Annonce
Debat

Arbejdsmarked. Tidlig pension eller bedre arbejdsmiljø?

Thomas Rosenkrands. Pressefoto

Debat: Tidligere pension for særligt udsatte grupper på arbejdsmarkedet er for alvor kommet til debat. Alle er enige om, at det koster samfundet penge med en generel tidligere pensionering. Men det er jo valgår, så spenderbukserne er taget på.

Der er også enighed om, at nedslidte selvfølgelig skal kunne pensioneres tidligere.

Jeg tror egentlig også, at der er enighed om, at en forbedret arbejdsmiljøindsats kan forebygge nedslidning for rigtig mange mennesker. Men jeg savner mere fokus på dette i debatten.

Vi skal vel ikke arbejde, til vi er nedslidte og enhver arbejdsevne er suget ud af os?

Jeg anerkender fuldstændigt, at nogle jobs er mere fysisk eller psykisk belastende end andre. Men skal vi så ikke drøfte, hvordan belastningen kan mindskes og nedslidningen forebygges i disse jobs - og få målrettet arbejdsmiljøindsatsen?

Hermed kan mange flere få en mere værdig afslutning på arbejdslivet uden at skulle forlade arbejdsmarkedet mange år før folkepensionsalderen, som jo gradvist stiger i takt med stigende levealder.

Det giver samtidig den fordel, at der bliver flere penge til, at vi kan tage os bedre af dem, der alligevel ender med at blive nedslidte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ikke så meget som en skovl jord

Det er helt forståeligt, når frustrationerne hos kolonihavehusejerne lang Storåen stiger proportionalt med at vandet stiger i deres haver og inde i husene. Hos Rhodos Pizza i det centrale Holstebro kunne ejeren bare se på, mens vandet kom ind gennem væggene. Det var fjerde gang alene i år. Nu er det vanskeligt at gøre nogen ansvarlig for, at der er faldet uhæmmet meget regn i februar, og Holstebro Kommune og Vestforsyning skal sådan set have ros for at have været gode til at kommunikere, hvad de gør og hvorfor. De har kommunikeret klart, og har også gjort deres til at forsøge at kontrollere vandmasserne bedst muligt. Men vandet har med altid at finde en vej, og trods alverdens prognoser og vejrudsigter, kan det være vanskeligt at forudse alle begivenheder, hvilket kun gør det mere påtrængende, at kommunen nu kommer videre med at få lavet de afværgeforanstaltninger, som der er blevet talt – og talt meget om - om siden 2015, hvor den seneste store oversvømmelse ramte. Holstebro by har oplevet flere oversvømmelser fra åen gennem tiderne. Den store oversvømmelse den 18. marts 1970 var den største. Da stod vandet op i 11,30 meter over havet ved Storebro i Holstebro centrum. I nyere tid har der været oversvømmelser i 2007, 2011 og senest i 2015, hvor en dør ind til Musikteaterets kælder brød sammen, og vand strømmede ind og ødelagde inventar for mange millioner kroner. Lige siden har man talt om en dæmning, der skulle kunne holde på vandet inden det rammer byen. Men indtil videre er der ikke flyttet så meget som en skovl jord i det projekt, fordi Danmarks Naturfredningsforening ikke er tilfredse med det. Det er vanskeligt at forklare de mange mennesker, der kæmper mod vandet, at de gang på gang skal have deres værdier ødelagt, fordi en privat forening ikke vil godkende et projekt, som et samlet folkevalgt byråd går ind for. Det er ved at være tid til at kommunen lægger enten et meget hårdt pres på foreningen eller forsøger at udfore naturfredningsforeningens ihærdige forsøg på at stoppe projektet. Der er intet, der tilsiger, at de seneste oversvømmelser bliver de sidste - og der er behov for en løsning. Gerne meget hurtigt.

Lemvig

Brandfolk arbejder fortsat med voldsom brand i halmlade: Beskytter staldbygning mod strålevarme

Lemvig

Stormturister i vinterferien

Annonce