Annonce
Danmark

Analyse: Velkommen i Arbejdernes Landbrugsbank

Bankdirektør i Vestjysk Bank, Jan Madsen, rykker langt tættere på Arbejdernes Landsbank, som nu sidder på 61 procent af aktierne i Vestjysk Bank. Foto: Morten Stricker

Der er bryllupper, som de færreste havde forudset, men som straks giver mening, når man hører om dem. Og sådan et bryllup blev onsdag annonceret mellem Arbejdernes Landsbank og Vestjysk Bank.

Arbejderbanken, der ejes af fagbevægelsen, har hovedsæde lige ved siden af Hovedbanegården i København.

Vestjysk Bank er stærk på landbrug og fiskeri og har sit hjemsted på Torvet i Lemvig. Det rykker dog snart til Herning som et led i bankens fusion med Den Jyske Sparekasse sidste år.

Annonce


Man kan dårligt være mere forskellige, men det er der før kommet gode ægteskaber ud af.


Man kan dårligt være mere forskellige, men det er der før kommet gode ægteskaber ud af.

I dette tilfælde bliver Arbejdernes Landsbank i ét hug styrket i et område af Jylland, hvor banken står svagt. Samtidig får banken en ordentlig portefølje af erhvervskunder, som bestemt heller ikke har været københavnerbankens stærke side.

Det er muligt, at brudeparret ikke har meget til fælles, men de er bestemt ikke fremmede for hinanden. Arbejdernes Landsbank har siden 2017 været en del af ejerkredsen bag den dengang nødlidende Vestjysk Bank.

Med onsdagens manøvre bliver Nykredit og AP Pension købt ud af Vestjysk Bank, så Arbejdernes Landsbank kommer til at sidde på 61 procent af aktierne. De 59.000 småaktionærer, der ejer resten af Vestjysk Bank, vil nu få et tilbud, så arbejderbanken kan ende med det totale ejerskab.

For Arbejdernes Landsbank er overtagelsen et skridt på vejen mod at blive en ægte dansk storbank. Den slags kaldes SIFI'er eller ”systemisk vigtige finansielle institutter”, og de har en særlig status, fordi det vil ramme samfundets stabilitet, hvis de går konkurs.

Omvendt er de underlagt ekstra skrappe krav til deres polstring, og her er det en fordel, hvis man både har privat- og erhvervskunder med en bred sammensætning.

På den måde kommer nyheden i fin forlængelse af nationalbankdirektør Lars Rohdes udmeldinger i sidste uge. Da betonede han vigtigheden af stærke banker i en tid, der er tynget af økonomisk usikkerhed.

Som med andre bryllupper rejser der sig store og små spørgsmål. Et prekært emne kan være, om brudeparret skal dele efternavn, og det bliver i hvert fald ikke tilfældet her.

Vestjysk Bank beholder sit fulde navn og vil ikke fremstå anderledes over for kunderne. Det ville nok være for meget af det gode. Fremover - hvis myndighederne godkender overtagelsen - vil Vestjysk Bank teknisk set være et datterselskab under Arbejdernes Landsbank, København V.

Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce