Annonce
Erhverv

Analyse: Forvirrede selvstændige vil hellere have penge retur

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Endnu en hjælpepakke så onsdag dagens lys, og med et budget på 40 milliarder kroner tager regeringen nu tungere skyts i brug. Virksomheder kan få kontant støtte til deres faste udgifter, hvis coronakrisen har kostet en nedgang i omsætningen på mindst 40 procent.

Små selvstændige, der på få uger totalt har mistet deres levebrød, kan pludselig også blive kompenseret af staten. Det er store skridt, som sætter nye rammer for politisk handlekraft, når det virkelig gælder.

Detaljerne i regeringens seneste plan skal forhandles, og målsætningen er et resultat inden for 24 timer. Det tempo er uhørt, når i vi taler om milliardregninger af den størrelse.

Situationen i Danmark er slet ikke unik i den sammenhæng. Andre EU-lande, Storbritannien og USA har lynhurtigt fremskaffet svimlende milliardsummer, der skal forsyne livstruede virksomheder med økonomisk førstehjælp.

Som nævnt skal detaljerne i planen nu forhandles på plads, og så skal der formuleres præcise vejledninger, som de berørte virksomheder og deres revisorer kan forstå. Masser af mindre erhvervsdrivende måttet låse døren til deres forretninger, caféer og frisørsaloner onsdag klokken 10, og de har i høj grad brug for en afklaring med det samme: Skal de opsige lejemålet eller prøve at holde motoren i tomgang, indtil krisen er overstået?

Der er pludselig mange hjælpepakker at forholde sig til. Man kan få støtte til at beholde sine medarbejdere, man kan få sygedagpenge fra første sygedag, hjælp til faste udgifter som husleje og altså støtte målrettet til de helt små erhvervsdrivende med højst 10 ansatte.

Derfor er forvirringen også total blandt de selvstændige, hvoraf mange har forenet sig på nettet. Tag blot debatgruppen for ”soloselvstændige, freelancers og microvirksomheder” på Facebook, der på blot fem dage har fået 38.500 følgere. De kvitterede for regeringens seneste hjælpepakke med en byge af spørgsmål.

For en mindre virksomhed er det ikke nemt at dokumentere tabt omsætning, og hvordan bliver de præcise regler for at undgå opsigelse af medarbejdere, vilkårene for medhjælpende ægtefæller og meget andet? Og kan det overhovedet nås, inden kassen smækker i, og en virksomhed er gået tabt?

Derfor støder man igen og igen på forslaget om, at staten i en fart skal tilbagebetale den moms, alle virksomheder indbetalte så sent som 2. marts. Det kan gøres helt ubureaukratisk, og pengene vil akut hjælpe de virksomheder, der har set omsætningen forsvinde fra den ene dag til den anden. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) afviste onsdag muligheden og henviste til, at regeringen ønskede en målrettet hjælp til de nødstedte virksomheder.

Om få måneder ved vi, om regeringen handlede rigtigt. Hele formålet med hjælpepakkerne er at holde hånden under den underskov af virksomheder, der dominerer dansk erhvervsliv. Håbet er, at coronavirussen snart topper, og så venter genopbygningen på den anden side. Den er langt enklere, hvis virksomhederne har overlevet og ikke mindst har fastholdt deres medarbejdere.

Alternativt er vi ude i en langvarig økonomisk krise, hvor staten skal bruge milliarder på overførselsindkomster. Vi skal helt frem mod sommeren 2021, før vi har et samlet overblik over, hvad coronakrisen fik af konsekvenser for dansk erhvervsliv.

Men der er også andre virkemidler end tilbagebetalt moms. Det er nu, at bankerne kan sende en opmuntrende hilsen til erhvervskunderne og vise det samfundsansvar, de har holdt skåltaler om i de senere år.

Bankerne har langt bedre værktøjer til at håndtere økonomisk uro, end de havde under finanskrisen. Samtidig har de lært, at det ikke gavner nogen med den arrogante tilgang, som de havde til kriseramte kunder i 2008. Derfor er der høje forventninger til, at virksomheder og deres banker kan finde en vej sammen igennem coronakrisen 2020.

Hvis man som erhvervsdrivende stadig er både fortvivlet og forvirret, så må man tænke på finansminister Nicolai Wammens ord: Regeringen vil gøre det, der skal til.

Hele formålet med hjælpepakkerne er at holde hånden under den underskov af virksomheder, der dominerer dansk erhvervsliv.
Onsdag klokken 10 var skodderne rullet ned for masser af butikker, caféer og frisørsaloner, der skal holde lukket, mens coronavirussen raser. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kommunen skærper restriktionerne

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Struer

Festival vil stadig gasse virus væk

Annonce