Læserbrev

Arbejdsmarked. Ungarbejdere gør gavn

Trine Lykke Loughran. Pressefoto

Debat: Der har i medier landet over været bragt en del historier om forholdene for medarbejdere særligt i detailhandlen og restaurationsbranchen. Fagbevægelsens Jobpatrulje har nemlig i år været landet rundt. Og det er fint, at de gør det, for selvfølgelig skal der være styr på arbejdsmiljøet. Det trælse er så, at jobpatruljen vanen tro har kastet en masse negative historier om unges arbejdsforhold af sig. Historier, som måske efterlader et indtryk af et arbejdsmarked, som på ingen måde er egnet for unge mennesker.

Hos Dansk Erhverv ser vi et helt andet billede. For sandheden er jo, at så godt som alle arbejdsgivere har sunde og sikre arbejdspladser for unge mennesker. Langt, langt de fleste arbejdsgivere overholder arbejdsmiljølovens regler. Ud af de 12.195 tilsynsbesøg, som Arbejdstilsynet indtil videre har gennemført i 2019, har der blot været 84 tilfælde, hvor virksomhederne skulle ændre forhold vedrørende de unges arbejde. Derudover er det meget sjældent, at de unge kommer alvorligt til skade - heldigvis.

Man må heller ikke glemme, at når unge har et fritidsjob, gavner det de unge selv, virksomhederne og samfundet. De unges introduktion til arbejdsmarkedet gennem et fritidsjob, giver viden og erfaringer, som de kan tage med videre i et uddannelsesforløb og i deres senere arbejdsliv. Og så må vi ikke glemme den stolthed og glæde, som man får ved at tjene sine egne penge. Det husker jeg i hvert fald selv som noget helt særligt og stort.

Derudover er det af afgørende betydning, at de unge bliver introduceret til de brancher, hvor vi mangler arbejdskraft og får et indblik i de jobs, som erhvervsskolerne uddanner til.

Jobpatruljen har da også selv ad flere omgange udtalt, at der i stor stil er tale om ”bagatel-problemer”, som de finder. Og det er da brandærgerligt, at de få negative historier kaster skygger over noget, som jo ellers er så positivt: De mange unge, der hver dag passer deres fritidsarbejde og trives med det, og også de virksomheder, som bidrager til en vigtig samfundsopgave med at introducere de unge til arbejdsmarkedet.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

112

Taget udbrændte: 80 grise overlevede ildebrand

Kultur For abonnenter

Bent Busk er som sin berygtede taske - altomfavnende

Lemvig-Thyborøn For abonnenter

Mere end en måde at erstatte 149 mål og 93 assist

Holstebro For abonnenter

I klemme hos Vestforsyning: Beboere skal betale 108.000 kroner for nye vand- og varmerør

Læserbrev

Finanslov. Værd at vide før forhandlingerne 2020 går i gang

Debat: Det er ikke kun et spørgsmål, om der skal ryddes op på Høfde 42 depotet eller ej – det er også et spørgsmål om en ændring af de aftaler, som (uofficielt) er indgået omkring Høfde 42 depotet, Rønland og Den gl. Fabriksgrund, skal ændres. Hvilke aftaler er truffet? For Høfde 42 depotets vedkommende, er der i 2007 truffet en beslutning/indgået en aftale om, at depotet skulle moniteres og bruges til forsøg – til evig tid (til den forsvinder i havet). Høfde 42 depotet har de sidste 13 år kun været moniteret og brugt til forsøg - og der er intet fra politisk side, der tyder på en fjernelse af depotet endnu. Der har aldrig været på tale at forureningen på øst Rønland skulle fjernes. Myndighederne har end ikke undersøgt området endnu. At man har opgivet en oprensning af Rønland er jeg ikke i tvivl om længere. Ingen ved, hvad der ligger, hvor det ligger, og hvor meget gift der ligger på Rønland – man ønsker i øvrigt heller ikke at vide det – for man har andre planer. Jeg har tidligere sagt, at Rønland er udlagt til den kemiske industri og losseplads for deres affald. Dette udsagn bygger jeg på, at Fortum (Kommune Kemi) nu har etableret sig på Rønland i en af Cheminovas bygninger – man bygger ikke et oparbejdningsanlæg til 10 millioner kroner (tilskud fra stat fire millioner kroner) for, efter få måneders forsøgsperiode, at rive det hele ned igen. Anlægget skal bruges til oparbejdning af det kemiske affald fra den daglige produktion på Cheminova - og på længere sigt, også til import af kemisk affald fra udlandet. Der er penge i skidtet. Hvad angår affaldet skal I lægge mærke til, hvor Fortum vil gøre af deres restprodukter. Ikke de få procenter som skal til Nyborg og sejles til Langøya – men også de andre restprodukter, som egentlig ikke udgør noget alvorligt problem, men alligevel ikke kan deponeres hvor som helst. Her er øst Rønland, efter deponerings-bekendtgørelsen, et fantastisk sted at deponere det – oven på den gift, som er der i forvejen, det er nemlig lovligt. ”Nu drømmer du Bjarne.” Nej, jeg drømmer ikke, for det sker allerede den dag i dag. Ikke fra Fortum, men fra Thyborøn Havn - som med Region/Statens tilladelse deponerer tungmetal-forurenet havneslam fra Thyborøn Havn. Deponeringspladsen ligger mellem Den gl. Fabriksgrund og Rønland. Der er indvundet søterritorie, som umatrikuleret får lov at blive fyldt op (450.000 kubikmeter) med forurenet havneslam, hvorefter det sandsynligvis bliver matrikuleret og solgt til Cheminova eller andet kemisk industri. Jo, der bygges forurenende industri og deponeres forurenet affald på Rønland i stor stil, det er der blot ingen som lægger mærke til, for det foregår nemlig i skyggen af to forsøgsprojekter, som får beskueren til at tro, at vi nu skal have renset Høfde 42 depotet op - og i bedste fald Den gl. Fabriksgrund, som er ved at blive pakket ind i tungmetal-forurenet-havneslam.

Lemvig

Hvem skal være årets frivillige

Livsstil For abonnenter

Forfatter Svend Åge Madsen fylder 80: Jeg fik lært det med pigerne takket være, at jeg skrev

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Lemvig

Plads til flere blomster: - Det må gerne være visuelt dejligt at se på

Annonce