Annonce
Navne

Anne fra Canada: De fleste ude på landet har brænde i skuret og en halv elg i fryseren

Anne Fortier på gågaden i Holstebro en dejlig sommerdag i 2018. - Forleden fik jeg en mail fra Else i Vestjysk Bank om, at mit nye Visa-kort var klar. Vi blev hurtigt enige om, at hun nok hellere måtte sende det herover med posten, da jeg vist desværre ikke kommer til Holstebro foreløbig. Vi blev også enige om, at det jo egentlig var helt mirakuløst, at vi kunne sidde der og emaile tværs over Atlanterhavet, når vi nu hver især dårligt nok får set vore naboer på tæt hold, fortæller forfatteren med bopæl i Canada. Privatfoto
Forfatteren Anne Fortier ved selvfølgelig godt, at coronavirussen er en grum gæst. Men hun vælger at se det positive i den situation, der gør, at hun nu har både mand og datter hjemme hos sig.
Annonce

Canada: - En af grundene til, at Canada ikke har så mange smittede, er, at vi har store afstande herovre. Arealet er større end USA, men her bor kun 30 millioner mennesker mod USAs 300 millioner. Så de er altså ti gange så mange som os. Canadiere er også lidt mere hårdføre, tror jeg, idet vi altid skal være forberedt på smalhans, hvis en snestorm lukker elektriciteten ned en uges tid og den slags. Så vi havde skam allerede toiletpapir til en måned og mad til lang tid - det har vi altid. Og de fleste her på landet har brænde og en halv elg i fryseren i forvejen...

Den 48-årige Anne Fortier stammer fra Holstebro, men har siden 2002 boet i Canada. Hun er gift med canadieren Jonathan Fortier, og sammen har de en ti-årig datter, Isabelle.

- Vi bor i en lille landsby cirka halvanden times kørsel uden for Montreal i Quebec-provinsen ved en sø i bjergene. Her er altid friskt og afslappet, og folk kender og hjælper hinanden, også når der ikke er noget galt, siger Anne.

Men coronavirussen rykker tættere på. Quebec, hvor Anne bor med sin familie, er faktisk den provins i Canada, der er hårdest ramt lige nu.

- Der er nu taget anti-hamstrings-regler i brug, også hos vores lokale købmand, der har svært ved at følge med. Folk er begyndt at købe frø og planlægge have, idet det er uvist om vi får mad-mangel i de næste par måneder. Lige nu er der også snak om at poste soldater ved den amerikanske grænse, hvilket der ikke har været i 150 år. Det vil Trump jo nok tage ilde op, siger Anne Fortier.

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Der er stadig plads til bidrag- men nu er vi særligt interesserede i Færøerne, Tyskland, Frankrig, Italien, Rusland, Tyrkiet, Mellemøsten og Sydafrika.

Hvis du kender nogen i ovennævnte lande, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Annonce

Mand og datter hjemme

Anne Fortier er student fra Struer Statsgymnasium og har læst idéhistorie på Aarhus Universitet efterfulgt af en Ph.D. Nu er hun forfatter. Hun har udgivet romanerne "Hyderne på bjerget" (2005), "Julie" (2010) og »Amazonernes Ring« (2013).

- Jeg arbejder jo hjemme og har det bedst, når jeg ikke skal alt for meget ud. Jeg er nok det, man kalder “introvert”, så det passer mig strålende, at alle mine arrangementer er blevet aflyst! Heldigvis fik jeg lige afsendt den seneste version af min næste bog, så jeg sidder ikke her og er frustreret over ikke at kunne arbejde med min datter hjemme fra skole. Min mand arbejder delvist i Washington DC, og delvist hjemmefra, men al hans rejseri er blevet aflyst, så han er også hjemme og sidder i temmelig mange skype-møder. Vi nyder altså virkelig at have hinanden så tæt på uden at skulle nogle steder, siger Anne Fortier.

Quebec’s premiereminister, Legault, har annonceret, at skolerne officielt er lukkede indtil i hvert fald 1. maj.

- Og der er ikke online klasser, blot forslag til aktiviteter. Så det er da godt, at Isabelle og jeg allerede er begyndt at lave et hjemme-skole-skema. Vi nyder det helt enormt! Hun er blevet en meget gladere, mere afslappet pige allerede efter en uge uden skolens evindelige skræmmekampagne om klima-armageddon, der giver alle børn herovre mareridt. Vi nyder at have vores egen, lille hjemmeskole med geografi, historie og videnskabelige projekter, der ikke konstant (som i skolen) skal have et politisk-korrekt klima-socialt twist, siger Anne Fortier.

Annonce

Det er også en gave

Desværre kan familien ikke være sammen med Jonathans forældre, der ellers bor få kilometer fra dem, da de ikke gerne skulle smittes. Karantænen blev indledt mandag den 16. marts, og både Isabelle og Anne har været kortvarigt syge med feber og hoste, så nu tager de det lige stille og roligt, inden de ser farfar og farmor igen.

- I går gik Isabelle og jeg en tur med vores labrador, Marlowe, og have en råbende samtale med nogle andre forældre med en halv haves afstand. Hundene fik lov at lege sammen, børnene fik ikke, siger Anne.

Hun er så småt begyndt at reserache til sin næste bog, men med Isabelle hjemme bliver det ikke til så meget - og det gør heller ikke noget.

- Det vigtigste er, at vi udnytter denne gave af tid, for det er jo faktisk det, det er. En gave af tid til at være sammen med vores børn og virkelig være til stede. Sjovt nok gik min mobil i stykker i går, og det er faktisk også en gave. Det er, som om der sidder èn og siger: "Hallo dernede, sluk så for de åndssvage mobiler og LYT til børnene til en forandring", mener Anne Fortier.

Canada

I Canada er der, ifølge tal fra i morges, tirsdag den 31. marts, registreret 7474 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 92 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Taler med mor hver dag

De fleste udlandsdanskere er i disse dage taknemmelige for Facebook og Skype. Også Anne, der skulle have besøgt sin mor i april - det bliver ikke til noget.

- Jeg taler nu i telefon med min mor i Holstebro hver dag, og det er også en gave. Tit får jeg også lige lidt oplæsning fra Dagbladet - det er vældig hyggeligt. Men jeg er da bekymret. Jeg er endelig kommet igennem til Coop online og har fået bestilt varer til min mor - nu vil jeg gøre det fast hver uge. Her i Canada er der hurtigt blevet lavet en masse grupper på Facebook for folk i området, så man kan hjælpe hinanden og særligt de enlige ældre. Min mand og jeg er på listen over frivillige, der kan levere mad ud til ældre og svagelige. Jeg synes, at her stadig er en enorm villighed til at hjælpe og bidrage helt privat. Det har velfærdsstaten endnu ikke helt fået kvalt, siger hun.

I øvrigt er en af Anne Fortiers helt store bekymringer, at Slagter Bertelsen skulle vælge at lukke på grund af krisen.

- Mor nævner det hver eneste dag i telefonen. Så tror jeg altså virkelig, at hun mister modet, siger hun.

- Jeg kommer til at tænke på myten om Pandoras æske - hun kom jo til at lukke alle verdens plager ud, men til allersidst kom håbet - den lille ting, der gør det hele til at holde ud. Sådan vælger jeg at se på krisen. Det er trist og uhyggeligt, tragisk for de alvorligt syge og de overarbejdede sundhedspersonaler, og en katastrofe for økonomien med disse nedlukninger og disse politikere, der som altid leger julemand med andre folks penge. Men det er også en chance til at styrke familien og genfinde glæden og hyggen midt i en tid, hvor børn og unge bliver tudet ørene fulde om verdens undergang og gjort til små klima-soldater, mener Anne Fortier.

Der er faktisk stadig vinter med sne og frost i Canada, selvom sneen næsten er væk på billedet. - Det er stadig hovedsageligt inde-vejr. En masse folk fra Montreal er flyttet hertil den sidste uges tid for at komme væk fra storbyen - de har sommerhuse her ved søen. Desværre betyder det også, at der er rift om varerne hos vores lille købmand, fortæller Anne Fortier, her med ægtemanden Jonathan og datteren Isabelle. Privatfoto
- Folks reaktion herovre varierer - nogle går helt i panik. I sidste uge blev politiet nødt til at gribe ind i et stort supermarked her i nærheden, fordi folk gik helt amok over toiletpapir. Men der er også positive ting, som for eksempel det nyeste; drive-thru test clinics, hvor folk kan gå eller køre til en udendørs test-station og blive testet gratis på stedet. Det vil øge kapaciteten enormt og er allerede en stor succes, fortæller Anne Fortier, der vælger at se det positive i, at hun nu har masser af tid sammen med sin lille familie. Privatfoto
Annonce
Lemvig

S forstår bekymring på skoler

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Lemvig For abonnenter

Kun 20 medarbejdere bliver tilbage i Lemvig - hvad skal der ske med bygningen på Torvet

Annonce