Annonce
Holstebro

Analyse: De blå gik tilbage, men får flere valgt - Nordvestjyllands indflydelse kan vokse

Annette Lind (S) ser ud til at blive det nordvestjyske områdes eneste repræsentant ind i den blok, der efter alt at dømme kommer til at regere landet i den kommende valgperiode. Foto: Morten Stricker.
Nordvestjyderne har stemt markant mere på partierne i rød blok ved dette valg. Til gengæld fik Venstre fremgang, og den nordvestjyske repræsentation i Folketinget kan fordobles.
Annonce

Nordvestjylland: Valg er på en gang logiske og så alligevel ikke.

Da de nordvestjyske vælgere sammen med resten af landet i aftes tog et stort skridt til venstre på den politiske skala, så kan stemmerne også let vise sig at falde sådan ud, at de blå partier i det nordvestjyske kan se frem til at mere end fordoble deres repræsentation i Folketinget.

Konservative får valgt to mandater i Vestjyllands Storkreds og favorit til at tage den plads, der ikke går til partiformand Søren Pape Poulsen, er Orla Østerby fra Struer-Lemvigkredsen.

Nærmest alt og meget mere skal gå galt for Venstres Thomas Danielsen, hvis han ikke skal opnå genvalg, og så kan Liberal Alliance, der fik en kæmpe valglussing ved onsdagens valg, se frem til at få et mandat valgt i Vestjylland. Umiddelbar favorit - inden de personlige stemmer er talt op - til at tage den plads, er partiet unge håb Alex Vanopslagh, der er opvokset i Struer, og dermed trods alt har stærke nordvestjyske rødder.

Dermed kan de blå partier se frem til at få to-en-halv mand valgt i det nordvestjyske mod kun en enkelt ved det foregående valg, selv om vælgerne vandrede mod de røde partier.

Læg dertil at Socialdemokraternes Annette Lind også med 99,9 procents sikkerhed kan kalde sig folketingsmedlem for tredje gang, og pludselig kan den nordvestjyske repræsentation blive næsten fordoblet. Det er bestemt ikke uvæsentligt i forhold til, at landsdelen kan få fremført sine mærkesager - herunder ikke mindst ønsket om at få lukket motorvejshullerne omkring Herning.

Tidligere har man talt om, at de nordvestjyske vælgere med kun to mand valgt til Folketinget ikke fik det maksimale ud af deres mere end 50.000 stemmer - men ender det nordvestjyske med at få tre mand valgt plus en halv-lokal i Alex Vanopslag (LA), så har området til gengæld fået markant større repræsentation end befolknings størrelse berettiger.

Det var dog ikke kun Danmark, der tog et skridt mod venstre, da vælgerne vandrede mod partierne i rød blok.

I de to nordvestjyske kredse vandrede vælgerne med, og de vandrede specielt væk fra Dansk Folkeparti, hvis nedtur blev gigantisk.

Partiet blev mere end halveret og måtte sige farvel til mere end 8000 nordvestjyske stemmer ved gårsdagens valg. En del af stemmerne blev samlet op af Venstre, der igen fik sat sig på tronen som det største parti i begge kredse, hvor partiet igen fik over 30 procent af stemmerne.

Men i både Holstebro og Struer-Lemvig måtte partierne i blå blok konstatere, at omkring 2,5 procent af vælgerne smuttede hen over den usynlige skillelinje mellem de politiske blokke, og det ellers klassiske blå Nordvestjylland blev farvet politisk lidt mere rødt.

Det betyder også, at ansvaret og arbejdsbyrden for Annette Lind (S) kommer til at vokse betragteligt. Hun ser ud til at blive det nordvestjyske områdes eneste repræsentant ind i den blok, der efter alt at dømme kommer til at regere landet i den kommende valgperiode, og hun kan derfor se frem til at blive hevet i fra højre og venstre, fra erhvervslivet og kommunerne, når de vil have sager fremmet i en kommende regering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce