eriksen havde været i stand til at tale og lå nu på Rigshospitalet et Schmeichel-udkast fra stadion, men han kunne intet huske. Hans hjerte havde været stoppet og han var blevet genoplivet - og så var der ingen, der kunne tænke på hans karriere efter sådan en hændelse.

Annonce

Genoptog kampen

Til langt de flestes overraskelse sagde de to hold god for at genoptage kampen kl. 20.30. De finske spillere klappede det danske hold tilbage på banen, mens vi andre bare var rystede over beslutningen.

- Vi er danskerne, danskerne...vi er røde, vi er hvide, vi står sammen side om side...blev der tappert sunget fra lægterne.

Tjah. Mathias Jensen kom ind i stedet for Christian Eriksen, der blev spillet to minutter mere, og der blev holdt en kort pause. Danmark forsøgte at sætte finnerne under pres, men var uskarpe og uden brod.

Og pludselig var Finland foran og Schmeichel så ikke godt ud.

Det tempo, som Hjulmand havde dekreteret blev kvalt i finnernes blå mur. Helt i pagt med aftenens natur tog Lukas Hradecky let Pierre-Emile Højbjergs straffespark, der var tyndt dømt mod Yussuf Poulsen.

Kasper Hjulmand smed Andreas Skov Olsen og Andreas Cornelius i front og Skov var lige ved at nå frem til en tværbold, men Lukas Hradecky var vågen som i hele kampen.

Danskerne virkede rystede og måske skulle den kamp aldrig have været genoptaget.

Danmark er gået i sort på en dag, der blev alt andet end den forventede sejrsdans. Det blev endda værre end værst.

Danmarks EM synes at lakke mod enden, før det overhovedet kom i gang. Men vi tænker mest på Eriksen.

KAMPEN KORT

Danmark-Finland, EM-gruppe B 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Joel Pohjanpalo (59) header tværindlæg i kassen, da Kasper Schmeichel fumler den ind,

Advarsler: Robin Lod, Finland (4), Tim Sparv, Finland (51),

Danmark (4-3-3)  Kasper Schmeichel - Daniel Wass (76. Jens Stryger Larsen), Simon Kjær (63. Jannik Vestergaard), Andreas Christensen, Joakim Mæhle - Thomas Delaney (76. Andreas Cornelius), Christian Eriksen (43. Mathias Jensen - karakter: 4 ), Pierre-Emile Højbjerg - Yussuf Poulsen, Jonas Wind (63. Andreas Skov Olsen), Martin Braithwaite.

Finland (5-3-2) Lukas Hradecky - Jukka Raitala, Joona Toivo, Paulus Arajuuri, Daniel O'Shaughnessy, Jere Uronen - Robin Lod, Glen Kamara, Tim Sparv (76. Rasmus Schüller)  - Joel Pohjanpalo (84. Marcus Forss), Teemu Pukki (76. Joni Kauko)

Bedste spillere: Danmark: Andreas Christensen Finland: Lukas Hradecky

Dommer: Anthony Taylor, England - karakter: 4 - for detaljeorienteret.

Tilskuere: 15.900

Næste kamp: EM-gruppe B, torsdag kl. 18.00, Danmark-Belgien.

KARAKTERER:

Kasper Schmeichel 4 - Daniel Wass 4, Simon Kjær 4, Andreas Christensen 7, Joakim Mæhle 7 - Thomas Delaney 02, Christian Eriksen -, Pierre-Emile Højbjerg4  - Yussuf Poulsen 02, Jonas Wind 02, Martin Braithwaite 02.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Lemvig Kommune bruger millioner på sikkerhedsvagter for at beskytte de ansatte

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Holdt jubilæum 50 + 1 år efter dimissionen

Struer For abonnenter

Mand varetægtsfængslet: Afviser voldtægt, men erkender samleje med sin 16-årige datter, der blev gravid

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Erhverv

Advokat kunne tørre sveden af panden

Lemvig For abonnenter

Gymnasielærer fik øjnene op for vandlopper da hun kom om bord på forskningsskib

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

HB fik en mand smidt ud, men endte alligevel med at besejre ærkerivalerne

Lemvig

Nu venter man på entreprenørens ferie er overstået - så skal stien ved skrænten i Bovbjerg flyttes

Lemvig

Ganefryd i Lemvig står til at lukke - der er ikke fundet en køber

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Kultur

Gert og hans fund var med i 'Kurs mod danske kyster': Det var enormt behageligt

Livsstil For abonnenter

Birthe blev på den gamle skole efter sin mands pludselige død: - Jeg flytter aldrig, for jeg elsker at bo her

Lemvig

Udslip: Klor løb ud på gulvet

Annonce