Annonce
Indland

Analyse: DF skrottede Togfonden og forærede regeringen et Kinderæg

Arkivfoto: Claus Fisker/Scanpix

I dyb hemmelighed har transportminister Ole Birk Olesen (LA) i den seneste tid forhandlet med Dansk Folkeparti om en ny infrastrukturplan, og det ser ud til, at parterne kan blive enige. DF har derfor reelt opsagt forliget om togfonden. Det er en vigtig strategisk sejr for regeringen, der opnår hele tre ting på én gang.

Børn og barnlige sjæle kender det. Kinderægget. I forrige årtusinde kørte der en reklame for produktet i tv, hvor to børn plager deres mor om at købe noget med hjem. De vil have, det skal være noget spændende, noget, man kan lege med - og chokolade. Men som moderen konstaterer: Det er jo hele tre ting på én gang. Det går da virkelig ikke.

Men det gjorde det. Kinderægget er netop tre ting på en gang: chokolade (af tvivlsom kvalitet,) en overraskelse og et stykke underligt plastiklegetøj. Og nu lader det til, at regeringen har fundet sit eget politiske Kinderæg - uden sammenligning i øvrigt. En ny infrastrukturplan.

Og hvad er en infrastrukturplan så? Det er kort fortalt en plan, hvor man politisk bliver enige om, hvilke infrastrukturprojekter der skal blive til noget, og hvilke der ikke skal. Og ikke mindst i hvilken rækkefølge de skal realiseres, og hvor pengene skal komme fra.

Den nuværende infrastrukturplan udløber i år, og der skal laves en ny. Det kunne man have forhandlet i en bred kreds af partier, men Ole Birk Olesen har den seneste tid forhandlet i dyb hemmelighed med Dansk Folkeparti.

Indgangsbilletten til forhandlingerne i Transportministeriet har været, at Dansk Folkeparti skulle smide den såkaldte Togfonden DK på møddingen. DF er i modsætning til regeringspartierne med i forligskredsen om togfonden.

Umiddelbart skulle man måske tro, at Dansk Folkeparti ville stå vagt om en aftale, man selv har indgået, men partiet har været mere end villigt til opgive togfonden.

Dansk Folkeparti har over en længere periode haft tiltagende problemer med særligt to elementer i togfonden. Den nye togbro over Vejle Fjord og den nye jernbane syd om Skanderborg. Begge er helt afgørende elementer for at kunne realisere ambitionen om timedrift med superlyntog mellem de fire største byer i Danmark.

DF er imod de to projekter primært på grund af prisen. Omkring otte milliarder kroner koster de. De penge har Dansk Folkeparti længe gerne villet bruge på asfalt i stedet.

Og som sagt så gjort. DF's transportordfører, Kim Christiansen, opsagde reelt forliget om togfonden her i avisen Danmark i går.

Godt nok forsøgte han at camouflere opsigelsen som et tilbud til de andre forligspartier. Man måtte forstå på ordføreren, at de jo bare kunne acceptere, at man droppede vejlefjordbroen og skanderborgbanen, men det tilbud vil med statsgaranti blive afvist af minimum et af de andre forligspartier. Og det ved Kim Christiansen godt. Dansk Folkepartis troværdighed som forhandlingspartner står flosset tilbage, men i krig og kærlighed gælder aller kneb.

For regeringen ligner den kommende infrastrukturplan en tiltrængt strategisk sejr. Et regulært Kinderæg. Tre ting på én gang:

For det første kommer regeringen et skridt nærmere at få lagt Togfonden DK endeligt i graven. Om den dør helt afhænger stadig af, om der er flertal for den efter et valg. Regeringspartierne har aldrig været en del af aftalen, da de mener, den er underfinansieret og alt for dyr. Det vil være et stort hak i bæltet, hvis de kan frarøve rød blok en af de store kronjuveler fra sidste valgperiode.

For det andet vil en aftale med Dansk Folkeparti trække Kristian Thulesen Dahl væk fra Socialdemokratiet, hvilket i sig selv er et mål for regeringen.

For det tredje vil en aftale, hvor man slagter dyre elementer i Togfonden, gøre det muligt for blå blok at love flere vejprojekter til vælgerne end dem, Socialdemokratiet kan præstere. Det er behændigt, når man står på tærsklen til en valgkamp.

Det vil således ikke overraske, hvis en endelig aftale om infrastruktur kommer til at indeholde penge til både en hærvejsmotorvej, en udvidelse af motorvejen syd om Odense, en tredje limfjordsforbindelse og meget mere. Gaver til områder, hvor Venstre håber, partiet kan høste stemmer.

Vi får altså et valg, hvor der bliver en meget klar forskel på rød og blå blok. Rød blok vil gå til valg på togfonden. Og blå blok vil gå til valg på mere motorvej.

Det bliver spændende at se, hvad vælgerne foretrækker.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Det er ærgerligt, at der ikke kommer en ny plan. Men vi må bare konstatere, at det har været helt umuligt at nå til enighed mellem de forskellige grupperinger i Vildtforvaltningsrådet.Formanden for Vildtforvaltningsrådet Jan Eriksen kastede i denne uge håndklædet i ringen, når det kommer til at blive enige om en ny ulveforvaltningsplan. Det fortalte han i et interview i Altinget

- Jeg er faktisk lidt rystet. Er i dag blevet overfuset af Mogens Lykketoft i frokostpausen på Christiansborg. "Hvis I indgår den aftale, slår jeg jer ihjel," sagde han til mig om forhandlingerne om sundhedsreformen.

Sundhedsordfører for Alternativet Pernille Schnoor skrev på Twitter, at hun var blevet truet af den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft, fordi Alternativet stadig forhandler med regeringen om en sundhedsreform. Mogens Lykketoft udtalte senere, at det var sagt med et glimt i øjet

- Den kommende havvindpark bliver vores klart største, og den vil levere et stort bidrag til lokal vækst og den grønne omstilling.

Energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) kunne i denne uge fortælle, at Danmarks hidtil største havvindmøllepark skal placeres i Nordsøen ud for Lemvig

- Jeg vil ikke anklages for forligsbrud, men vi har altså et folketingsvalg lige om lidt, og man kan altid opsige et forlig lige op til et valg. Hvis vi skal gøre det, er det nu.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, fortalte lørdag her i avisen Danmark, at partiet opsiger aftalen om Togfonden, hvis ikke de andre forligspartier accepterer, at den nye Veljle Fjord-bro og den nye Skanderborg-bane droppes. Det krav blev med det samme afvist af flere af aftalepartierne

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Sport

Målfesten fortsatte: Danskerne flyver hjem fra Moldova med fire mål i bagagen

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce