Annonce
Danmark

Arne får nu mulighed for at deltage i det lokale kulturliv

Annonce

Debat: Det er ikke nok at trække vejret. Der skal også være noget at trække vejret for. Og sammen med vores familier og nære venner er det lokale kulturliv med til at give os lige netop det; indhold i livet, fællesskab, oplevelser.

Vi har brug for kunst, kultur og fællesskaber. Derfor er det vigtigt, at vi ikke er så nedslidte, at vi ikke har kræfter til at deltage i en læseklub på et af de lokale biblioteker, tage et aftenskolekursus eller være med på et motionshold, når vi går på pension. Vi lever længere, men vi lever meget forskellige arbejdsliv.


Vi har brug for kunst, kultur og fællesskaber. Derfor er det vigtigt, at vi ikke er så nedslidte, at vi ikke har kræfter til at deltage i en læseklub på et af de lokale biblioteker, tage et aftenskolekursus eller være med på et motionshold, når vi går på pension.


Joy Mogensen

Nogen bruger deres krop hårdere end andre. Det er en nødvendig tilpasning af velfærdsstaten til det moderne liv, at nogen får retten til at trække sig tilbage før tid. Det lovede Socialdemokratiet før valget, og vi har netop fremlagt vores model, der giver folk med lange og hårde arbejdsliv ret til en værdig afsked med arbejdslivet.

Dansk kulturpolitik blev for alvor født med fritidssamfundet, og vi skal holde fast i at have én politik for både arbejdsmarked og kulturlivet, der først og fremmest skaber muligheder for det gode liv. Vi sagde 8 timers arbejde, 8 timers hvile og 8 timers fritid, da vi byggede velfærdssamfundet mange af de mennesker, der gør deres pligt på et fysisk krævende arbejdsmarked, kan ikke findes meningen i livet på jobbet, på samme måde som de højtuddannede ofte stiler efter. Derfor skal kulturpolitikken sikre muligheden for udfoldelse og deltagelse, både efter arbejdsdagen er slut, og efter arbejdslivet er forbi.

Alligevel har vi lige nu alle samme pensionsalder, uanset om man begyndte i sit første job som 17-årig, eller det først var langt oppe i 20’erne. Det er uretfærdigt. Ikke mindst når vi kan se, at ufaglærte og faglærte, der ofte er startet tidligt på arbejdsmarkedet, må gå på arbejde med smerter og samtidig har en kortere levetid.

Vores model betyder, at 38.000 mennesker i 2022 med et langt og ofte hårdt fysisk arbejdsliv bag sig får ret til at trække sig tidligere tilbage. Det er helt sikkert ikke alle, der ønsker at benytte retten, fordi de er glade for deres arbejde og kolleger. Men det er kun retfærdigt, at de får muligheden, hvis smerterne bliver for stærke eller arbejdslivet for hårdt.

Alle kriterier, der ligger til grund for vores model, er objektive. Man skal altså ikke en tur forbi kommunen eller lægen for at få vurderet sin arbejdsevne. Om man får ret til tidlig pension afhænger helt af antallet af år på arbejdsmarkedet, og det bliver gjort op, når man fylder 61 år. Så ved man i god tid, hvor man står.

Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at gå fra tre år før folkepensionsalderen. Har man i stedet været 42 eller 43 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at gå fra et eller to år før folkepensionsalderen. Men det er ikke kun år med fuldtidsarbejde, der tæller med. Det samme gør perioder, hvor man arbejder på deltid, modtager dagpenge, sygedagpenge eller er på barsel. Man bliver altså ikke afskåret for tidlig pension, fordi man undervejs får børn, mister sit job, bliver syg eller får en arbejdsskade.

Regeringens model er simpel, gennemskuelig og retfærdig. Den koster tre milliarder kroner årligt og er fuldt finansieret. De første år, hvor dansk økonomi er hårdt presset efter corona-krisen, trækkes der fra det økonomiske råderum og herefter finansieres tidlig pension ved at tilbagerulle skattelettelser målrettet de allerhøjeste indkomster og et samfundsbidrag fra den finansielle sektor.

Nu står og falder det med, at regeringen kan samle et politisk flertal. Det bliver uden tvivl svære forhandlinger, men en ret til tidlig pension er værd at kæmpe for dag og nat. Vi skylder alle dem, der har taget en meget stor tørn på arbejdsmarkedet, at de kan trække sig værdigt tilbage, inden de er slidt helt ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Annonce