Annonce
Ulfborg/Vemb

Anderledes vinterferie: 37-årige Kivan rejser til Afrika for at hjælpe reddere og brandfolk

Kivan Olesen glæder sig. Han skal til Senegal for at hjælpe de lokale reddere og brandfolk med at blive dygtigere. Rejsen er delvist selvbetalt. Foto: Jan Briks

Det ligger dybt i redderfaget, at man gerne vil hjælpe andre. Derfor har 37-årige Kivan Olesen sat to uger af til at rejse til en by i Senegal for at hjælpe områdets reddere og brandfolk med at blive dygtigere.

Ulfborg: Flere hundredetusind børnefamilier tager ifølge Danmarks Statistik ferie i uge syv og otte. Men Kivan Olesen er ikke en af dem. For i stedet for at bruge vinterferien på sneklædte alper eller ved swimmingpoolen på et All-Inclusive hotel i syden, så bruger han de to uger i Senegal på frivilligt humanitært arbejde.

Den 37-årige familiefar arbejder til dagligt som redder i Lemvig, hvor han kører ambulance og lægebil. Han er medlem af foreningen Redder Af Verden - en forening, der hjælper udviklingslande med at forbedre deres ambulance, brand- og redningstjenester, og hvor medlemsskaren primært består af brandfolk og reddere, som Kivan.

- Jeg har rejst i mange lande, men ikke i Afrika før, så det bliver rigtig spændende, siger Kivan Olesen, da avisen møder ham fredag - dagen før han skal afsted med flyveren fra Kastrup.

Falck har tidligere sendt en udtjent ambulance til Senegal, og foreningen, som Kivan Olesen er medlem af, har ligeledes haft flere forskellige uddannelsesprojekter i landet.

- Det er meget sparsomt, hvad der er er præhospital-uddannede dernede. Dernede er redderne enten chauffører eller sygeplejersker, og det fungerer på en anden måde. Så der har været sendt nogle derned for at undervise i blandt andet luftvejshåndtering, og hvordan man flytter skånsomme patienter, siger han.

Annonce

Jeg tror, det ligger meget dybt i vores fag, at man gerne vil hjælpe andre. Det her er så en måde lidt udover det almindelige arbejde at kunne bidrage med noget

Kivan Olesen, redder og frivillig i foreningen Redder Af Verden.
Endnu ved han ikke, hvad der skal ske på rejsen, men formålet med turen er at finde ud af, hvor hjælpen vil have størst effekt i den by i Senegal, som redderne fra Danmark skal besøge. Foto: Jan Briks

Ligger dybt at man vil hjælpe

Kivan Olesen bor til dagligt i en bolig lidt uden for Ulfborg med sin kone og to børn. Ved siden af fuldtidsarbejdet hos Falck driver han sammen med sin kone og fætter en lampe-webshop, som han bruger omtrent tyve timer i ugen på.

Turen, som han skal på, er delvist betalt af foreningen og af egen lomme. Og den er prioriteret højt i en - til tider - travl hverdag.

- Jeg har måttet arbejde over i december og januar for at optjene afspadsering nok, og så har min kone taget et ekstra træk derhjemme. Vi er gode til at støtte op om hinanden i sådan noget, siger han.

For turen til Senegal vil han ikke være foruden:

- Jeg tror, det ligger meget dybt i vores fag, at man gerne vil hjælpe andre. Det her er så en måde lidt udover det almindelige arbejde, at kunne bidrage med noget, siger han og tilføjer:

- Men jeg regner også med at kunne få meget personligt ud af det. Det er svært at sætte ord på, men det er jo også udviklende at rejse ud og møde nye faggrupper, siger han.

Ingen fast plan

Den opgave, han sammen med to andre fra foreningen, skal løse i Senegal, er dog, modsat tidligere projekter, mere udefinerbar.

- Vi har ikke en plan, vi kommer derned med. For den primære opgave bliver at få taget kontakt til dem, vi kender dernede, og finde ud af, om der er noget af det, vi har bidraget med, som vi kan bygge videre på, siger han.

Derfor skal de første par dage gå med at møde blandt andet borgmesteren og politidirektøren i den 35.000-mand store by Bignona i Senegal, som foreningen indtil nu har støttet.

Den ambulance, som for år siden blev doneret, er nu slidt ned. Men for nogle år siden kom der en ny brandstation til byen, der fungerer på frivilligt basis - så måske det bliver her, kræfterne skal ligges de kommende år.

- Vi ved ikke, hvordan det fungerer med brandredningen dernede, men det skal vi have fundet ud af, siger Kivan Olesen, der tror, at der undervisningsmæssigt er en del af hente fra den danske model, hvor hver brandmand har en bestemt rolle, når udrykningen står på.

Dansk legetøj med

Forud for rejsen aner han ikke, hvad han skal forvente af turen, men Senegal er en af de mere stabile afrikanske lande, så han håber, at de vil blive taget godt imod, og at der er et potentiale for at hjælpe til - endnu en gang.

Med sig på rejsen har han fyrre kilo Lego, som han via en Facebook-indsamling har fået skrabet sammen.

- Så må vi se, om vi kan finde en skole dernede, der er interesseret i noget dansk legetøj, siger han.

Aftenen før flyveturen skulle han have haft 24-timers vagt, men har fået lov at tage hjem til aftenstid, så han kan få de sidste timer sammen med familien, før turen går til Afrika.

Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Grønkjær og Aske måtte se sig slået

Lemvig

Caféen rives ned for at genopstå

Lemvig-Thyborøn For abonnenter

Må hjem og arbejde med angrebsspillet på træningsbanen

Annonce