Annonce
Holstebro

Bagklogskab: Vandkraftsøen blev fyldt for tidligt

Vandstanden i Storåen toppede tidlig mandag aften - men da var Vandkrafsøen for længst fyldt op, så det var ikke muligt at holde mere vand tilbage. - Vi har prognoser, men vi kan aldrig vide præcist, hvornår vandstanden topper, siger kommunens miljøchef Torben Mølgaard. Foto: Morten Stricker
Vandkraftsøen var fyldt med vand flere timer før, vandstanden toppede i Storåen gennem Holstebro mandag aften. - Man kan aldrig vide præcist, hvornår vandet topper, siger miljøchef.

HOLSTEBRO: 56 kubikmeter vand flød der hvert sekund gennem Storåen, da allermest vand løb gennem byen. I løbet af to timer ville denne mængde have fyldt Vandkraftsøen.

Men allerede mandag morgen var vandkraftsøen fyldt op. Så da vandet løb stærkest, var der ikke plads til mere.

- Ideelt set, skulle man bruge Vandkraftsøen lige på spidsen, hvor der strømmer mest vand, og det står højest, men det er svært at ramme, siger Torben Mølgaard, som er miljøchef i Holstebro Kommune.

- Hvis vi kommer for sent, så kan vi ikke bruge Vandkraftsøen til noget i forhold til oversvømmelser, siger miljøchefen.

I bagklogskabets skarpe lys, erkender han dog, at det ville være en fordel at have brugt Vandkraftsøen nogle timer senere.

- Hvis vi havde kunnet forudse det fuldstændig præcist, så ville vi have brugt søen et par timer senere. Men det er ikke muligt, og det ville næppe have betydet mere end et par centimeter lavere vandstand, siger Torben Mølgaard.

- Det lykkedes fortsat at spare byen for 400.000 kubikmeter, som blev opmagasineret i Vandkraftsøen, siger han.

Allerede omkring midnat natten til tirsdag, begyndte kommunen og Vestforsyning at sænke vandstanden i søen igen. I stedet for for eksempel at vente til vandstanden i åen var faldet 30 centimeter.

- Det er vores interesse at sænke vandstanden i søen så hurtigt som muligt, så vi har plads til vand ved nyt regnvejr, siger Torben Mølgaard.

Det er Vestforsyning, som ejer og fjernstyrer sluserne ved Vandkraftsøen - og dermed vandstanden.

- Vi har døgnvagt på hos kommunen i en sådan situation, og styringen hos Vestforsyning sker i en løbende kontakt med os, siger Torben Mølgaard.

For en kun en uge siden, at kommunen fik sat en måler op nær renseanlægget, som viser vandmængden per sekund i Storåen.

- Før har vi anslået vandmængden, siger miljøchefen.

I øvrigt er Holstebro det sted i landet, hvor det med 1363,8 millimeter har regnet mest det seneste år frem til 17. februar, har DMI opgjort for JP.dk. Det er dobbelt så meget, som det har regnet på Norddjursland og på store dele af Sjælland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce