Annonce
Debat

Ansattes hjemmearbejde er også politikernes ansvar

Lene Buhl. Pressefoto

Læserbrev: Af Lene Buhl, formand, HK Kommunal MidtVest:

Når vores nyvalgte midt- og vestjyske politikere efter valget den 16. november sætter sig til rette i én af de ni kommuner i vores område eller i regionsrådet, møder de på mange måder en virkelighed, der er ganske forandret efter coronaen.

Mange af de medarbejdere, der skal servicere politikerne og gennemføre deres visioner, har nemlig i både 2020 og 2021 arbejdet hjemmefra. Det gælder ikke mindst sekretærer, sagsbehandlere, jobkonsulenter, socialformidlere og alle de andre HK’ere, der holder hånden under den offentlige velfærd.

Annonce

Genåbningen af samfundet giver medarbejderne mulighed for igen at møde ind til de faglige og sociale fællesskaber, der findes på den fysiske arbejdsplads. Jeg tvivler imidlertid ikke på, at erfaringerne med hjemmearbejde vil sætte sig sine varige spor.

Arbejdsgiverne vil give flere en permanent mulighed for at levere arbejde fra hjemmet. Og mange medarbejdere efterspørger selv mere hjemmearbejde. Blandt fordelene ved hjemmearbejde nævner HK’erne blandt andet "færre forstyrrelser", "mindre transporttid" og "bedre koncentration".

Ulemperne ved hjemmearbejdet er imidlertid blevet mere og mere tydelige for mange af vores midt- og vestjyske HK’ere. Det ved jeg fra mange samtaler og fra HK’s egen undersøgelse om hjemmearbejde.

Der skal lokalt aftales nogle vilkår for håndtering af arbejdstid. For eksempel er det helt afgørende, at der bliver aftalt nogle rammer for, hvornår de ansatte forventes at være online og offline.


Det er fuldt forståeligt. For hjemmearbejdet trækker store veksler på mange af os. Både psykisk og fysisk. Rigtig mange har under nedlukningen savnet det kollegiale fællesskab og den faglige sparring på arbejdspladsen. Og en ikke uvæsentlig del giver udtryk for, at arbejde og fritid flyder sammen på en uhensigtsmæssig måde ved hjemmearbejde. Flere oplever, at de bevæger sig mod det grænseløse arbejde. Og på det fysiske område kan vi se, at alt for mange efterhånden døjer med skavanker som ondt i ryggen, i skuldre og i arme.

Både politikere, chefer og ansatte har et fælles ansvar for, at fremtidens hjemmearbejde ikke bliver karakteriseret ved medarbejdere, der bliver isolerede i et grænseløst arbejdsliv præget af dårlig trivsel og hurtig nedslidning. Den så højt besungne fleksibilitet må ikke forveksles med et grænseløst arbejdsliv.

Også vores midt- og vestjyske politikere har en forpligtelse til at signalere, at der på de enkelte arbejdspladser bliver nedfældet nogle klare rammer for det fleksible, digitale arbejdsliv. For hjemmearbejde skal være frivilligt. Og der skal lokalt aftales nogle vilkår for håndtering af arbejdstid. For eksempel er det helt afgørende, at der bliver aftalt nogle rammer for, hvornår de ansatte forventes at være online og offline.

Så kære midt- og vestjyske politikere: Husk, at I også har et medansvar for jeres medarbejderes trivsel og i den sammenhæng for kvaliteten af den service, vi alle bestræber os på at give vores borgere og virksomheder. Jeg ønsker jer alle held og lykke den 16. november!

Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Radikale kommer til at bide negle på valgaftenen: Kan partiet fastholde sin plads i byrådet?

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Debat

Debat: Hvad gør myndighederne ved giften?

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Struer For abonnenter

Marianne støtter Inger hele vejen, også når folk bliver grimme at høre på: - Hun er ikke bare en åndssvag kælling

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Annonce