Annonce
Danmark

Analyse: Det skal gå endnu værre for Venstre, hvis kommunalvalget skal blive den ultimative katastrofe

Kasper Løvkvist, politisk reporter, Avisen Danmark


1. Venstre får et skidt valg, men næppe så skidt

  1. Venstre får et skidt valg, men næppe så skidt  

Venstre har alle grunde i verden til at frygte det kommende kommunalvalg - og der er det selvfølgelig langtfra hjælpsomt, at Avisen Danmark i dag kan bringe en måling, der viser, at partiet står til at miste næsten af halvdelen af sin opbakning ved kommunalvalget.

Det kommer til at gå skidt for partiet- medmindre dansk politik slår et helt uventet sving - og det kan ikke andet end slå faretruende revner i Jakob Ellemann-Jensens magtfundament. Få ude i kommuneforeningerne vil være sene til at sende ansvaret for nederlaget videre til ham. Og få i folketingsgruppen vil være villige til at tage deres del af ansvaret for formandens skyld.

Det bliver noget møg, og potentialet for internt kaos er kolossalt.

Men. Det er altså først 16. november, borgerne skal fælde dom over deres lokalpolitikere. Den dato fylder meget på Christiansborg - ikke mindst fordi det faktisk er en mulighed for regeringen at udskrive folketingsvalg sammen med kommunalvalget og dermed høste den gevinst, landsmålingerne vifter Mette Frederiksen om næsen.

Til gengæld fylder den ikke en døjt for den almindelige vælger endnu. Så når deltagerne i meningsmålingen bragt her i Avisen Danmark er blevet spurgt til kommunalvalget i samme omgang, som de har skullet tage stilling til landspolitik, vil det sidste naturligt have smittet af på det første.

Når først vælgerne står i boksen i november, ved langt de fleste godt, det ikke er Ellemann og Christiansborg-Venstre, de skal vurdere, men deres lokale kvinde, mand, udvalgsformand, borgmester. Hende, der gik forrest i sommerens middelalderoptog gennem byens gågade, ham, der tændte juletræet på torvet. De politikere, der hilser, når de kommer ud fra ostehandleren.

Her står Venstre sammen med Socialdemokratiet stærkest af alle. Organisationerne er velsmurte og erfarne og kender deres lokalområder. Derfor kan det gå rivende galt alligevel, men bunden ligger højere end på Christiansborg, hvor ingen endnu kender Venstre-krisens dybde for alvor.

Grafik: Mikkel Petersen

  2. Nye Borgerlige får et godt valg, men næppe så godt  

Det bliver tæt på umuligt for Nye Borgerlige at score den store kommunalvalgsejr, som målingen fra Electica kan give NB vilde drømme om - at gå fra under én procent til næsten 10.

Bare opgaven med at finde tilstrækkeligt mange kandidater, som både vil og ikke mindst kan, er absurd vanskelig. DF har 25 år på bagen og er stadig ikke i nærheden af at få fodfæste kommunalt. Det siger alt om, hvor meget større opgaven ved at blive et kommunalparti end et landsparti er.

Et nyt parti har udtalt behov for ultrastram topstyring. Det er let at gennemføre på Christiansborg - ikke mindst med en folketingsgruppe på blot fire mandater som Nye Borgerlige. Kommunalt er det i alle partier, men særligt i nye, en opgave, som kan tage pippet fra enhver partileder.

Det kræver en stærk kvinde eller mand med latent trang til at udleve sin indre bøddel som partisekretær for eksempel - en sådan har ikke materialiseret sig i Nye Borgerlige endnu.

Det er altså først 16. november, borgerne skal fælde dom over deres lokalpolitikere. Den dato fylder meget på Christiansborg. Til gengæld fylder den ikke en døjt for den almindelige vælger endnu.

Fra analysen

  3. DF kan til gengæld godt forberede sig på det værste  

Kommunalvalgsmålingen fra Electica er nådig ved Dansk Folkeparti. En tilbagegang fra fra 8,8 til 7,1 skal DF være lykkelig for. For Kristian Thulesen Dahl vil det nærmest være at betragte som en sejr, der kan holde kræfterne, der vil vælte ham som formand, fra døren lidt endnu.

Partiet har allerede blødt kommunalbestyrelsesmedlemmer ude omkring i kommuner i en grad, så det formentlig overgår tilbagegangen i øjebliksbilledet. DF'ere er blevet løsgængere, Nye Borgerlige, Konservative, eller hvad de nu har fundet på.

Det er slet ikke usandsynligt, at Dansk Folkeparti kommer til at opleve virkeligheden som værre end målingerne. At partiet kommer til at miste fodfæstet i dele af landet og helt ryge ud af en række kommunalbestyrelser.

Det lever den enkelte kommune såmænd nok med. Og om man lige er i denne eller hin kommune, er heller ikke i sig selv afgørende for DF, der stadig lever på 25. år med at være primært et folketingsparti. Den egentlig katastrofe vil være manglen på tilgang af nyt blod. At partiets rekrutteringsbase af nye talenter skrumper yderligere - den er ikke imponerende i forvejen, hvilket er et af de mere oversete elementer i den interne kritik af partiets ledelse. Og så kommer der mindre benzin på den motor, som burde drive partiet fremad og opad fra det dynd, det hænger i nu.

Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

SOSU-hjælpere er en mangelvare i fremtiden, men: Line uddanner sig på 17 uger og med fuld løn

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Lemvig

42-årig sigtet for voldtægtsforsøg: Gik frivilligt med til at forlænge fængsling

Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Lemvig

Din varmeregning stiger: Næsten 1600 kroner mere om året

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Danmark For abonnenter

Arne Mariager: Jeg bliver ked af det, når folk opfatter mig som en spektakelmager

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Kultur

De Frivilliges Hus blev indviet: 'Den arkitekt skulle have brækket sin blyant...'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Vestjylland

Spurgt på gaden: Føler du dig tryg ved, at lægevagten er der, når du har brug for hjælp?

Annonce