Annonce
Erhverv

Analyse: Nu spøger recessionen

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Med myndighedernes nedlukning af store dele af Danmark er den økonomiske pris for corona-pandemien blevet langt større, end de fleste havde frygtet for få dage siden.

I minutterne efter statsminister Mette Frederiksens historiske tale onsdag aften, gik Danmark straks i gang med at planlægge børnepasning, hjemmearbejdsdage og kontakte de gamle i familien. I de samme minutter nedjusterede Nordea forventningerne til hele den danske økonomi i 2020.

Som med et trylleslag forventer storbanken nu, at væksten i Danmark kun bliver på 0,5-1 procent i år mod 1,5 procent tidligere. Det er en markant forskel, og spørgsmålet er, om det er for optimistisk overhovedet at håbe på vækst?

To kvartaler med negativ vækst betyder, at vi er i recession. R-ordet er uløseligt forbundet med arbejdsløshed, konkurser og en pessimisme, der præger alle dele af samfundet.

Virkeligheden er, at hovedparten af den offentlige sektor er lukket ned. De private virksomheder har sendt tusindvis af medarbejdere hjem. Rejseaktivitet er indstillet. Investeringer holdes tilbage. Forbrugerne holder vejret. Det er der masser af virksomheder, der ikke kan holde til, og de står nu foran akutte fyringsrunder eller endda lukninger.

Torsdag kom regeringen med den anden hjælpepakke til erhvervslivet på bare tre dage. Den første handlede om at udskyde skattebetalinger fra virksomhederne og kompensere nogle af dem, der taber penge på aflyste arrangementer. Den nye pakke er vidtrækkende og giver bankerne mulighed for at udlåne yderligere 200 milliarder kroner til virksomhederne.

Lånene kan komme sunde virksomheder til gode, hvis de bliver fanget i en akut krise under corona-pandemien. Bankerne kunne være forhindret i at strække kreditten til den slags kunder, fordi det ville ramme bankerne og de skrappe krav til polstring, som finanssektoren har været underlagt siden finanskrisen.

Men er det nok? Alle håber, at krisen bliver kortvarig, og man kan skele til Kina, hvor økonomien nu er på vej op efter et par måneders kamp mod coronavirussen. Men selv da vil det tage tid at få den store samfundsmotor i omdrejninger.

Der er bestemt ingen optimisme på aktiemarkedet. Torsdag faldt aktieindekset C25, der omfatter de tungeste børsnoterede virksomheder i Danmark, med otte procent, og det er aldrig set før.

Regeringen vil gøre alt for at undgå, at sundhedskrisen udløser en langvarig økonomisk krise. Men R-ordet er stadig i spil.

R-ordet er uløseligt forbundet med arbejdsløshed, konkurser og en pessimisme, der præger alle dele af samfundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce