Annonce
Struer

Atomaffald: Mellemdepot i politisk medvind

Radioaktivt. Partier signalerer, at de foretrækker at beholde atomaffald over jorden.

Spændingen stiger, mens afgørelsen om placeringen af Forskningscenter Risøs atomaffald nærmer sig.

Annonce

På fredag tager Folketingets sundheds- og forebyggelsesudvalg til Risø for at høre mere om netop den såkaldte mellemdepot-løsning, hvor atomaffaldet opbevares over jorden i et midlertidigt depot,

»Vi skal tale med dem om, hvordan man kan håndtere atomaffaldet i fremtiden og besøge det lavradioaktive affaldslager og lageret for det mellemradioaktive affald for at få belyst, om vi i fremtiden kan have atomaffaldet deponeret over jorden. For os handler det om, at vi ikke skal have gravet atomaffald ned i vestjysk jord - eller nogen andre steder for den sags skyld,« siger Anette Lind, der er medlem af sundheds- og forebyggelsesudvalget for Socialdemokraterne.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har allerede meldt ud, at de støtter mellemdepotet, som dermed for tiden har mere politisk medvind end den kontroversielle slutløsning, hvor det radioaktive affald graves ned i undergrunden på for eksempelvis Thyholm, der er udpeget som en af seks mulige placeringer i Danmark.

Venter på rapport

De andre partier afventer formelt en rapport, som sundhedsminister Nick Hækkerup har bestilt. Det gælder også Socialdemokraterne.

»Jeg har et tæt samarbejde med sundhedsministeren, og vi taler meget om det. Men det er klart, at vi afventer den rapport, der kommer, og det ville være forkert at træffe beslutningen, inden vi har rapporten,« siger Anette Lind.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, venter også på, at ministeren får sendt rapporten.

Hun lægger ikke skjul på, at hun helst ser helst atomaffaldet eksporteret til udlandet.

»Jeg er stadig optimistisk, når det gælder eksport af det farligste atomaffald, men det bliver svært at komme af med det hele, og så er et mellemlager meget interessant at overveje,« siger Sophie Løhde, der sammen med blandt andre Anette Lind, var i Holland for at se, hvordan de opbevarer deres atomaffald i et mellemlager, indtil ny teknologi med tiden kan gøre det muligt at bortskaffe affaldet på en anden måde end ved at grave det ned.

Både Anette Lind og Sophie Løhde havde en positiv oplevelse af mellemlageret.

»Det var et meget relevant besøg. Venstre har netop været bannerfører for, at et mellemlager også skal undersøges, fordi vi netop synes, det er relevant at overveje,« siger Sophie Løhde.

Frygter modstand

Talsmanden for »Borgergruppen mod Atomaffald på Thyholm«, Bendy Poulsen, frygter dog, at Dansk Dekommissionering, der står for afviklingen af de nedlagte atom- anlæg på Forsøgscenter Risø, vil påvirke politikere ved at opridse scenarier om, hvor slemt et mellemdepot vil være for miljøet.

»Det er helt naturligt, at de vil hævde, at den eneste rigtige løsning er den, de har fat i. Og det er nedgravning,« siger Bendy Poulsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Billardklub fik ørene i maskinen

Kultur

Sans verden i Lemvigs kulturnat

Holstebro

Familie på fem i ulykke på Holstebro-motorvejen: Barn indlagt på traumecenter

Annonce