Annonce
Erhverv

Børge Lind & Sønner har købt sin første projektgrund - nu bygger de rækkehuse i Bremdal

Frits Lind (tv) er anden generation i Børge Lind & Sønner. Gorm Lind (th) er tredje generation, mens Lars Gade (i midten) med mange års erfaring i firmaet har købt sig ind i ejerkredsen. Nu tager trekløveret hul på et ny kapitel med den første projektgrund. Foto: Thomas Maxe
Børge Lind & Sønner har købt sin første projektgrund i Bremdal, hvor der skal bygges rækkehuse.

LINDE/HOLSTEBRO: Bilerne holder næsten lige så tæt som på Bilkas p-plads en lørdag formiddag. Men der er ingen køtilbud på toiletpapir og gær her, for det er såmænd håndværkere, der holder parkeret over det hele her i Tingager Enge, lidt uden for Mejdal ved Holstebro.

Her bliver der hamret, fræset, boret, muret og malet, også i nummer fire, hvor Børge Lind & Sønner er godt på vej til at gøre et flot nyopført hus klar til indflytning.

- Der er godt gang i markedet for nye parcelhuse i Holstebro Kommune. Vi mærker også, at mange har fået omlagt lån, så der bliver bygget om, bygget til og renoveret. Der er mange, som er glade for at bo der, hvor de har slået sig ned, og så bruger de hellere en halv million kroner på ombygning og renovering frem for at skulle flytte, fortæller Gorm Lind, den ene af byggefirmaets tre ejere – og barnebarn af stifter Børge Lind.

Børge Lind & Sønner har base i Linde i Struer Kommune, og i hjemkommunen har byggefirmaet købt sin første projektgrund, hvor man nu vil opføre flere boliger på én gang og sælge de færdige boliger.

- Vi købte noget jord i Bremdal af kommunen. Der vil vi bygge nogle rækkehus-lignende boliger, fordi vi ser et marked for unge førstegangskøbere og for dem, som er kommet lidt op i alderen og gerne vil have et moderne, lidt mindre hus og med en lidt mindre have, der er lidt nemmere at holde, fortæller Gorm Lind.

Annonce

Børge Lind & Sønner A/S

Børge Lind & Sønner bygger især énfamilieshuse, fra typehuse til arkitekttegnede boliger. Derudover løser firmaet mange reparations-, renoverings- og ombygningsopgaver. Med både murere, tømrere, beton- og kloakarbejdere på lønningslisten kan man løse selv større entrepriser.

Foruden de mange familieboliger har Børge Lind & Sønner også speciale i at renovere og restaurere historiske bygninger. Firmaet arbejdede blandt andet på hovedrenoveringen af herregården Nørre Vosborg i Vemb, og har for nylig fået til opgave at udføre renoveringsopgaver på Spøttrup Borg i Salling.

Byggefirmaet med base i Linde (Struer Kommune) blev etableret i 1947 af Børge Lind.

I 1974 trådte sønnen Bjarne ind i firmaet, og i 1987 kom også den anden søn Frits ind i sin fars virksomhed.

Tredje generation, Gorm Lind, blev en del af firmaet i 2009. Og 10 år senere, i efteråret 2019 valgte Bjarne Lind at trække sig tilbage. I stedet købte den mangeårige medarbejder Lars Gade sig ind i virksomheden, som nu altså ejes af Frits Lind, Gorm Lind og Lars Gade.

Børge Lind & Sønner beskæftiger 21 svende og tre lærlinge (murer- og tømrerlærlinge). Virksomheden uddanner lidt flere lærlinge, end man er forpligtet til ifølge aftalen mellem arbejdsmarkedets parter.

Hjemmeside: www.lind-byg.dk

Typehus er ikke altid billigst

Det er dog fortsat enfamiliehusene, som er den største andel af forretningen hos Børge Lind & Sønner, som nyder godt af, at man har både murere, tømrere, beton- og kloakfolk ansat.

- Det gør det nemmere for os at byde ind på licitationer, at vi har flere faggrupper samlet. Og det gør det også nemmere at planlægge et godt flow i byggeriet, også fordi vi har faste samarbejdspartnere – eksempelvis elektrikerne – så folkene på byggepladserne kender hinanden godt, forklarer Gorm Lind.

Han har især ét godt råd til den familie, som overvejer at købe et nyt hus: Tænk på de lokale håndværkere.

- Mange bliver overrasket over, at vi ofte kan matche priserne hos de store typehusfirmaer. Men det er jo lige som, når du køber en ny bil: Du ser et godt tilbud, men inden du kører fra forhandleren, så er der lagt 100.000 kroner oven i prisen på ekstraudstyr, som ikke var med i listeprisen, siger han og smiler.

Skal kunne se kunderne i øjnene

En lokal håndværker er også garant for høj kvalitet, forsikrer Gorm Lind.

- Vi arbejder typisk inden for en radius af 50 kilometer, så jeg tror også, det betyder noget for kunderne, at vi er et gammelt firma, som er kendt i området. Derfor skal vi også kunne se kunderne i øjnene, når vi møder dem i supermarkedet hver dag. Så vi rådgiver kunderne grundigt i hele byggefasen og lægger stor vægt på at imødekomme deres ønsker. Og vi sætter stor ære i, at vi overdrager et byggeri, som er i orden. Vi vil ikke aflevere noget, som vi ikke selv ville være tilfreds med at overtage, siger han.

Nybyggeri kræver et tæt samarbejde med de lokale myndigheder, og samarbejdet med de vestjyske kommuner er generelt godt, fortæller Frits Lind, en af de andre ejere i byggefirmaet.

- Jeg synes, vi har et fint samarbejde. Også selv om vi godt kan blive lidt utålmodige, hvis en byggetilladelse ind imellem trækker ud i seks-otte uger, siger han og konstaterer, at så er der heldigvis meget andet at lave i mellemtiden, for eksempel en specialopgave med restaurering og vedligeholdelse på Spøttrup Borg, som er blandt de nye opgaver på listen.

Typehuse er ikke altid billigere, fordi der ofte ryger ekstra omkostninger oven i listeprisen. Så spørg lige den lokale håndværker først, lyder det fra Børge Lind & Sønner, som her er ved at færdiggøre et hus i Mejdal ved Holstebro. Foto: Thomas Maxe

Nu er det op til bankerne

Bankerne er også nemme at snakke med, og Gorm Lind håber, at det vil fortsætte.

- De har indtil nu gerne villet låne penge ud, så folk kunne komme i gang med at få bygget huse. Men jeg kan da godt blive lidt bekymret for, hvad der sker nu i forhold til corona-epidemien?

- Bankerne kan blive en stopklods, men de har fået et stort sikkerhedsnet spændt ud under sig fra staten, så jeg kan kun opfordre dem til at blive ved med at låne penge ud til kunderne. Hvis der ikke bliver brugt penge i samfundet, går alting i stå – og går alting først helt i stå, så vil der gå lang tid, inden vi kommer op på fuld styrke igen, advarer Gorm Lind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Geopark: Nu er det op til Unesco

Annonce