Annonce
Erhverv

Analyse: Har landbruget lært noget som helst af sexismeskandalen?

Anne Arhnung har lige fejret 25 års jubilæum i landbrugets tjeneste, men stopper nu pludseligt på grund af håndteringen af Danbred-skandalen. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Sagen om sexisme i en af landbrugets milliardvirksomheder, avlskoncernen Danbred, vil bare ikke stoppe.

Mandag aften tog den endnu en drejning, da Anne Arhnung med omgående virkning trak sig som øverste direktør i lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Sagen kunne være indkapslet som sexchikane, udført af Danbreds topchef, Thomas Muurmann Henriksen, men er nu eksploderet i toppen af dansk landbrug.

Annonce

Anne Arhnung siger selv, at hun stopper efter uenighed med sin politiske ledelse om håndteringen af Danbred-sagen. Hun har tilsyneladende anbefalet en langt mere kontant reaktion på, at Danbred-direktøren systematisk og langvarigt har udøvet sexchikane mod sine kvindelige medarbejdere.

Opsigelsen må have været en smertefuld beslutning for en kvinde, der lige har fejret 25-års jubilæum i landbrugets tjeneste, heraf tre år på den prestigefulde post i spidsen for Landbrug & Fødevarer. Det kan måske forklare, at hun ikke traf den nødvendige beslutning langt tidligere. En direktør, som bestyrelsen ikke gider at lytte til, skal se at komme videre.

I mellemtiden måtte hun se bestyrelserne i Landbrug & Fødevarer - der er største aktionær i Danbred - og Danbreds egen bestyrelse holde hånden over Thomas Muurmann Henriksen.

Det er mange mennesker, der nu er berørt af sagen - ud over de kvinder, som hele sagen begyndte med. I første omgang afslørede erhvervsmediet Finans, hvordan samtlige mellemledere i Danbred havde klaget til bestyrelsen over direktørens gentagne chikane af specielt yngre kvindelige medarbejdere.

Sagen kort om krænkelsessager i Danbred

  • 22. september skriver mediet finans.dk, at en række kvinder har været udsat for krænkende adfærd fra Thomas Muurmann Henriksen, topchef for den danske milliardkoncern Danbred.
  • Igennem flere år har det ifølge mediet været et tema i virksomheden. Efter en firmafest i juni skriver 18 mellemledere blandt andet til bestyrelsen: "Vi kan ikke ansvarsfuldt se til længere, at de unge piger bliver forulempet og befamlet"
  • I første omgang lader bestyrelsen direktøren beholde jobbet. Men senere samme dag forlyder det, at direktøren selv har trukket sig.
  • Bestyrelsen i Danbred, der er delvist ejet af organisationen Landbrug & Fødevarer, udskiftes som følge af sagen.
  • Tre ofre for sexchikane i Danbred har ifølge finans.dk fået tilbudt mellem 25.000 og 50.000 kroner i godtgørelse. Et fjerde offer har fået godt 700.000 kroner.
  • Mandag kom det frem, at Thomas Muurmann Henriksen ikke trak sig, men blev fyret.
  • Senere oplyser den administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, at hun opsiger sin stilling med omgående virkning på grund af uenighed med den øverste politiske ledelse om håndteringen af sagen om sexisme i DanBred.

Kilder: Finans.dk, TV 2, Ritzau

Klagen var også gået til Anne Ahrnung i Landbrug & Fødevarer, men organisationen valgte at lade Danbred håndtere sine egne personalesager. Det har vist sig at være en stor fejl, og den udstiller, at landbruget muligvis ikke forstår alvoren i det, der nu hedder Danbred-skandalen.

For ganske vist lød det, at Thomas Muurmann Henriksen selv sagde op fra Danbred. Det har siden vist sig, at han blev fyret, men bestyrelsen ville tilsyneladende skåne hans eftermæle mest muligt.

Så røg hele bestyrelsen ud, inklusive den magtfulde formand Christian Junker, der er et stort navn i landbrugets virksomheder. Men bestyrelsen blev erstattet af andre folk fra landbruget. Det er som om, at det ikke er muligt at sammensætte professionelle bestyrelser udefra, der kan se på landbrugets virksomheder med friske øjne. Det skyldes forhistorien med andelsselskaber og ejerskaber på kryds og tværs, der skaber en vis automatik i sammensætningen af bestyrelser.

Den nye formand, Andreas Lundby, var endda formand for Danbred indtil for tre år siden. Thomas Muurmann Henriksens afløser på direktørposten, Claus Fertin, er tidligere direktør i Landbrug & Fødevarer.

Det er utroligt at se på, hvor forkert denne sag kunne håndteres. Hvad nu hvis Christian Junker omgående - da Finans udkom med historien i september - havde losset Thomas Muurmann Henriksens ud i kulden? Så havde bestyrelsen stadig fået kritik for at handle for sent, og forløbet ville være uskønt. Sagen ville stadig være alvorlig, ingen tvivl om det.

Men det ville være svært at forlange flere konsekvenser, for nu var årsagen til alle problemerne - direktøren - væk. Bestyrelsesformanden kunne rømme sig og sige, at nu havde Danbred brug for arbejdsro til at genskabe trygheden hos medarbejderne.

I stedet valgte Christian Junker at frede sin direktør, da alle andre kunne se, at han umuligt kunne fortsætte. Dygtig eller ej, så var al tillid hos medarbejderne fuldstændigt væk i forhold til direktøren og bestyrelsen. Flere nøglemedarbejdere havde allerede sagt op af samme grund.

Anne Arhnung havde muligvis også den erkendelse, men var altså for svag til at overbevise de tunge drenge i bestyrelserne. Det må bekymre de landmænd, der har lagt forhandlingerne om erhvervets fremtid i hænderne på Landbrug & Fødevarer.

Anne Arhnung havde muligvis også den erkendelse, men var altså for svag til at overbevise de tunge drenge i bestyrelserne.

Dansk landbrug vil gerne se sig selv som verdens mest moderne af sin slags, fuldstændigt omstillingsparat i forhold til den grønne dagsorden og samfundets forventninger.

Lige nu kan man spørge sig selv, om landbruget har en profil, der overhovedet kan tiltrække de dygtigste og mest lysende talenter, der bliver nødvendige for at bringe erhvervet igennem klimaomstillingen. Det kommer de til at tale om, når landbruget i næste måned samles til det  årlige delegeretmøde.

Her plejer landmændene at sige deres ærlige mening om deres valgte tillidsfolk og højtbetalte lobbyister.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Museet kan godt blive hvor det: Bjergbanen skal køre gennem den nye museums-bygning

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Orla Østerby er væk - men det tyder alligevel godt for de konservative

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig

Analyse: Socialdemokraterne mangler stemmeslugerne, og hvem er det så, der skal tage pladserne i byrådet

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Lemvig

Nu har kunderne noget at snakke om i dag: Købmandens vælgermøde blev en succes

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Ejendom vs. aktier - Hvad er den bedste investering?

Lemvig

Hvordan kan det lade sig gøre, at Venstre fik klart flertal i byrådet, når partiet fik under halvdelen af stemmerne

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Lemvig

Nu stiger smitten i Lemvig Kommune - syv tilfælde samme dag

Lemvig For abonnenter

Beboer på Borumvej vil have cykelstien flyttet tilbage: Der er flere fordele ved cykelsti på nordsiden ad Fabjergvej

Lemvig

Ny kandidat: Det er aldrig godt, der er et parti med suverænt flertal

Annonce