Annonce
Erhverv

B&O vil have dig væk fra genbrugspladsen: Hold liv i din gamle grammofon for 37.000 kroner

95 gamle Beogram 4000 grammofoner blev i fjor gennemgået og shinet op på B&O's fabrik i Struer og efterfølgende solgt til 79.000 kroner stykket. Nu kan andre ejere af serien selv opdatere deres grammofon med et nyt opdateringssæt fra fabrikken.  Foto: Johan Gadegaard.
Struer-fabrikken tager handsken op efter succesrig opdatering i forbindelse med 95 års jubilæet i fjor - nyt opgraderingssæt til Beogram 4000-serien kommer i handelen til den entusiastiske (og velhavende) gør-det-selv ejer

Struer: Hvem får repareret elektronik i år 2021?

Ikke mange. Faktisk alt for få, hvis man skal dømme på størrelsen af den bunke af elektronikaffald, som den samlede verden kan præstere.

Mængden af elektronikaffald vejer i dag 44,4 millioner tons og vurderes til at vokse til massive 77,4 millioner tons, når årtiet er omme. Den udvikling vil man gøre noget ved hos elektronikproducenten B&O.

Annonce

Som skaber af en lang række ikoniske produkter i sin snart 96-årige historie, er en vej at udnytte produkternes status.

I fjor hjemkøbte fabrikken 95 styk af de gamle Beogram 4000-pladespillere, og finpudsede, restaurerede og opdaterede dem hos teknikerne i serviceafdelingen i Struer.

Det nye opdateringssæt til Beogram 4000-serien er målrettet den fingernemme gør-det-selver. Foto: Johan Gadegaard.

Siden blev de "nye" pladespillerne revet væk af entusiaster verden over - trods en pris på 79.000 kroner stykket.

Erfaringen fra den succesfulde opdatering får nu B&O til at tilbyde alle andre ejere af en Beogram 4000-pladespiller selv at stå for opdateringen med et såkaldt opgraderingssæt.

Recreated Classics

B&Os opgraderingssættet til Beogram 4000-serien, der omfatter modelnumrene 4000, 4002, 6000 og 4004, sættes til salg i denne måned.

Sættet omfatter blandt andet nye kabler og træpaneler i eg, en RIAA forstærker, der gør det muligt at forbinde pladespilleren til en moderne højttaler, ligesom dele af pladespilleren udskiftes og nymales.

B&O betegner opgraderingen som en fremtidssikring af en investering for ejerne. Hvert sæt koster 5000 Euro - 37.000 danske kroner.

Prisen for et sæt er 37.000 kroner (5000 Euro, red.), og B&O vurderer, at der er mange entusiaster, der vil bestille en opdatering, der blandt andet gør det muligt at forbinde Beogram 4000-serien til en moderne højttaler.

Det nye sæt er blot det seneste skridt i retning af større bæredygtighed, og det gør samtidig en dyd ud af, at mange forbrugere stadig har nogle af de mange ikoniske B&O-produkter stående i deres hjem, selv om de 40 til 50 år gamle.

Længere levetid

Konceptet med at opdatere og renovere gamle produkter har fået navnet Recreated Classics, og det er i første omgang målrettet elektronikproducentens ikoniske Beogram 4000-pladespiller.

Beogram 4000-serien introducerede tangentialarmen med pick uppen, og det gjorde den til datidens mest "danse-sikre" grammofon. Foto: B&O

Grammofonen blev designet i 1972 af Jacob Jensen med målet om at skabe en tidsløs pladespiller - og det lykkedes. Pladespilleren var en revolution med elektronisk betjening og tangential pick-up arm.

Vi kan nu sikre kunder, der ejer en Beogram 4000-grammofon, at de kan forlænge levetiden på deres grammofon.

Mads Kogsgaard Hansen, Senior Global Product Manager, Classics & Product Circularity hos B&O

Armen sikrede også, at pladespilleren fik ry som den mest stabile pladespiller, når dansen gik hjemme på gulvbrædderne med rystelser, der ellers nok kunne få nålen til at hoppe på vinylen.

- Vi kan nu sikre kunder, der ejer en Beogram 4000-grammofon, at de kan forlænge levetiden på deres grammofon. Vi vil gerne give dem muligheden for at genopleve gode minder, og samtidig at give minderne videre til den næste generation af musikelskere, siger Mads Kogsgaard Hansen, der er Senior Global Product Manager, Classics & Product Circularity hos B&O og leder af den afdeling, der står for Recreated Classics i en pressemeddelelse.

Annonce

Begyndelsen af rejsen

Han medgiver gerne, at B&O også står med en opdragelsesopgave på hånden: at lære forbrugerne, at beholde elektronikken skal holde længere.

- Vi er kun i starten af rejsen, hvor vi skal finde løsninger, der forlænger levetiden på produkterne og nedsætter mængden af elektronisk affald. At være med til at forandre industrien et skridt ad gangen, er i hjertet af vores strategi fremadrettet, siger Mads Kogsgaard Hansen.

Opdateringen af den ikoniske Beogram 4000-serie udvides med gør-det-selv sættet, og er et led i B&Os strategi om bæredygtighed. Foto: Johan Gadegaard.
Annonce

En ny værdi

Strategien omfatter også nye produkter fra fabrikken i Struer. I foråret blev Beosound Level introduceret; en højttaler med langtidsholdbar teknologi, der har fået certificeringen Cradle to Cradle på bronzeniveau som den første højttaler i verden.

Vi er kun i starten af rejsen, hvor vi skal finde løsninger, der forlænger levetiden på produkterne og nedsætter mængden af elektronisk affald.

Mads Kogsgaard Hansen, Senior Global Product Manager, Classics & Product Circularity hos B&O

Målet med det nye strategimål er at bidrage til at flytte tech-branchen og forbrugere væk fra en brug-og-smid-væk-kultur.

- Vores produkter skal kunne opdateres og ændre udseende i løbet af deres levetid. Det kræver samtidig en anden værdiopfattelse blandt forbrugerne, siger Mads Kogsgaard Hansen.

Annonce
Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Blandt de mindst ramte: Lemvig Kommune er ikke længere blodrød

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Lemvig

By og sø skal hænge bedre sammen: To projekter er i gang på samme tid

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Ulfborg/Vemb For abonnenter

Anne gik fra politibetjent til ægproducent og undrer sig over ulogiske regler: - Man skal være jurist for at drive landbrug

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Debat

Nu er det Omikron vi skal lære at sige ud gennem mundbindet

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Når vi bygger kunstige øer for at få plads til endnu flere i de største byer, er vores overforbrug i julen ikke jordens undergang

Vestjylland

Spurgt på gaden: Tager du til julefrokost i år – eller melder du afbud?

Annonce