Annonce
Erhverv

Arkitekter glæder sig over at skulle renovere Strandgaarden: Bygherrerne er passionerede og vil lave det ordentligt

NB Tegnestuen har stor erfaring i arbejde med fredede huse, og derfor glæder det arkitekterne Thomas Olsen (t.v.) og Søren Damgaard, at Ringkøbing-firmaet i dag står med det primære ansvar for at håndtere en omfattende renovering af den 146 år gamle Strandgaarden ved Husby Klit. Foto: Henrik Breum
NB Tegnestuen i Ringkøbing har fået til opgave at styre en omfattende renovering af den 767 kvadratmeter store Strandgaarden mellem Søndervig og Vedersø Klit.

Husby Klit: Nogle vil nok kalde det et håndværkertilbud, mens andre tager murerskeen i den anden hånd.

- Strandgaarden er et pragteksemplar. Da Planstyrelsen i 1992 gennemgik strandgårde på vestkysten, ville man sikre sig, at nogle af dem blev fredet. Især gårdene på Husby Klit er særligt fine, da de stadig ligger i et åbent landskab.

Sådan siger Søren Damgaard, arkitekt på NB Tegnestuen i Ringkøbing, om den fredede, firelængede Strandgaarden, der ligger ti minutters kørsel nord for Søndervig.

Annonce

Den historiske ejendom med alt i alt 767 kvadratmeter under stråtag blev i en årrække drevet af Ringkøbing-Skjern Museum som en besøgsattraktion. Museet opsagde lejemålet i starten af 2018, hvorefter det var Naturstyrelsens opgave at skabe en ny fremtid for Strandgaarden.

I bund og grund er gården meget velbevaret, men der dukker noget op hele tiden. Det er et stærkt hus, men det har nogle problemer og trænger til en kærlig hånd

Thomas Olsen, arkitekt

I starten af 2020 blev ejendommen udbudt til en pris på 1.895.000 kroner, men på grund af stor interesse fra potentielle købere blev det siden besluttet at sælge Strandgaarden i en budrunde.

Siden 1. marts i år har ejeren heddet Cufadan Ejendomme A/S, der sikrede sig matriklen med et bud på godt fire millioner kroner.

- Det bliver dyrt, inden de er færdige, siger Thomas Olsen, arkitekt og medejer af NB Tegnestuen, der har fået til opgave at styre renoveringen af gården, som er bygget i 1875.

Tilbage til slægten

For to måneder siden sagde medejer af Cufadan Ejendomme med hovedsæde i Vanløse, Morten Strandgaard, blandt andet dette til Dagbladet om opkøbet i Vestjylland:

- Vi forventer, at ejendommen skal renoveres for væsentligt mere, end vi har købt den for. Den kommer til at stå fuldstændig skarpt.

Cufadan gør sig mest af alt i kontor- og lagerejendomme i hovedstadsområdet, men sidste år blev der pejlet en ny kompasretning. Det skete, da Morten Strandgaards far under et besøg i det vestjyske tilfældigvis opdagede, at den nu 146 år gamle klitgård var til salg. I familien blev der hurtigt opnået enighed om, at Strandgaarden skulle tilbage til slægten.

Morten Strandgaards oldeforældre ejede ejendommen i årene 1939 til 1945, og hans farmor er delvist vokset op på gården.

Som beboer på den 146 år gamle gård mellem Søndervig og Vedersø Klit har man et stykke vej til nærmeste nabo. Arkivfoto: Freja Ejendomme

- Da jeg læste om det, tænkte jeg, at opgaven passede godt til os. Vi har arbejdet med mange fredede huse i København, siger Thomas Olsen.

I foråret mødtes repræsentanter fra NB Tegnestuen med Strandgaard-familien på matriklen mellem Søndervig og Vedersø Klit, og der blev indgået en samarbejdsaftale:

- Det er spændende at mødes med nogle bygherrer, der vil lave det ordentligt. De virker meget passionerede, tilføjer Thomas Olsen.

På samme vis siger Søren Damgaard, at 'det er en hjertesag for dem.'

Annonce

Omfattende omfugning

Husby Klitvej 5 er den sidste af de store gårde, der i en svunden tid blev bygget på vestkysten:

- Når man ser gården første gang, virker det meste fint. I bund og grund er gården også meget velbevaret, men der dukker noget op hele tiden. Det er et stærkt hus, men det har nogle problemer og trænger til en kærlig hånd. Det er det spændende for os, at der er så mange vurderinger, siger Thomas Olsen.

Han og Søren Damgaard peger blandt andet på, at der er god loftshøjde på Strandgaarden, og at der er brugt stærkt tømmer under byggeriet.

På billedet her kan man se to af ovnene på Strandgaarden; bageovnen og røgeovnen. Foto: NB Tegnestuen

Men der er også noget, der ikke er så godt. I forbindelse med en tidligere renovering - måske i 50'erne - er der gjort brug af moderne mørtel med cement i til fugning, og det er noget skidt:

- Cementmørtel dur ikke på sådan en ejendom. Det lukker for tæt, så huset ikke kan trække vejret. Fugten skal kunne komme begge veje, siger Thomas Olsen.

Derfor kommer en del af efteråret til at gå med at fjerne fuger på den store ejendom, og sideløbende bliver der etableret jordvarme, som kommer til at erstatte gårdens nuværende oliefyr.

Annonce

Julepynt og kunstværker

Strandgaarden ligger på en godt 15.000 kvadratmeter stor grund tæt på Vesterhavet, og det er på et stykke jord nord for gården, at der skal lægges fire en halv kilometer slanger, som siden kommer til at sende gulvvarme ind i store dele af bebyggelsen.

Dog ikke i laden og stalden, som Strandgaard-familien har et ønske om at udleje til eksempelvis et julemarked eller en kunstudstilling. Ved sådanne arrangementer vil der blive tændt op under en form for luftvarme, der hurtigt kan varme et større rum op.

- Det er et hus, der vil kræve en del energi, siger Thomas Olsen.

Vinduerne på Strandgaarden blev senest udskiftet i 1970'erne, og lige nu overvejes det, om der atter skal investeres i nye vinduer. Foto: NB Tegnestuen

I forbindelse med den omfattende renovering er der overvejelser om at udskifte Strandgaardens vinduer, der er fra 1970'erne.

Hvem, der i givet fald skal være leverandør, er endnu ikke besluttet, men Thomas Olsen og Søren Damgaard har været på besøg hos Linolie Døre & Vinduer, der har et speciale i vinduer til gamle bygninger. Det var således Vemb-virksomheden, der leverede 100 vinduer til genopførelsen af Svinkløv Badehotel ved Fjerritslev.

Annonce

Familiens eget fristed

Den ene af de to længer til beboelse på Strandgaarden skal udlejes, mens den anden skal være Strandgaard-familiens eget fristed i Vestjylland.

- Det er absolut et projekt, vi er glade for. Det er ekstra spændende, da det er en markant og kendt ejendom i området. Familien siger også selv, at det ville være synd, hvis gården blev ombygget til eksempelvis fem ferielejligheder, siger Søren Damgaard.

NB Tegnestuen håndterer kontakten til relevante myndigheder, især Slots- og Kulturstyrelsen, lige som arkitektfirmaet også sidder med ansvaret for at finde de rette håndværkere:

- Vi skaber et hold, der kan være med i hele perioden. Det skal være nogle svende, der er bekendte med byggestilen, og som synes, det er sjovt, siger Thomas Olsen.

Billedet her viser en prøveafrensning ned over hele gårdfacaden på Strandgaarden. Den grå farve skyldes et tyndt lag cementmørtel. Foto: NB Tegnestuen

Tegnestuen satser i høj grad på lokale håndværkere; mureren er fra Husby, tømreren er fra Kloster, både maleren og elektrikeren er fra Ringkøbing, mens vvs-firmaet har hjemme i Herning.

- De skal også kunne fungere socialt, så de har mulighed for at hjælpe hinanden, tilføjer medejeren af arkitektfirmaet.

Mens resten af året går med gøremål under åben himmel på Strandgaarden, vil håndværkerne for alvor rykke indendørs i 2022.

Strandgaarden

Strandgaarden, der er en firelænget bondegård med adresse på Husby Klitvej 5, er opført i 1875.

Ejendommen har et boligareal på 100 m², og alt i alt er der 767 m² under tag.

Gården ligger på en grund, der er godt 15.000 m² stor - tæt på Vesterhavet.

Ringkøbing-Skjern Museum drev i en årrække Strandgaarden som besøgsattraktion, men lejemålet blev opsagt pr. 1. januar 2018.

Gården blev oprindeligt udbudt til en salgspris på 1.895.000 kroner - og i starten af 2021 solgt for mere end fire millioner kroner til Cufadan Ejendomme A/S.

Annonce
Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Når vi bygger kunstige øer for at få plads til endnu flere i de største byer, er vores overforbrug i julen ikke jordens undergang

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Annonce