Annonce
Struer

Ausumgaard baner vej, så der kan spindes grønt guld på græs

Kristian Lundgaard-Karlshøj glæder sig over en bevilling på 14 millioner kroner fra GUDP til etablering af et anlæg til produktion af græsprotein på Ausumggaard. Foto: Johan Gadegaard
Med en bevilling på 14 millioner kroner fra en udviklingsfond under Miljø- og Fødevareministeriet kan Ausumgaard nu etablere landets første gårdanlæg til bioraffinering af græs.
Annonce

Hjerm: Direktøren for Vestjysk Andel i Ringkøbing, Steen Bitsch, og Kristian Lundgaard-Karlshøj fra Ausumgaard måtte vente til i dag med at få endelig besked.

Under uddelingen af den sidste pulje til nye initiativer på landbrugsfronten fra Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning, GUDP, i 2019 måtte de se langt efter de 14 millioner kroner, de havde et håb om at få bevilget til et nyt anlæg til fremstilling af græsprotein på Ausumgaard i 2020.

Nu er der anderledes positive nyheder fra GUDP og Miljø- og Fødevareministeriet, som bevilger de ønskede 14 millioner kroner til projektet, som får base på Ausumgaard.

- Det er her, vi kommer til at se det konkrete resultat af alt det, vi har arbejdet på at få etableret, fortæller Kristian Lundgaard-Karlshøj og forklarer, at det er Steen Bitsch fra Vestjysk Andel og ingeniørfirmaet R&D Engineering & Automation, som har stået for både projektledelsen og det tekniske udviklingsarbejde.

Vi har ikke søgt om byggetilladelse, og vi har heller ikke tegninger, der helt konkret viser, hvordan bygningerne kommer til at se ud. Men vi er rigtig langt i processen og klar til at gå videre. Det bliver vildt spændende at være med til.

Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Annonce

Ausumgaard er klar

Men det er på Ausumgaard, anlægget kommer til at tage form, og Kristian Lundgaard-Karlshøj er klar:

- Vi har ikke søgt om byggetilladelse, og vi har heller ikke tegninger, der helt konkret viser, hvordan bygningerne kommer til at se ud. Men vi er rigtig langt i processen og klar til at gå videre. Det bliver vildt spændende at være med til, siger han og glæder sig over bevillingen, der gør ham i stand til at være med, hvor han er overbevist om, at det for alvor bliver interessant at være på forkant i løbet af det kommende årti eller tre.

- Når vi får anlægget op at køre, bliver restproduktet en pasta-lignende substans af græsprotein, der først og fremmest kan bruges som foder til en-mavede dyr som høns og grise, forklarer han.

- Den store fordel vil være, at det bliver protein, vi kan hente ud af græsset, som vi selv har på markerne, og at vi på den måde slipper for at skulle importere soja-protein, som i dag er både det billigste og det bedste, vi kan bruge som foder i landbruget, mener Kristian Lundgaard-Karlshøj.

- En produktion af græsprotein flugter fuldstændig med hele tanken om at gøre landbruget mere bæredygtigt, konstaterer han og henviser i den forbindelse både til miljøet, til klimahensyn og økonomi.

For restprodukterne kan anvendes til produktion af biogas, og her kommer Ausumgaard ind i projektet med en klar fordel.

Kristian Lundgaard-Karlshøj fik allerede for et par år siden etableret en produktion af biogas, og desuden er markerne omkring Ausumgaard ved at blive omlagt til økologi.

- Det perfekte mix til en produktion af græsprotein, konstaterede direktøren for Vestjysk Andel, Steen Bitsch, da han i slutningen af november 2019 fortalte om sine forventninger til hele projektet.

Annonce

Kun de første på Ausumgaard

Nu kan det første anlæg så blive etableret på Ausumgaard, hvor Kristian Lundgaard-Karlshøj ser frem til at få udviklet teknikken, så den kan blive udbredt i hele Nordvestjylland.

- Noget af det bedste ved projektet er, at vi kan få det udviklet, så det bliver til fordel for hele landbruget, og så alle andre også kan få gavn af det, når vi får det til at fungere, mener Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Dette vil komme til at ske via et samarbejde mellem Ausumgaard, R&D Engineering & Automation og Vestjysk Andel i konsortiet, TailorGrass, hvor Daniel Schou Jensen fra R&D Engineering & Automation er udnævt til projektleder.

- Vi har en forhåbning om, at anlægget på Ausumgaard bliver første skridt i en udvikling, og at vi i løbet af de tre år, projektet varer, får etableret op til fem græsproteinanlæg. Det afhænger selvfølgelig af, hvor godt det går, men hvis vi får den flyvende start, vi håber på, tror jeg, det er realistisk, siger han i en pressemeddelelse om bevillingen fra GUDP, som er udsendt af Miljø- og Fødevareministeriet.

GUDP

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) er en moderne erhvervsstøtteordning under Miljø- og Fødevareministeriet, der skal løse nogle af de vigtigste udfordringer for fødevareerhvervet og hele samfundet.

Udfordringerne er at skabe en større bæredygtighed og løse nogle af de klima- og miljømæssige problemer, samfundet står over for – samtidig med, at økonomien hele tiden forbedres, så fødevaresektoren fortsat kan skabe vækst og sikre arbejdspladser i Danmark.

GUDP har netop bevilget 14 millioner kroner til etablering af landets første gårdanlæg til bioraffinering af græs på Ausumgaard ved Struer.

Kilde: lbst.dk

Annonce

Stort potentiale

Fødevareminister Mogens Jensen tror på idéen og ser store perspektiver for dansk landbrug i den nye teknik:

- Vi har brug for at være nyskabende, når det drejer sig om proteiner til både dyr og mennesker. Som lokalt valgt fødevareminister er det dejligt at se en herregård fra Struer gå forrest. Dette projekt om bioraffinering af græs har et stort potentiale for landmænd, som vil være med på den grønne bølge, siger han.

- Projektet her kan være første skridt på vejen til helt eller delvist at erstatte importen af soja fra Sydamerika eller Asien, hvor produktionen kan have ført til rydning af skov eller tab af anden værdifuld natur, og dermed tab af biodiversitet og stor klimabelastning. Samtidig kan projektet være med til at bane vej for, at der satses på lokalt dyrkede afgrøder, som afsættes lokalt, hvilket er endnu en måde at reducere klimaaftryk og miljøbelastningen på, bemærker han og glæder sig til at se teknikken bliver bredt ud til hele landbruget.

- Mit håb er, at Ausumgaards nye bioraffinaderi kan fungere som demonstrationsanlæg, så det bliver en inspiration for andre landbrug og investorer, der vil arbejde med bioraffinering, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Om bioraffinering af græs

Ved at bioraffinere græs/kløver kan fibrene udnyttes til foder til køer, den såkaldte "brunsaft" kan laves til biogas, og et proteinkoncentrat kan blive til foder til grise, fjerkræ og eventuelt også til human ernæring.

Grøn bioraffinering kan bane vejen for en omlægning i landbruget fra korn og majs til græs/kløvergræs.
Dermed sænkes CO2-udledningen betragteligt, fordi græs har et markant lavere klimaaftryk end korn.
Desuden kan importeret sojaprotein erstattes med dansk produceret græsprotein i husdyrproduktionen.
Kilde: Miljøstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet

TailorGrass

Projektdeltagere: Vestjyllands Andel, Ausumgaard, R&D Engineering & Automation, SEGES (Landbrug & Fødevarer)

Mål: Udvikling af kundespecifikt og skræddersyet GræsProtein-anlæg med etablering af det første på Ausumgaard ved Struer.

Totalbudget: Godt og vel 26 millioner kroner.

GUDP-bevilling: Knap 14 millioner kroner.

Projektperiode: 01-01-2020 til 31-12-2023

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Spillet om Tannebækvej sættes i gang

Lemvig

Cyklist dræbt i trafikulykke

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Lemvig

Nyt arbejdsår - nyt præsidium

Lemvig

Næste skridt mod legeland i Lemvig

Annonce